Advocaat ‘Balie-Syriër’: geroddel rode draad in dit dossier
Dat het Openbaar Ministerie meent dat de van terreur verdachte ‘Balie-Syriër’ Aziz A. 23 jaar de cel in moet, noemt zijn advocaat een „draconische eis”. Volgens advocaat Peter Plasman hangt het dossier aan elkaar van aannames, discutabele verhalen van getuigen, verkeerde vertalingen van afgeluisterde gesprekken en het bewust weglaten van ontlastende informatie. „Geroddel is de rode draad in dit dossier.”
Volgens Plasman moet de rechtbank Aziz A. vrijspreken. Dat zei hij vrijdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
De 35-jarige A. wordt verdacht van onder meer deelname aan een terroristische organisatie tussen 2011 en 2014. Volgens het OM verkeerde A. in de hoogste regionen van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, waar hij een leidinggevende positie had. Ook ziet het OM bewijs dat hij een rol heeft gespeeld bij meerdere aanslagen waardoor veel doden zijn gevallen.
Aziz dook in 2017 ineens op tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam. Tijdens de vertoning in De Balie van een documentaire over het Syrische Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS), werd hij herkend door activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently. Volgens hen is hij een jihadistisch strijder. Aziz is ook de ex-vriend van de Nederlandse journaliste Ans Boersma, die in 2019 Turkije werd uitgezet vanwege haar connectie met de verdachte.
Aziz heeft een aantal jaren als jonge twintiger onder verschrikkelijke omstandigheden gevangen gezeten in Syrië. Hij is daarom een uitgesproken tegenstander van het regime van president Assad, vertelde hij eerder al. Hij ontkent met klem ooit te hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie, net als zijn broer en medeverdachte Fatah (44).
De broers werden eind 2018 kort na elkaar opgepakt na maandenlang afgeluisterd te zijn door de politie. Aziz woonde toen in Amsterdam, waar hij volgens zijn advocaat genoot van „feestjes en vrouwen”. Fatah woonde inmiddels met zijn vrouw en jonge kinderen in Bergeijk.
Tegen broer Fatah is eerder deze week een celstraf van tien jaar geëist. Hij wordt eveneens verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens het OM „profiteerde” hij van de hoge positie van zijn jongere broer. Zijn advocaat betoogde donderdag dat er niets klopt van de verdenking en hij vindt dat Fatah eveneens vrijgesproken moet worden.
De uitspraak van de rechtbank staat vooralsnog gepland op 20 september.