Wethouder: Nijmegen nu hoofdstad van Romeins Nederland
Nijmegen is definitief de hoofdstad van Romeins Nederland, nu Unesco drie Romeinse legerkampen en een Romeinse waterleiding in de stad op de Werelderfgoedlijst heeft geplaatst. De legerkampen en de waterleiding maken deel uit van de Neder-Germaanse limes, de grens van het Romeinse rijk in Noord-Europa. Nijmegen heeft door de plaatsing 61 hectare aan werelderfgoed binnen de stadsgrenzen, aldus een blije wethouder Noël Vergunst.
Nijmegen heeft zich samen met een aantal andere gemeenten en provincies jarenlang zeer ingespannen om de limes op de Werelderfgoedlijst te krijgen. Dat gebeurde op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In Nijmegen zijn talrijke Romeinse vindplaatsen. Nog steeds worden er resten uit de tijd van de Romeinen blootgelegd. Dat maakt de stad wereldwijd van uniek belang op dat gebied, zegt Vergunst.
Tot het werelderfgoed behoren nu het Valkhof, waar een militair fort was, het Kops Plateau met een commandantswoning en een kampement voor de ruiterij en de Hunerberg dat een legerkamp voor een heel legioen herbergde. Het legerkamp voor het legioen is het enige dat ooit in Nederland is gevonden. Daarnaast is het hele tracé van het Romeinse aquaduct van Berg en Dal naar Nijmegen werelderfgoed geworden. Via deze waterleiding kreeg het legioen op de Hunerberg water.
Nijmegen gaat de toekenning komend jaar uitgebreid vieren met tal van activiteiten. Zo komt er een expositie in Museum Het Valkhof en in augustus gaan in de stad de vlaggen uit.