Buitenland

Saudi-Arabië lijkt met Hamas aan te pappen

De Saudische staat zag het licht door een samenwerkingsverband tussen het Huis van Saud en de 18e-eeuwse geestelijke Abd al-Wahhab.

Martin Janssen
19 July 2021 17:14
Saudi-Arabië zoekt nieuwe partners. beeld AFP
Saudi-Arabië zoekt nieuwe partners. beeld AFP

Die laatste introduceerde een uiterst puriteinse vorm van de islam en de familie Saud beloofde dit naar al-Wahhab genoemde wahhabisme te propageren en te beschermen. In ruil daarvoor werd het Saudische koningshuis door de wahhabitische geestelijken religieus gelegitimeerd.

Saudi-Arabië zou organisaties als de ”Muslim World League” gebruiken om dit wahhabisme wereldwijd te exporteren. Er werd door bezorgde toeschouwers wel gesproken over een ‘wahhabisering’ van de soennitische islam, die er daardoor niet toleranter op werd. Vanaf het begin zouden de Moslimbroeders een belangrijke rol spelen binnen deze Muslim World League.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman (MbS) werd gezien als een beschermeling van kroonprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De VAE beschouwden de politieke activisten van de Moslimbroeders als staatsvijand nummer één.

Dat resulteerde erin resulteerde zij de Moslimbroeders tot een verboden terroristische organisatie verklaarden. Saudi-Arabië sloot zich hierbij aan. Dat werd gezien als bewijs voor de invloed die de kroonprins van de VAE op zijn Saudische collega MbS had.

Sinds enige tijd botert het echter niet meer zo tussen de beide kroonprinsen. Op economisch en politiek gebied lijken ze elkaars concurrenten te zijn geworden. Belangrijker is echter dat ze elkaar ook op religieus gebied de loef proberen af te steken. Beide kroonprinsen doen verwoede pogingen hun koninkrijk te presenteren als een schoolvoorbeeld van gematigde islam.

Voor de VAE speelden hierbij de Abrahamakkoorden met Israël een belangrijke rol. Dat de VAE de Palestijnse Hamas-beweging, die onderdeel vormt van de Moslimbroeders, als terroristische organisatie beschouwen, vergemakkelijkte de toenadering met Israël. Gehoopt werd dat ook Saudi-Arabië zich bij deze akkoorden zou aansluiten. Dit lijkt echter steeds onwaarschijnlijker te worden.

Het door Saudi-Arabië gecontroleerde tv-netwerk al-Arabiya zond tot verbazing van velen onlangs een interview uit met Hamas-kopstuk Khaled Meshaal, die in Qatar woont. Al-Arabiya gaf Meshal 26 minuten de tijd om zijn visies op de regio te ventileren. Belangrijkste punt was zijn oproep om de relaties tussen Hamas en het Saudische koninkrijk te herstellen.

Dit interview zou waarschijnlijk nooit hebben plaatsgehad zonder de goedkeuring van het Saudische vorstenhuis. Een eventuele toenadering tussen Saudi-Arabië en Hamas –en daarmee met de Moslimbroeders– zal het latente conflict tussen het Saudische koninkrijk en de Verenigde Arabische Emiraten verder op scherp zetten. Het is ook slecht nieuws voor Israël, dat hoopte dat het in de soennitische wereld zo belangrijke Saudische koninkrijk eveneens de Abraham Akkoorden zou ondertekenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer