Een op drie Nederlanders bespeurt toenemende spanningen
Eenderde van de Nederlanders (35 procent) zegt te merken dat de spanningen tussen groepen in de samenleving toenemen. Acht op de tien Nederlanders (83 procent) menen dat die spanningen de laatste weken zijn toegenomen.
Dat blijkt uit een enquête van Maurice de Hond, waarbij 750 mensen werden ondervraagd. Het onderzoek werd verricht ter voorbereiding van het televisieprogramma Het Nationaal Kabinet van zaterdag.
Van de mensen die zich tot de politieke aanhang van het Tweede-Kamerlid Wilders rekenen, bespeurt ruim de helft toegenomen spanningen. Bij kiezers van de CDA, PvdA en SP is dat minder dan eenderde. Zes op de tien (64 procent) van de Nederlanders vrezen dat de spanningen de komende jaren groter zullen worden. Aanhangers van rechtse partijen zijn hierover wat pessimistischer dan die van linkse, meldt De Hond.
Nederlanders vrezen vooral aanslagen van terroristen, aanslagen op politici en regelmatige gevechten tussen bepaalde bevolkingsgroepen. Minder is de vrees voor aanslagen op opinieleiders en een vorm van burgeroorlog. Dat laatste is de angst van 12 procent van de ondervraagden.
Uit het onderzoek blijkt verder dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat buitenlanders volledig moeten integreren. Een op de drie is voorstander van een menging, met behoud van eigen identiteit. Aanhangers van VVD, LPF en de Groep Wilders zijn in grote meerderheid voor een volledige integratie. Bij kiezers van CDA en D66 is dat standpunt minder nadrukkelijk en bij kiezers van PvdA en SP is de verhouding 50-50. Alleen GroenLinks-kiezers zijn in meerderheid voor menging met behoud van eigen identiteit.
Niet meer dan 30 procent van de Nederlanders heeft er vertrouwen in dat de politiek met een aanpak komt om de spanningen te verminderen. Onder CDA-kiezers is die groep het grootst (42 procent). Zes op de tien ondervraagden (61 procent) vinden het een goed idee dat een groep ’wijze mannen’ met een plan van aanpak voor de politiek komt.