live
Binnenland

Duitse regering eens over strengere testplicht voor reizigers

De wereld is in de greep van de corona. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het virus.

Webredactie30 July 2021 07:05

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog. Lees het blog van zaterdag hier.

Walmart verplicht kantoorpersoneel tot inenting tegen corona

De Amerikaanse supermarktketen Walmart eist dat alle kantoorpersoneel op zijn hoofdkantoor en alle regionale managers begin oktober gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. De medewerkers van winkels en distributiecentra moeten per direct weer mondkapjes dragen. Walmart probeert hen over te halen om een inenting te halen met een beloning. Die verdubbelde het bedrijf naar 150 dollar per persoon.

Met de stap volgt Walmart het voorbeeld van Google. Dat techbedrijf eist van al het personeel in de Verenigde Staten dat ze gevaccineerd worden voor ze terugkeren naar kantoor. De datum waarop Google-werknemers zich weer op kantoor moeten melden is daarbij wel naar achteren geschoven vanwege de heropleving van het coronavirus. Die rentree staat nu voor 18 oktober gepland.

Epidemioloog: Voorlopig geen evenementen, en misschien mondkapjes

Als de Delta-variant van het coronavirus inderdaad zo sterk is dat ook gevaccineerde mensen het relatief eenvoudig kunnen verspreiden, is het belangrijk om voorlopig geen festivals te houden, „geen grote groepen dicht bijeen, dus geen nachtclubs en geen evenementen”, zegt Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC lijken sommige gevaccineerde mensen die de Delta-variant oplopen, ongeveer evenveel virusdeeltjes in hun lichaam te hebben als ongevaccineerde mensen. Bovendien zouden ze even besmettelijk zijn voor anderen.

Vaccins verkleinen de kans dat iemand ernstig ziek wordt na besmetting of aan het coronavirus overlijdt. Maar als het aantal besmettingen stijgt, kan ook het aantal sterfgevallen iets oplopen. Daarom is het volgens Rosendaal belangrijk om te blijven vaccineren om mensen te beschermen. „Besmettelijkheid is een groot probleem voor landen met een lage vaccinatiegraad. Daarom moet je ook in arme landen vaccineren, anders blijft het virus muteren.”

Vanwege de nieuwe analyse besloten de Verenigde Staten eerder deze week om het dragen van mondkapjes weer te verplichten in openbare ruimtes. Dat kan in Nederland wellicht ook een optie zijn, aldus Rosendaal. „De literatuur is wel tamelijk overtuigend dat mondkapjes zin hebben.”

Duitse regering eens over strengere testplicht voor reizigers

De Duitse regering is het eens geworden over aangescherpte testregels voor reizigers uit het buitenland. Wie 12 jaar of ouder is en naar Duitsland reist, moet vanaf zondag aantonen dat negatief is getest op een coronabesmetting, gevaccineerd zijn of genezen van het virus.

AFP_9H99BP.jpg
beeld AFP, Stephanie Loos

Het maakt dan niet meer uit waar reizigers vandaan komen of met wat voor vervoersmiddel ze naar Duitsland komen. Er komen speciale regelingen voor mensen die vanwege hun werk de grens oversteken of voor voor korte reizen de grens oversteken.

De Duitse regering wil onder meer voorkomen dat terugkerende vakantiegangers het coronavirus verspreiden. De aanscherping van de regels heeft voorlopig weinig gevolgen voor reizigers uit Nederland, dat door de Duitse autoriteiten is aangeduid als hoogrisicogebied. Daardoor gelden al strenge regels.

Duitsland hanteert drie categorieën om de mate van verspreiding van het virus aan te duiden. Het gaat naast hoogrisicogebied ook om gebieden met gevaarlijke virusvarianten en ‘normale’ risicogebieden. Die laatste categorie wordt nu geschrapt, heeft de regering besloten.

Minder dan 3500 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt verder

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 3463 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is vrijwel evenveel als woensdag. Toen was er sprake van een storing, waardoor de cijfers lager uitvielen. Daar zijn nu geen aanwijzingen voor, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Precies een week geleden waren er bijna 6400 positieve tests. De vrijdag daar weer voor waren er meer dan 11.000 nieuwe gevallen.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM iets meer dan 29.000 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 4160 nieuwe gevallen per dag. Het gemiddelde daalt voor de elfde dag op rij.

Amsterdam telde opnieuw de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 226 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Voor Amsterdam is dat het laagste aantal sinds 4 juli. In Rotterdam werden 192 besmettingen bevestigd en in Den Haag waren er 121 positieve tests. Daarna volgt Almere met 93 nieuwe coronagevallen. Zowel Utrecht als Tilburg registreerde 63 positieve tests. In achttien gemeenten bleek helemaal niemand besmet te zijn geraakt.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met zes. Het gaat om twee mensen uit Weesp en verder om inwoners van Rotterdam, Voorst, Langedijk en Harlingen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen 24 uur zijn gestorven aan het virus. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 29 meldingen van sterfgevallen, gemiddeld iets meer dan vier per dag. Dat is het hoogste aantal sinds half juni.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna anderhalf jaar geleden, zijn 1,86 miljoen mensen positief getest. Van bijna 17.800 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Minder nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen

In de afgelopen 24 uur zijn 88 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de drie voorgaande dagen, toen meer dan honderd mensen in een ziekenhuis kwamen te liggen. Het is bovendien vrijwel gelijk aan het aantal nieuwe opnames vorige week vrijdag.

Volgens Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, is de instroom in de afgelopen dagen afgevlakt. De bezetting stijgt nog wel, maar langzamer dan voorheen. „We houden rekening met nog een lichte verdere stijging van de bezetting, we komen momenteel in de buurt van de begin juli voorspelde 700 tot 800 patiënten in de ziekenhuizen”, aldus Kuipers.

Intensive cares hebben in de afgelopen dag 14 coronapatiënten opgenomen. Dat waren er woensdag en donderdag 24. Verder belandden 74 coronapatiënten op een verpleegafdeling, tegen 81 op donderdag, 95 op woensdag en 100 op dinsdag.

Volgens de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn in de afgelopen zeven dagen 697 mensen in een ziekenhuis opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat komt neer op gemiddeld net geen 100 mensen per dag. Dat is een fractie hoger dan het gemiddelde in de zeven dagen tot en met donderdag. Het is wel het hoogste niveau sinds 31 mei.

Zo’n anderhalve week geleden begon het aantal positieve tests te dalen. Dat zou kunnen betekenen dat rond deze tijd het aantal nieuwe opnames begint te dalen. Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen.

In totaal liggen nu 651 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er drie meer dan op donderdag. Verpleegafdelingen behandelen 475 mensen, 4 meer dan een dag eerder. Op intensive cares kwam één bed vrij. Daar worden nu 176 coronapatiënten verzorgd.

Twee Eindhovense restaurants mogen voorlopig openblijven

Twee Eindhovense restaurants in de binnenstad hoeven hun deuren voorlopig niet te sluiten, heeft de rechtbank in Oost-Brabant besloten na een spoedprocedure. Burgemeester John Jorritsma verplichtte de horecagelegenheden onlangs om twee weken dicht te gaan, als ordemaatregel voor het overtreden van de coronamaatregelen.

De eigenaren maakten bezwaar tegen de sluiting en vroegen de rechter een voorlopige voorziening te treffen. Dat gebeurde vrijdag. Volgens de voorzieningenrechter heeft Jorritsma niet genoeg inzichtelijk gemaakt waarom de situatie zo spoedeisend was dat de eigenaren niet eerst de tijd kregen om zelf maatregelen te nemen. De restaurants mogen openblijven tot zes weken nadat de burgemeester een beslissing heeft genomen over het bezwaar van de eigenaren. In die zes weken kunnen de eigenaren nog in beroep gaan, mochten zij dat willen.

Handhavers in de gemeente Eindhoven zagen op 11 juni en 22 juli dat op de terrassen van de restaurants na sluitingstijd nog meerdere mensen zaten. Dat was destijds vanwege corona verboden. De burgemeester besloot daarop de restaurants tijdelijk te sluiten.

Volgens de eigenaren waren er inderdaad mensen aanwezig na sluitingstijd, maar waren dat geen klanten. Het zou gaan om personeel dat nog een werkoverleg had. Volgens hen had de burgemeester daarom niet handhavend mogen optreden.

De voorzieningenrechter schorste het besluit van de burgemeester al na een dag, op 23 juli, in afwachting van het oordeel in de zaak.

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen ook Moderna-vaccin krijgen

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen behalve het vaccin van Pfizer nu ook het Moderna-vaccin krijgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge heeft vrijdag besloten dit vaccin toe te staan nu de Gezondheidsraad hierover een positief advies heeft uitgebracht. Volgens de raad is het gebruik van dit vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

ANP-427015954.jpg
beeld ANP ROB ENGELAAR

Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

De Gezondheidsraad herhaalt in het advies dat vaccinatie van jongeren „aanvaardbaar, zinvol en verantwoord” is. „Het kan adolescenten directe en indirecte gezondheidswinst opleveren en tegelijk bijdragen aan het afremmen van de epidemie.”

Eind juni werd het BioNTech/Pfizer-vaccin als eerste toegelaten voor gezonde jongeren. De eerste prikken werden begin juli gezet.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed, na een positieve beoordeling door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Studie: behoud coronamaatregelen nodig bij hoge vaccinatiegraad

Een team van Europese onderzoekers roept op om de huidige coronamaatregelen, zoals 1,5 meter afstand houden en het dragen van mondkapjes, te behouden totdat iedereen volledig is gevaccineerd. De wetenschappers waarschuwen vrijdag dat juist bij een hogere vaccinatiegraad de kans toeneemt dat zich een mutatie van het coronavirus ontwikkelt die resistent is tegen die vaccins.

Om te voorspellen hoe het coronavirus in de toekomst zal muteren, onderzochten de onderzoekers ook hoe groot de kans is dat een mutatie van het virus ontstaat die resistent is. Zij gingen daarbij uit van een bevolking van 10 miljoen mensen en een periode van drie jaar. Hun model wees uit dat een zeer snelle vaccinatiecampagne de kans op een resistente mutatie uiteraard verkleint. Daartegenover staat echter de ontdekking dat de kans op het ontstaan van zo’n vaccinresistente virusvariant juist het hoogst is, als een groot deel van de bevolking is gevaccineerd, zolang dat deel nog net niet groot genoeg is om daadwerkelijk groepsimmuniteit te creëren.

De onderzoekers stellen dat dit helaas de situatie is waarin Europa zich momenteel bevindt. Zo’n 60 procent van alle Europeanen heeft inmiddels zijn eerste prik gehad. Dat is volgens de wetenschappers, die hun resultaten publiceerden in Nature Scientific Reports, precies de ondergrens waarna resistente virusmutaties zich sneller kunnen gaan ontwikkelen.

„Vaccins zijn onze beste optie om deze pandemie te verslaan,” benadrukt co-auteur van de studie, Simon Rella, van het Oostenrijkse Institute of Science and Technology (IST). „Maar wat ons model laat zien, is dat wanneer de meeste mensen zijn gevaccineerd, een vaccinresistente mutatie wel een voordeel heeft ten opzichte van het originele virus.”

Collega Fyodor Kondrashov benadrukt dat de onderzoeksgroep uiteraard hoopt dat zo’n vaccinresistente mutatie tijdens de huidige coronapandemie niet zal opduiken. „Maar wij dringen wel aan op voorzichtigheid,” zegt hij. „Evolutie is een krachtig proces. Het behoud van een aantal redelijke voorzorgsmaatregelen gedurende de gehele vaccinatieperiode kan een goed middel zijn om een dergelijke evolutie te beheersen.”

Advertentie

Coronacontrole geen prioriteit bij Duitse politie

Het controleren van de juiste coronapapieren heeft geen prioriteit bij de Duitse politie. Sinds dinsdag zijn er weer strengere maatregelen voor reizigers uit Nederland, dat in Duitsland als hoogrisicogebied geldt. Maar controles op correcte registratie of een vaccinatiebewijs worden alleen meegenomen in reguliere verkeerscontroles, aldus woordvoerders van de politie in Kleve, Viersen en Heinsberg. Voor zover bekend is sinds dinsdag nog niemand naar Nederland teruggestuurd.

Reizigers vanuit Nederland moeten in Duitsland tien dagen in quarantaine, als ze langer dan 24 uur in het land blijven. Wie op doorreis is in Duitsland en daar niet heeft overnacht of wie de grens oversteekt voor tanken of boodschappen, moet een vaccinatiebewijs bij zich hebben of een recente negatieve coronatest kunnen laten zien.

Volgens de politiewoordvoerders is er niet voldoende personeel om speciale coronacontroles onderweg in Duitsland te houden. Wie betrapt wordt op een overtreding of moet stoppen wegens een verkeerscontrole, kan wel om coronapapieren worden gevraagd. Het is dringend aan te raden om een vaccinatiebewijs of een recente testuitslag wel mee te nemen op reis, zegt de woordvoerster van de Kleefse politie.

Aan de grenzen met Duitsland zouden reizigers in het hoogseizoen vaker kans lopen op een controle volgens de Bundespolizei in Kleve. Volgens een woordvoerder worden bij diverse grensposten, zoals in Twente, extra mensen neergezet voor controles, die echter steekproefsgewijs worden uitgevoerd. Ook in de trein moeten de coronapapieren van reizigers in orde zijn, aldus de Bundespolizei.

Voorlopig geen Moderna-prik voor jongeren, er is genoeg Pfizer

Jongeren krijgen voorlopig alleen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech, ook als de overheid het vaccin van Moderna definitief voor hen goedkeurt. Er is voorlopig meer dan genoeg voorraad van het Pfizer-vaccin beschikbaar en de leveringen zijn stabiel, laat GGD GHOR Nederland weten. De GGD’en voeren de vaccinaties uit.

ANP-433433453.jpg
beeld EPA, SOHAIL SHAHZAD

Moderna wordt vooralsnog alleen gebruikt voor volwassenen, maar in kleine aantallen. Op donderdag kregen zo’n 110.000 mensen het vaccin van Pfizer en BioNTech en ongeveer 6500 mensen het middel van Moderna. Doordat volwassenen het Moderna-vaccin krijgen, komen die Pfizer-doses beschikbaar voor kinderen.

Het besluit is „geen nee tegen Moderna” en het kan best zijn dat het in de toekomst wel nodig is om dat vaccin te gebruiken voor kinderen, benadrukt de GGD.

De Europese Commissie keurde het gebruik van het Moderna-vaccin bij jongeren vorige week al goed. Dat gebeurde na een positieve beoordeling door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Daarna is het aan de aangesloten landen zelf om te besluiten of het vaccin wordt toegelaten. In Nederland heeft de Gezondheidsraad donderdag geadviseerd dat het Moderna-vaccin ook voor jongeren vanaf 12 jaar kan worden gebruikt. Het ministerie van Volksgezondheid neemt in de loop van vrijdag een besluit.

Israëlische president voor de derde keer ingeënt tegen corona

De Israëlische president Isaac Herzog (60) is vrijdag ingeënt met een derde dosis van een coronavaccin. Dat was de aftrap van een landelijke campagne om 60-plussers een extra vaccindosis te geven zodat ze beter beschermd zijn tegen het virus.

„Ik ben trots dat we het eerste land zijn dat een derde dosis toedient”, zei Herzog volgens nieuwssite Times of Israël. Ook oud-premier Benjamin Netanyahu laat zich vrijdag naar verwachting voor de derde keer prikken. Hij klaagde dat de regering het nieuwe beleid weken eerder had moeten invoeren.

Zijn 49-jarige opvolger Naftali Bennett is nog te jong om in aanmerking te komen voor de extra prik. De nieuwe premier zei dat Israël zich opwerpt als pionier door ouderen een derde prik aan te bieden. Hij heeft zijn landgenoten opgeroepen hun „ouders en grootouders” aan te moedigen de extra vaccindosis te halen.

Israël behoort wereldwijd tot de koplopers op vaccinatiegebied. Toch maken de autoriteiten zich zorgen over de verspreiding van de Delta-variant. Het aantal nieuwe coronabesmettingen lag vrijdag voor de vierde dag op rij boven de 2000. Dat soort besmettingscijfers waren sinds maart niet meer gemeld.

Tsjechië paait vaccinatietwijfelaars met extra vakantiedagen

De Tsjechische regering biedt ambtenaren een extraatje aan om ze over te halen zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Premier Andrej Babis stelde medewerkers van overheidsorganisaties twee extra vakantiedagen in het vooruitzicht als ze zich laten inenten.

ANP-433770789.jpg
beeld EPA, MARTIN DIVISEK

„Maximale vaccinatie is onze inzet, om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland”, zei de premier van het ruim 10 miljoen inwoners tellende EU-land. „Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken.”

Tsjechië had donderdag al ruim 10 miljoen prikken gezet. Er waren 4,74 miljoen mensen volledig gevaccineerd.

Ook in andere landen proberen overheden op allerlei manieren om mensen over te halen zich te laten inenten tegen het coronavirus. Zo kondigde de Russische hoofdstad Moskou vorige maand aan om auto’s te verloten onder mensen die zich laten prikken.

De Amerikaanse metropool New York betaalt mensen 100 dollar voor hun eerste inenting. President Joe Biden heeft andere overheden in zijn land opgeroepen dat voorbeeld te volgen.

Delta-variant zo besmettelijk als waterpokken, zegt CDC

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC noemt de Delta-variant van het coronavirus in een intern document even besmettelijk als waterpokken. Ook lijkt de gemuteerde versie van het virus tot een ernstiger ziekteverloop te kunnen leiden dan eerdere varianten.

In de presentatie, die is bemachtigd door The New York Times en The Washington Post, wordt gewaarschuwd dat de Delta-variant sneller kan worden overdragen dan de virussen die bijvoorbeeld ebola, de verkoudheid, SARS en griep veroorzaken. De CDC baseert zich op informatie uit meerdere studies.

De experts van de CDC vonden de nieuwe onderzoeksgegevens zo zorgwekkend dat ze deze week al met een strenger mondkapjesadvies kwamen voor volledig gevaccineerde Amerikanen. De gezondheidsdienst wil dat zij weer mondkapjes gaan dragen in publieke binnenruimtes in gebieden met veel coronabesmettingen.

Het interne document doet volgens The New York Times vermoeden dat het aangescherpte advies de CDC nog niet ver genoeg gaat. Er wordt aangegeven dat het vanwege de huidige vaccinatiegraad en de snelheid waarmee het virus om zich heen grijpt „essentieel” is dat er weer algemene mondkapjesrichtlijnen komen.

Uit gegevens van de CDC komt naar voren dat vooral mensen met zwakke immuunsystemen mondkapjes moeten dragen, zelfs op plaatsen met weinig nieuwe besmettingen. Ook gevaccineerde Amerikanen die in contact staan met jongere kinderen, ouderen of kwetsbare mensen zouden hun mond en neus moeten bedekken.

De CDC schat dat er wekelijks zo’n 35.000 van de 162 miljoen gevaccineerde Amerikanen na een coronabesmetting ziekteverschijnselen ontwikkelen. Dat leidt tot „uitdagingen op communicatiegebied”, omdat onder de bevolking zorgen kunnen ontstaan over de effectiviteit van vaccins als gevaccineerde mensen toch klachten krijgen.

Topvrouw Rochelle P. Walensky van de CDC stelde volgens The New York Times eerder deze week dat gevaccineerde mensen die toch besmet raken, net zo veel virusdeeltjes in hun neus en keel hebben als ongevaccineerde mensen. Gevaccineerde mensen kunnen het virus ook weer overdragen.

Vaccins beschermen volgens de onderzoeksgegevens nog steeds tegen een ernstig ziekteverloop en ziekenhuisopnames. Wel kunnen mensen ook na een inenting nog steeds ziekteverschijnselen ontwikkelen als ze besmet raken met het coronavirus.

Een expert op het gebied van crisiscommunicatie die is geraadpleegd door de The Washington Post, legde uit dat mensen zich daardoor „verraden” kunnen voelen. Dat komt volgens hem omdat de coronavaccins steeds als „wondermiddelen” zijn gepresenteerd.

Uber verplicht medewerkers VS zich te laten vaccineren

Taxibedrijf Uber gaat medewerkers in de Verenigde Staten ook verplichten om zich te laten vaccineren voordat ze mogen terugkomen op kantoor, in navolging van grote techbedrijven Google en Facebook. Ook wordt bij Uber de terugkeer naar kantoor wereldwijd uitgesteld, tot eind oktober.

ANP-429303229.jpg
beeld AFP, Tolga Akmen

Uber doet dit vanwege de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. Het merendeel van de besmettingen in de Verenigde Staten komt nu door de Delta-variant. In april dacht Uber nog dat personeel halverwege september terug zou kunnen naar kantoor. Er werken meer dan 22.000 mensen bij Uber in 63 landen, waaronder Nederland.

Google maakte woensdag bekend van alle werknemers te eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. De maatregel geldt in eerste instantie voor de Verenigde Staten en gaat de komende weken al in bij de Amerikaanse vestigingen. Later zouden andere landen moeten volgen, mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de wetgeving het daar toestaat.

Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen en bekijkt of die regels mettertijd ook in andere landen moeten gelden. Techbedrijf Twitter maakte ook al bekend de medewerkers gevaccineerd te willen zien voordat zij terug naar kantoor mogen.

Voor Nederlandse medewerkers van de bedrijven geldt dat de Nederlandse grondwet erin voorziet dat medewerkers niet zomaar verplicht kunnen worden tot het ondergaan van testen of een vaccinatie. Hierop wezen de vakbonden en werkgeversorganisatie VNO-NCW eerder deze week. Artikel 11 van de grondwet stelt dat iedereen het recht heeft om te bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt.

„Testbedrijven verdienen fors, ondanks lage aantal toegangstesten"

Elf commerciële testbedrijven die door de Stichting Open Nederland zijn ingehuurd vanwege Testen voor Toegang, hebben de afgelopen weken samen ruim een miljoen euro per dag verdiend, ondanks het lage aantal testen dat is uitgevoerd. De Volkskrant schrijft dat de testcapaciteit van de bedrijven nauwelijks benut is.

Testbedrijven krijgen volgens de krant een vergoeding van 387 euro per dag per zogeheten ‘afnameplek’, geschikt voor tweehonderd tests per dag. De afgelopen twee weken waren er 1100 van zulke afnameplekken, verdeeld over ruim 110 testlocaties. Voor bemande posten komen daar nog personeelskosten bij. Dat bracht de rekening op een miljoen euro per dag, voor een systeem dat 200.000 tests aankan, maar er afgelopen twee weken slechts zo’n 12.000 per dag uitvoerde.

„Natuurlijk is het zonde van het geld. We zijn piepend en knarsend tot stilstand gekomen. Maar we moeten de winkel open houden, ook als er eventjes weinig klanten zijn. Dat is de prijs de we betalen om wanneer het straks weer nodig is verzekerd te zijn van voldoende capaciteit. Het risico is te groot dat bedrijven zouden zeggen: we gaan iets anders doen. De brandweer betalen we ook niet per gebluste brand”, aldus Pier Eringa, topman van de stichting.

Ministerie reageert op advies over inzet Moderna bij jongeren

Het ministerie van Volksgezondheid reageert vrijdag op het advies van de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin bij jongeren vanaf 12 jaar. Volgens de Gezondheidsraad is het gebruik van het vaccin bij jongeren werkzaam en veilig.

Eerder werd al het vaccin van Pfizer goedgekeurd voor jongeren vanaf 12 jaar. Beide vaccins zijn gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek.

In de inenting zit een stukje genetische code, die het lichaam ertoe aanzet bepaalde eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van het coronavirus. Op die manier kan het afweersysteem leren het virus te bestrijden.

Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

In het tweede kwartaal van 2021 deden 3355 mensen een eerste asielverzoek, een kwart meer dan een kwartaal eerder. Vooral in juni zag de IND meer asielverzoeken binnenkomen. Dat komt omdat toen internationaal veel reisbeperkingen werden opgeheven. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2019 was het aantal eerste asielverzoeken nog steeds 35 procent lager.
Bijna een op de drie eerste asielverzoeken kwam van Syriërs. Die vormen hiermee de grootste groep asielzoekers. Ook Turken en Afghanen vroegen vaak asiel aan.

De onderzoekers zien dat in het vorige kwartaal veel familieleden van asielzoekers met een verblijfsvergunning naar Nederland kwamen om te worden herenigd met hun gezin. Het aantal nareizigers nam vergeleken met het eerste kwartaal toe met 73 procent tot 2580. Dat is zelfs hoger dan voor de coronacrisis. „Dit komt mede doordat zowel asielaanvragers als nareizigers in coronatijd gewacht hebben met het indienen van een aanvraag”, verklaren de statistici.

Biden wil coronavaccinatie belonen met 100 dollar

Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een „extra stimulans” om ervoor te zorgen dat het aantal ingeënte mensen stijgt. Het geld kan vloeien uit een speciale pot van 350 miljard dollar voor coronahulp aan onder meer de Amerikaanse staten en gemeenten.

Onlangs werd al bekend dat de stad New York vanaf vrijdag een beloning van 100 dollar biedt om burgers over te halen zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Ook de Amerikaanse metropool hoopt daarmee het percentage ingeënten op te krikken, nu het aantal besmettingen met het coronavirus weer stijgt. In sommige staten, zoals New Mexico, Ohio en Colorado, is al succesvol geëxperimenteerd met cash voor een prik.

Biden wil verder dat alle burgers in overheidsdienst aantonen dat ze volledig zijn ingeënt. Doen ze dat niet, dan moeten ze een mondkapje op en zich regelmatig laten testen. De regel geldt ook voor de losse medewerkers van de nationale (federale) overheid, die met ruim 4 miljoen man personeel de grootste werkgever van het land is.

Biden gaf verder opdracht tot een onderzoek naar een vaccinatieplicht bij defensie. Het ministerie van Veteranenzaken nam al het verstandige en belangrijke besluit om van zijn zorgverleners en personeel een volledige vaccinatie te eisen, aldus de president.

De aankondigingen passen in het streven van Biden om de vaccinatiegraad fors te verhogen nu de Delta-variant zich snel verspreidt. Inmiddels is 60 procent van de volwassenen in de VS gevaccineerd, bij de ouderen is dat 80 procent.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer