live
Binnenland

Sanquin: 93 procent bloeddonors heeft antistoffen tegen coronavirus

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen neemt in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie29 July 2021 07:18

Advertentie

Biden wil coronavaccinatie belonen met 100 dollar

Alle pas gevaccineerde Amerikanen zouden 100 dollar (ongeveer 85 euro) moeten krijgen. De Amerikaanse president Biden roept de autoriteiten in het land op dat bedrag te verstrekken aan iedereen die zich laat prikken tegen het coronavirus.

Volgens het ministerie van Financiën gaat het om een „extra stimulans” om ervoor te zorgen dat het aantal ingeënte mensen stijgt. Het geld kan vloeien uit een speciale pot van 350 miljard dollar voor coronahulp aan onder meer de Amerikaanse staten en gemeenten.

Israël biedt oudere derde vaccinatie aan

Israël gaat 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat ouderen zo’n derde prik geeft.

Mensen krijgen normaliter twee prikken met het coronavaccin. Premier Naftali Bennett bevestigde de komst van de „aanvullende vaccinatiecampagne” op televisie. De officiële aftrap vindt vrijdag plaats. President Isaac Herzog laat zich dan voor de derde keer prikken. Hij komt in de campagne als eerste aan de beurt, maar zal niet de eerste Israëliër zijn. Sinds enkele weken worden de zogeheten booster shots al toegediend aan inwoners met een zwak immuunsysteem.

Ruim 90 procent donors heeft antistoffen tegen corona in bloed

Van de Nederlandse bloeddonors heeft nu 93 procent antistoffen tegen het coronavirus in het bloed, meldt bloedbank Sanquin. Het overgrote deel van die antistoffen werd door vaccinatie verkregen.

Antistoffen zitten ook in het bloed als iemand een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Sanquin kan met testen vaststellen of de antistoffen tegen het virus voortkomen uit vaccinatie of uit besmetting.

Gezondheidsraad positief over coronavaccin Moderna voor jongeren

Ook het coronavaccin van Moderna kan worden gebruikt om jongeren vanaf 12 jaar te vaccineren, oordeelt de Gezondheidsraad. Tot nog toe kunnen jongeren in Nederland alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat van Moderna kan daar als optie aan worden toegevoegd, als het kabinet het advies overneemt.

Gemiddeld aantal coronagevallen verder gedaald

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag 4506 nieuwe coronabesmettingen, ruim duizend meer dan woensdag. Het hogere aantal is echter (voor een deel) het gevolg van een ict-storing afgelopen woensdag. Die dag had het RIVM daardoor nog niet alle meldingen ontvangen van de GGD’en.

Meer coronapatiënten in ziekenhuis, iets minder nieuwe opnames

De coronadrukte in de ziekenhuizen is opnieuw iets toegenomen, maar het aantal nieuwe opnames van coronapatiënten was het afgelopen etmaal iets lager dan in de dagen daarvoor. In totaal behandelen Nederlandse ziekenhuizen nu 648 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 19 meer dan woensdag.

Het aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen piekte dinsdag nog op 100, het hoogste aantal sinds eind mei. Woensdag meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 95 nieuwe opnames, donderdag waren er op verpleegafdelingen 81 covidpatiënten bij gekomen. Intensive cares zagen het afgelopen etmaal 24 nieuwe patiënten binnenkomen, net zoveel als een dag eerder.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 471 coronapatiënten, 6 meer dan een dag eerder. Het totale aantal patiënten op de ic’s steeg met 13 naar 177.

Nederland blijft zoals verwacht rood op Europese coronakaart

Nederland kleurt wederom rood op de nieuwe kaart van coronagevallen in Europa. Dat viel ook te verwachten, aangezien veel mensen de afgelopen twee weken positief zijn getest. Landen kunnen dat mogelijk zien als een reden om reisbeperkingen voor Nederlandse toeristen in stand te houden. Limburg is als enige provincie van kleur veranderd, van rood naar donkerrood.

Het Europese gezondheidsinstituut ECDC baseert de coronakaart op het aantal besmettingen en percentage positieve tests in de afgelopen twee weken. Landen gebruiken de kaart bij het vaststellen van hun coronabeleid. Maar ze mogen zelf bepalen wat zij doen met het gegeven dat een regio groen, oranje, rood of donkerrood kleurt. Duitsland voerde vorige week nog strengere regels in voor Nederlandse toeristen. Dat moet helpen voorkomen dat de Delta-variant van het coronavirus voet aan de grond krijgt in Duitsland.

Sinds anderhalve week is het aantal gevallen van Covid-19 in Nederland aan het dalen. Desondanks is geen enkele provincie oranje of groen geworden op de coronakaart. Het ECDC baseert deze kleurcodes namelijk op gegevens van de afgelopen twee weken. Daarom heeft het instituut de recente piek in het aantal positieve tests nog meegenomen in zijn berekeningen.

Volgende week telt deze golf niet meer mee en veranderen delen van Nederland mogelijk weer van kleur. Dat kan vervolgens aanleiding zijn voor Europese landen om reisbeperkingen voor Nederlanders te versoepelen.

Wereldwijd 4 miljard doses coronavaccins toegediend

Wereldwijd zijn de afgelopen acht maanden 4 miljard doses van coronavaccins toegediend. China (1,6 miljard doses), India (451 miljoen) en de Verenigde Staten (343 miljoen) voeren de lijst aan van landen die de meeste prikken hebben gezet, becijferde persbureau AFP.

Het vaccineren verloopt wel iets trager dan voorheen. Het duurde 30 dagen om van 3 naar 4 miljard inentingen te gaan, iets langer dan de 26 dagen die nodig waren voor de vorige miljard prikken. De eerste miljard prikken waren volgens AFP na 140 dagen gezet en er gingen vervolgens nog eens 40 dagen overheen voordat de 2 miljard was bereikt.

Onder de landen met meer dan een miljoen inwoners, gaan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan kop bij het vaccineren van de eigen bevolking. De rijke Emiraten hebben per 100 inwoners 168 eerste en tweede vaccindoses toegediend. Dat betekent dat bijna 70 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. Daarna volgen Uruguay (137), Bahrein (134).

Mensen moeten doorgaans twee keer worden geprikt om volledig gevaccineerd te zijn, maar er zijn ook uitzonderingen. Zo volstaat bij het Leidse Janssen-vaccin een enkele dosis. Dat middel wordt onder meer gebruikt in de EU en de VS, die volgens AFP respectievelijk 103 en 104 doses hebben toegediend per 100 inwoners. Dat is ruim boven het wereldwijde gemiddelde van 52 doses per 100 inwoners.

Bonden en werkgevers: Vaccinatieplicht zoals Google wil mag niet

Het verplichten van personeel om gevaccineerd te zijn voor de terugkeer naar de werkvloer, zoals techbedrijf Google woensdag aankondigde, mag niet in Nederland. Volgens vakbonden en werkgeversorganisaties stelt artikel 11 van de grondwet dat iedereen zelf mag bepalen wat er met zijn lichaam gebeurt. Zo mogen werkgevers hun werknemers niet verplichten tot vaccinatie en ook niet dwingen tot testen op het coronavirus.

Vakbonden FNV en CNV en werkgeverskoepel VNO-NCW stellen dat Google in Nederland onder het Nederlandse recht valt en dus de bestaande wetgeving van toepassing is. „De regering zou een spoedwet hiervoor kunnen aannemen, maar premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge hebben al gezegd dat ze vaccinaties niet verplichten”, zegt een woordvoerster van FNV. VNO-NCW zegt dat de discussie rondom verplicht vaccineren van werknemers niet of nauwelijks speelt bij de eigen achterban. „Anders dan in de Verenigde Staten kennen we in Nederland een zeer hoge vaccinatiebereidheid.”

Google maakte woensdag bekend van alle werknemers te gaan eisen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus als ze weer terug willen naar kantoor. De maatregel geldt in eerste instantie voor de Verenigde Staten en gaat de komende weken al in bij de Amerikaanse vestigingen. Later zouden andere landen moeten volgen, mits er genoeg vaccinaties beschikbaar zijn en de wetgeving het daar toestaat.

Google Nederland laat weten dat het nog te vroeg is om te zeggen wat voor gevolgen het nieuwe beleid heeft voor medewerkers van het bedrijf hier. In totaal telt Google Nederland ongeveer 900 werknemers. In het hoofdkantoor in Amsterdam werken ongeveer 400 mensen, bij de datacentra circa 475.

Google schoof vanwege de opleving van de zeer besmettelijke Delta-variant van het virus de datum waarop werknemers weer regelmatig naar kantoor moeten komen op naar 18 oktober. Tot die tijd mogen Google-werknemers volledig thuiswerken als ze willen. Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen en bekijkt of die regels mettertijd ook in andere landen moeten gelden.

Advertentie

Opname coronapatiënten zet nog geen extra druk op normale zorg

Dat er meer coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen worden opgenomen, lijkt nog geen effect te hebben op de doorgang van de zogeheten kritieke planbare zorg. Dat is zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen. „De capaciteit hiervoor in de ziekenhuizen blijft stabiel”, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Net als twee weken geleden geeft 92 procent van de ziekenhuizen aan deze zorg volledig volgens planning te kunnen leveren. De resterende 8 procent van de ziekenhuizen zegt de kritieke planbare zorg slechts deels volgens planning te kunnen leveren. Het gaat om vier ziekenhuizen.

De afgelopen tijd hebben ziekenhuizen met zorgverzekeraars plannen gemaakt om na de zomervakantie te starten met het verlenen van inhaalzorg. „Het is essentieel dat hierbij oog blijft voor het herstel van zorgprofessionals en ingezet wordt op de principes van passende zorg”, aldus de NZa.

Studie: Één prik voorkomt vaak ernstige ziekte door Delta-variant

De coronavaccins van Pfizer/BionTech, Moderna en AstraZeneca beschermen de meeste mensen al na één prik tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Canadees onderzoek duidt erop dat dit ook geldt voor de Delta-variant. Het vaccin van Moderna kwam volgens een voorpublicatie van de studie als beste naar voren. Waar het gaat om het voorkomen van ziekenhuisopname of overlijden door de Delta-variant, die in Nederland het meest voorkomt, is één dosis van dit vaccin volgens de berekeningen van de wetenschappers gemiddeld 96 procent effectief.

Daar zit wel wat onzekerheid in: het werkelijke cijfer ligt hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 72 procent en de 99 procent. Een vrij grote marge houden de onderzoekers ook aan voor de andere vaccins. Bij AstraZeneca komen ze uit op een 88 procent (tussen de 60 en 96 procent) lagere kans op overlijden of ziekenhuisopname na één dosis, bij Pfizer/BioNTech op 78 procent (tussen de 65 procent en 86 procent).

In totaal analyseerden de onderzoekers gegevens van ruim 400.000 Canadezen die zich op het virus lieten testen tussen december 2020 en eind mei van dit jaar. Van die mensen raakten er bijna 41.000 besmet met een „zorgwekkende” coronavariant. De Delta-variant, die pas later echt in opmars kwam, werd bij iets minder dan duizend mensen aangetroffen. Dat relatief lage aantal is wel een kanttekening bij de resultaten.

Kabinet kijkt komende weken naar verbetering toegangstesten

Het kabinet gaat de komende weken „breed” kijken „hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd”. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten na berichtgeving van de Volkskrant over een gat in het systeem van de CoronaCheck-app. Door dat gat houden gevaccineerden een groen vinkje, ook als ze later positief getest zijn op corona.

Het ministerie is op de hoogte van het probleem. „Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app”, aldus een woordvoerder. „Vaccinatie beperkt zowel het risico op een besmetting als overdracht van het virus, maar sluit dat niet helemaal uit.”

Het Outbreak Management Team (OMT) wees ook al op het gat in een advies dat vorige week naar buiten kwam. Doordat besmette mensen met de app alsnog toegang krijgen tot evenementen waar bijvoorbeeld geen 1,5 meter afstand wordt gehouden, kunnen zij ondanks hun vaccinatie het virus verspreiden. In sommige gevallen zou het goed zijn om van álle bezoekers een negatieve test te vragen, aldus het OMT.

Overigens zijn evenementen zonder zitplaatsen (waarbij dus niet altijd 1,5 meter afstand kan worden gehouden) sowieso tot en met 13 augustus verboden. Op die dag wil het kabinet meer duidelijkheid geven over de coronamaatregelen, en het gebruik van de CoronaCheck-app. Naar verwachting wordt een eventueel besluit over het systeem dan ook op die dag genomen, aldus het ministerie. Het OMT-advies om ook van gevaccineerden een test te vragen, wordt daarbij betrokken.

Gevaccineerde die positief test houdt zijn groene vinkje

Wie eenmaal zijn vaccinatiebewijs heeft opgevraagd in de CoronaCheck-app, houdt het groene vinkje, ook als hij positief is getest. Met die QR-code kan hij vervolgens op vakantie of een evenement bezoeken, terwijl hij besmet is met corona, schrijft de Volkskrant.

Het ministerie van Volksgezondheid is op de hoogte van deze tekortkoming in het systeem en beraadt zich op maatregelen.

De kans dat gevaccineerden besmet raken met het coronavirus is een stuk kleiner na de beschermende prikken, maar het is nog steeds mogelijk. Ze kunnen positief testen op corona en het virus doorgeven. Maar als ze dan besmet blijken te zijn, blijft de controleur van hun gedownloade QR-code in de CoronaCheck-app een groen vinkje zien. De positieve test heeft dan geen invloed op hun vaccinatiebewijs.

Strengere regels voor kerken in Duitsland

In de meeste regio’s van Nordrhein-Westfalen gelden weer strengere regels voor kerkdiensten.

De maatregelen waren eerder versoepeld, maar door het groeiend aantal besmettingen zijn de regels weer aangescherpt. De Duitse overheid werkt met verschillende „incidentieniveaus”, telt het aantal besmettingen per 100.000 mensen. Bij incidentniveau 0 is het dragen van maskers niet langer verplicht voor bijeenkomsten in een gebouw, maar wordt dat alleen aanbevolen. Dit geldt ook voor de naleving van minimumafstanden. Daarnaast is het samen zingen zonder masker weer toegestaan.

Bij incidentieniveau 1 hoeft het masker niet op de zitplaats in de kerk te worden gedragen, maar alleen onderweg naar de plaats. Zingen zonder masker is toegestaan op incidentieniveau 1 als alle bezoekers negatief hebben getest op corona, zijn ingeënt tegen corona of hersteld zijn van de ziekte.

In de afgelopen weken waren de besmettingscijfers in Nordrhein-Westfalen gedaald. Inmiddels zijn ze in 49 van de 53 steden weer gestegen.

Parijs laakt Engelse handhaving quarantaineregel voor Frankrijk

De Franse regering heeft woedend gereageerd op het Engelse besluit de verplichte corona-quarantaine af te schaffen voor volledig ingeënte reizigers uit de VS en de EU, behalve Frankrijk. Het is „onbegrijpelijk en discriminerend” volgens de Franse staatssecretaris Europese Zaken Clément Beaune. Er is volgens Beaune ook geen enkele medische of wetenschappelijke reden voor.

Vanaf maandag gelden er in England geen quarantaineverplichtingen meer voor ingeënte reizigers uit de VS en de EU, behalve als ze via of vanuit Frankrijk naar Groot-Brittannië reizen.
Beaune klaagde ook over het feit dat de Verenigde Staten de deuren dichthouden voor toeristen, terwijl tegen Covid-19 gevaccineerde Amerikanen ongehinderd in de EU op vakantie kunnen. Sinds maart 2020 zijn de VS uit angst voor coronabesmettingen gesloten voor onder meer reizigers uit de Schengenlanden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Beaune zou beter zijn als de Europeanen samen optrekken, bijvoorbeeld in hun gesprekken met Washington over de heropening van grenzen.

AstraZeneca verkoopt meer coronavaccins in tweede kwartaal

Farmaceut AstraZeneca heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim drie keer zo veel verdiend aan zijn coronavaccin als in de eerste drie maanden van het jaar. Het Brits-Zweedse bedrijf nam de verkopen van die inenting niet mee in zijn verwachtingen voor het hele jaar omdat het uit principe geen winst maakt op de productie en verkoop zolang de pandemie duurt.

Die verwachtingen voor het hele jaar stelde AstraZeneca naar boven bij door de overname van het bedrijf Alexion. Dat specialiseert zich in geneesmiddelen voor zeldzame ziektes.

Het coronavaccin van AstraZeneca, dat door de universiteit van Oxford werd ontwikkeld, heeft de afgelopen maanden te kampen gehad met een aantal tegenslagen. Zo bleek het niet zo goed te beschermen als de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Ook werd het gebruik in verschillende landen opgeschort vanwege een kans op een vorm van trombose. Een aanvraag voor goedkeuring in de Verenigde Staten stelde AstraZeneca uit naar de tweede jaarhelft.

Desondanks verkocht AstraZeneca voor 894 miljoen dollar aan de coronavaccins. De totale omzet kwam uit op 8,2 miljard dollar, aanzienlijk meer dan de 6,2 miljard dollar uit dezelfde periode een jaar eerder. De winst bedroeg 550 miljoen dollar tegen 738 miljoen dollar een jaar eerder.

Ziekteverzuim zorgsector gestegen in tweede kwartaal

Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen naar 6,97 procent, meldt kennisnetwerk Vernet. In dezelfde periode vorig jaar was dat 6,66 procent.

Het hoge verzuimpercentage komt volgens de organisatie doordat werknemers zich steeds langer ziek melden. „Wie zich in de zorg ziek meldt, blijft nu gemiddeld langer dan één maand thuis”, aldus Vernet. Het is niet zo dat zorgmedewerkers zich vaker ziek melden. In het tweede kwartaal heeft 22 procent van de medewerkers zich ziek gemeld, wat gebruikelijk is voor deze periode.

In de sectoren ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg is het verzuimpercentage gestegen ten opzichte van een jaar geleden. In de verzorging, verpleging, thuiszorg bleef het nagenoeg gelijk.

Het ziekteverzuim in de zorg stijgt volgens Vernet al jaren. „Corona deed er in 2020 nog een extra schepje bovenop en de stijgende lijn die is ingezet in 2014, wordt stevig doorgezet.”

Strengere lockdown rond Sydney na recordaantal besmettingen

De bevolkingsrijkste deelstaat van Australië heeft na een wekenlange lockdown in en rond Sydney toch weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. De Australische omroep ABC bericht dat de lockdownmaatregelen in delen van New South Wales nu verder worden aangescherpt.

434507739.jpg
Sydney. beeld EPA, Joel Carrett

In de deelstaat, waar zich de miljoenenstad Sydney bevindt, is bij nog eens 239 mensen vastgesteld dat ze het virus lokaal hebben opgelopen. Het gaat om de grootste stijging sinds het begin van de pandemie. Sydney en omliggende gebieden zitten inmiddels al meer dan een maand in lockdown. Het lukt de autoriteiten maar niet om een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant onder controle te krijgen.

De deelstaat had de lockdown al verlengd tot eind augustus en komt nu met extra maatregelen. Die gaan gelden in acht zwaar getroffen gebieden. Mensen hadden al een geldige reden nodig om hun huis te verlaten en krijgen nu ook opdracht altijd een mondkapje te dragen als ze de deur uitgaan. Ook moeten ze in principe binnen 5 kilometer van hun woning blijven.

De politiechef van de deelstaat kondigde aan dat duizenden extra agenten worden ingezet om te controleren of mensen zich aan de aangescherpte regels houden. De boete voor personen die de mondkapjesplicht overtreden is volgens ABC verhoogd van 200 Australische dollar naar 500 Australische dollar, omgerekend 311 euro.

Het 25 miljoen inwoners tellende Australië wist het coronavirus vorig jaar nog grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door de grens grotendeels te sluiten. Er zijn ruim 33.000 besmettingen gemeld en minder dan 1000 patiënten overleden. De bestrijding van de Delta-uitbraak wordt nu gehinderd doordat het vaccineren er maar moeizaam van de grond komt.

FDA: Janssen-vaccin mag langer in de koelkast bewaard worden

Het Janssen-vaccin van farmaceut Johnson & Johnson mag van de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA langer bewaard blijven. Tot nu toe adviseerde de autoriteit om het coronavaccin maximaal 4,5 maand in de koelkast te bewaren bij een temperatuur van tussen de 2 en 8 graden Celsius, dat is inmiddels verlengd naar zes maanden.

Het besluit van de gezondheidswaakhond geldt ook met terugwerkende kracht voor Janssen-vaccins die inmiddels al 4,5 maand oud zijn. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) adviseert vooralsnog om het vaccin maximaal drie maanden in de koelkast te bewaren. In de vriezer, bij temperaturen van -25 tot -15 graden Celsius, kan het vaccin volgens de EMA twee jaar bewaard worden.

Nederland blijft donkerrode vlek op Europese coronakaart

Nederland blijft voorlopig hoogstwaarschijnlijk een rode vlek op de kaart van coronagevallen in Europa. De landen om ons heen zijn overwegend groen en oranje, wat betekent dat daar minder mensen positief testen. Het gevolg kan zijn dat die landen vasthouden aan de reisbeperkingen die ze hebben ingevoerd voor Nederlandse vakantiegangers.

De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee weken en naar het percentage positieve tests. Landen gebruiken die kaart om hun regels op af te stemmen. Zo besloot Duitsland vorige week om de regels voor Nederlanders aan te scherpen. Dat moet de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zo veel mogelijk buiten de deur houden.

Bij de kaart van vorige week gingen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel van rood naar donkerrood. Groningen stond al op dat hoogste niveau en bleef daar staan. Zeeland, Limburg, Drenthe, Friesland en Flevoland bleven op rood staan. Dat is het een na hoogste niveau.

Het aantal coronagevallen in Nederland begon anderhalve week geleden te dalen. Omdat het ECDC kijkt naar de cijfers over de laatste twee weken, telt de piek van deze golf nog net mee voor de kaart van donderdag. Die hoge cijfers vallen weg bij de kaart van volgende week. Dan zouden de kleuren voor Nederland kunnen veranderen, met als gevolg dat andere landen misschien beslissen om de regels voor Nederlandse vakantiegangers iets te versoepelen.

Behalve Nederland zijn ook vakantiebestemmingen als Spanje, Portugal en Luxemburg helemaal rood. Griekenland is grotendeels oranje, maar Kreta is donkerrood. Frankrijk, België en Denemarken zijn overwegend oranje. Landen als Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Noorwegen en IJsland zijn helemaal groen. Dat betekent dat zij de corona-uitbraak vooralsnog onder controle hebben.

Artsen bezorgd over gezondheid ouderen door isolatie

Klinisch geriaters, specialisten voor kwetsbare ouderen, zien meer patiënten die in de problemen komen omdat ze nog steeds de deur niet uit durven. Ze zijn volledig gevaccineerd, maar houden de angst om besmet te raken. Daardoor komen ouderen steeds vaker in de knel door eenzaamheid of lichamelijke problemen, aldus specialisten in het AD.

„We zien mensen met beginnende dementie die heel hard achteruit zijn gegaan en naar een verpleeghuis moeten. Ouderen die minder bewegen, een slechtere balans hebben, vallen en iets breken”, beschrijft Arend Arends, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG). En dus luidt de boodschap: pak de dagelijkse activiteiten van vóór corona voorzichtig weer op.

De klinisch geriaters willen zeker niet beweren dat ouderen geen enkel risico lopen op corona. Ze stellen dat het belangrijk blijft om afstand te houden.

Google en Facebook verplichten vaccinatie voor personeel

Google eist van al zijn werknemers dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus voordat ze kantoren van het techbedrijf betreden. Tegelijkertijd verschuift het Amerikaanse concern de datum waarop personeel weer geregeld op het werk moet verschijnen. Ook Facebook kondigde aan dat werknemers in de Verenigde Staten moeten zijn gevaccineerd om op kantoor te mogen komen.

De vaccinatieverplichting van Google gaat de komende weken al in bij Amerikaanse vestigingen van het bedrijf. In de daaropvolgende maanden eist het concern achter de gelijknamige zoekmachine ook elders in de wereld dat personeel is ingeënt tegen het longvirus.

Topman Sundar Pichai schrijft in een blog aan personeel dat het „geweldig was” om de voorbije maanden weer werknemers samen te zien brainstormen. Om die reden wilde het bedrijf dan ook dat werknemers zeker 60 procent van hun werktijd doorbrengen op de plekken waar ze ook voor de uitbraak van corona werkten.

Maar waar die terugkeer naar kantoor aanvankelijk deze zomer was voorzien, mogen Google-werknemers nu tot 18 oktober volledig thuiswerken als ze dat willen. Die verschuiving is ingegeven door de opleving van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus, schrijft Pichai.

Facebook laat weten dat de vaccinatieverplichting vooralsnog alleen in de VS geldt. Maar het bedrijf kijkt na verloop van tijd ook of dezelfde regels in andere landen moeten gelden, laat een woordvoerster weten.

Het socialmediabedrijf verwacht dat zijn kantoren in september voor de helft gevuld zijn. In oktober moeten ze volledig heropend zijn. Anders dan Google geeft Facebook werknemers die het willen de mogelijkheid om al hun werk vanuit huis te doen.

Ventilatie horeca ver onder WHO-norm

Nederland heeft volgens deskundigen op een onverantwoorde manier de ventilatieregels in de horeca versoepeld. De nieuwe normen liggen nu ver onder de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie in het kader van het coronavirus adviseert. Experts die NRC sprak vinden het onbegrijpelijk dat het demissionair kabinet de ventilatie-eisen middenin de coronacrisis omlaag bracht, terwijl de horeca een belangrijke besmettingsbron is gebleken. Het kabinet heeft het RIVM ook niet gevraagd te beoordelen of verlaging van de ventilatienorm in de horeca verantwoord is.

Door een wijziging van de Drank- en horecawet per 1 juli is de ventilatienorm voor horeca in de praktijk tot vijf keer lager geworden. In de wet stond dat de eis dat de lucht in horecazaken iedere tien minuten volledig moest worden ververst. Per 1 juli moeten horeca voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit: voor bestaande horecagebouwen betekent dit dat de lucht maar ongeveer een keer per uur hoeft worden vernieuwd. Voor nieuwbouw liggen de eisen iets hoger, maar de normen uit het Bouwbesluit liggen ver onder de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO landen aanraadt.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer