Binnenland

Hoe blijft de boel veilig op de camping

Onrust op camping De Zandstuve eerder deze maand. Voor de tweede keer op rij werd een kind slachtoffer van een zedendelict. Hoe proberen eigenaren van vakantieparken te voorkomen dat Jan en alleman het campingterrein opkomt? Drie reacties.

21 July 2021 10:08
Jonge kampeerders vermaken zich bij hun tent op een natuurcamping van Staatsbosbeheer op Terschelling. beeld ANP, Sem van der Wal
Jonge kampeerders vermaken zich bij hun tent op een natuurcamping van Staatsbosbeheer op Terschelling. beeld ANP, Sem van der Wal

Een incident zoals op de Overijsselse camping De Zandstuve is de nachtmerrie van iedere campingeigenaar, verzucht Harmen de Ruijter, eigenaar van vakantiepark De Sikkenberg in Groningen. Tegelijkertijd weet hij: volledige veiligheid garanderen is niet mogelijk. „Je probeert de boel natuurlijk zo goed mogelijk te monitoren. Maar iemand die écht kwaad wil, hou je niet buiten de slagboom van het campingterrein. De garantie dat een park 100 procent veilig is, kun je als campingeigenaar gewoon niet geven.”

Op een vakantiepark werkt het niet anders dan in de ’gewone’ samenleving, zegt Kees van de Merwe, eigenaar van camping De Verborgen Hoek in het Friese Harich. „Hoe je je ook inspant, volledige veiligheid kun je niet garanderen. In het dagelijkse leven niet, maar op de camping ook niet.”

Dat onderkent ook Gerard Zomer, eigenaar van vakantiepark De Oldemeyer in Hardenberg. „Je kunt het terrein niet hermetisch afsluiten. Iemand die per se het park op wil, zeker lopend of fietsend, valt niet tegen te houden door bijvoorbeeld een enkele slagboom aan het begin van het terrein. Dat gaat gewoon niet.”

Recreatieteam

Als campingeigenaar kun je wel maatregelen nemen om zoveel mogelijk zicht te houden op wie er allemaal het park opkomt, zeggen de drie eigenaren. Zo moeten bezoekers op de Groningse camping De Sikkenberg zich melden bij de receptie en aangeven bij wie ze op bezoek komen. Daarvan wordt een aantekening gemaakt. „Op die manier proberen we de bezoekersstromen toch enigszins te monitoren”, zegt De Ruijter.

En ook bij de samenstelling van het recreatieteam proberen de drie een vinger aan de pols te houden. „Het zijn eigenlijk altijd bekenden, bijvoorbeeld omdat ze al eerder op de camping waren als gast”, zegt Van de Merwe. „Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) vragen we daarom niet.”

Ook op de De Sikkenberg hoeven personen die in het animatieam willen werken geen VOG te overhandigen. „We denken er al wel enige tijd over na of we dat gaan invoeren”, zegt De Ruijter. „We inventariseren op dit moment ervaringen van andere vakantieparken daarmee.”

De Groningse campingeigenaar drukt de verschillende leden van het animatieteam altijd op het hart alle schijn des kwaads te vermijden. „Regel is bijvoorbeeld dat een lid van het recreatieteam niet alleen met een kind naar het toiletgebouw gaat. De ouders weten dat. Ook drukken we de teamleden op het hart niet op een plaats te praten met een gast waar niemand hen kan zien. Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.”

Sociale controle

Het belangrijkste veiligheidsmechanisme is echter de sociale controle, zeggen alledrie. „Het valt echt op als er iemand rondloopt die er eerder niet was”, zegt Van de Merwe. „Natuurlijk: er kan altijd wat gebeuren, maar heel veel zorgen maak ik me daarom niet.” Als er iets niet in de haak lijkt, roept De Ruijter zijn gasten op dat te melden. „We hebben bijvoorbeeld weleens gehad dat er wat onbekende auto’s stonden langs de kant van de weg. In zo’n geval weten campingbezoekers ons snel te vinden, is onze ervaring.”

Reden om hun eigen beleid onder de loep te nemen vormt het incident in Rheeze voor het drietal niet direct. „Je kunt nog zoveel beleid maken, tegen iemand die kwaad wil, kun je met regels niet op. Laten we vooral ook nuchter blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer