OM eist tien jaar tegen Haarlemmer voor doden huisgenoot
Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Haarlem tien jaar cel geëist tegen Edwin D. voor het doodsteken van een huisgenoot en het proberen in brand te steken van een andere huisgenoot. De Haarlemmer was op de bewuste 14 juli 2020 woedend geworden vanwege aanhoudende geluidsoverlast.
Dunne, houten muurtjes scheidden de zwakbegaafde D. van zijn huisgenoten, die volgens hem constant geluid aan het maken waren. Dit varieerde van „constant mompelen”, wat een van de huisgenoten de bijnaam ‘de murmelaar’ opleverde, tot schreeuwen en op de muren bonken.
De gemoederen op de bovenste verdieping van het rijtjeshuis waren op deze manier al bijna een jaar lang aan het oplopen.
Volgens D. zijn de stoppen de fatale dag bij hem doorgeslagen nadat een van zijn huisgenoten hem een klap op zijn hoofd zou hebben gegeven tijdens een ruzie over lawaai. Justitie denkt dat de verdachte zelf die confrontatie opzocht omdat hij boos was over een luid telefoongesprek dat het slachtoffer voerde. Met een vleesmes is slachtoffer Merio Kameli zeven keer gestoken, de fatale steek werd toegediend in de badkamer. „Blinde woede, alles kwam eruit”, aldus de man.
Na het opmerken van zijn tweede huisgenoot heeft D. spiritus gepakt om hem en de woning in brand te steken. Deze huisgenoot kon op tijd de straat op vluchten.
Een psycholoog heeft vastgesteld dat D. weinig vermogen heeft om problemen zelf op te lossen. In zijn piepkleine kamer in de Haarlemse Romolenstraat lagen de lege bierblikken tot een meter hoog opgestapeld, zodat de weg naar zijn bed bijna onbegaanbaar was. Het OM denkt dan ook niet dat hij met voorbedachten rade handelde. In de rechtbank is besproken dat de man erg gebaat lijkt bij begeleid wonen met een dagbesteding.
Desondanks gaat het volgens justitie om een zeer ernstig misdrijf. „Het slachtoffer belde waarschijnlijk vaak omdat hij eenzaam was. En zo is hij ook gestorven, eenzaam in een kille doucheruimte. Doodgestoken omdat hij te hard praatte.”
De advocaat van D. vindt dat zijn cliënt een beroep kan doen op psychische overmacht vanwege de chaotische en gewelddadige ruzie. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.