Wrak van fluitschip is uit 1636
Het wrak van het Nederlandse fluitschip dat vorig jaar 85 meter diep op de bodem van de Baltische Zee is gevonden, heeft een gravering met het jaar 1636 en een afbeelding van een zwaan, meldt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het moet dus uit genoemd jaar stammen.
De internationale duikgroep Badewanne vond tijdens filmopnames het zogenoemde hakkebord van het schip, dat met de voorkant naar beneden op de bodem van de zee lag. Dat bevat de gravering en de zwaan. „De zwaan refereert waarschijnlijk aan de naam van het schip”, aldus de Rijksdienst.
Sinds vele eeuwen is de Baltische Zee een van de belangrijkste handelsroutes. In de 17e eeuw werden deze wateren veelvuldig bevaren door de handelsvloot van de Nederlands Republiek. „Eén type schip werd veelvuldig gebruikt in de Baltische Zee handel: de fluit, een driemaster met een zeer grote laadcapaciteit”, weet de Rijksdienst.
„Ondanks dat deze houten fluitschepen alom vertegenwoordigd waren in de Baltische Zee-handel van de late 16e tot midden 18e eeuw, hebben maar weinig schepen de tand des tijds overleefd”, zegt de dienst. Het exemplaar in de Baltische Zee is volgens haar echter zelfs „buitengewoon goed” bewaard gebleven.