Binnenland

Raad van State: minister mocht instemmen met gaswinning Groningen

De minister van Economische Zaken mocht instemmen met het winnen van 8,1 miljard kubieke meter gas in het Groningenveld voor 2020-2021. De Raad van State (RvS) oordeelt dat de minister de juiste veiligheidsoverwegingen heeft gemaakt en dat er maatregelen zijn genomen om zo snel mogelijk af te bouwen. Zo is er naar verwachting in 2022 al geen gas meer nodig uit het Groningenveld.

ANP
21 July 2021 10:40Gewijzigd op 21 July 2021 11:27

De zaak over de gaswinning werd aangespannen door de Groninger Bodem Beweging en inwoners van de provincie Groningen. Die wilden dat er geen gas meer zou worden gewonnen in 2020 en 2021.

In het oordeel schrijft de Raad van State dat de minister de juiste afweging heeft gemaakt. Hij heeft rekening gehouden met de afnemers van het gas, die in de winter niet zonder het gas kunnen om hun woningen te verwarmen en de minister hield rekening met de veiligheid van de Groningers. Die hebben volgens de hoogste bestuursrechter belang bij een snelle afhandeling van de bevingsschade, een herstel van hun veiligheidsgevoel en het wegnemen van frustraties.

Volgens de RvS moet er nog wel wat gebeuren om aan de veiligheidsnormen te voldoen. Zo moeten er nog veel huizen worden verstevigd die schade hebben opgelopen door aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning. Dat moet sneller worden uitgevoerd dan nu het geval is, maar door het versneld afbouwen van de gaswinning was het volgens de Raad van State niet nodig de gaswinning te stoppen.

De Groninger Bodem Beweging zegt teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Bestuurslid Coert Fossen vindt het jammer dat er niet is geluisterd naar haar argumenten. „De RvS zegt dat het risico op een aardbeving niet toeneemt door de winning in 2020-2021, maar dat is nog maar de vraag. We hebben al vier aardbevingen met een kracht hoger dan 2 gehad, drie daarvan in de laatste weken.”

Volgens Fossen wordt de leveringszekerheid weer boven de veiligheid van de Groningers gesteld. „Veel Groningers leven in een onveilige situatie. Zelfs als er nu wordt gestopt met naar gas boren, blijven de aardbevingen nog jaren plaatsvinden. En het versterken van huizen gaat niet snel genoeg, je kan wel op een lijst staan, maar misschien is je woning pas in 2028 aan de beurt.” Fossen zegt dat de enige oplossing is om zo snel mogelijk te stoppen met boren en het versterken van huizen flink te versnellen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer