“Damdoorbraak Wassenberg door dichte sluizen Nederland”
Haus am See heet het onderkomen van een lokale vereniging in het Duitse dorp Ophoven. Door een damdoorbraak is de naam Haus im See toepasselijker. “Het komt door Nederland”, klinkt het in het dorp.
Aan de rand van Ophoven staat het water tot in de huizen. Het en der in het dorp, slechts iets over de grens met Roermond, zijn zandzakken aangebracht om erger te voorkomen. Op verschillende plaatsen verstevigen brandweerlieden de kunstmatige dijken om waar mogelijk het wassende water tegen te houden. Een plaats die wel even bestand lijkt tegen een watervloed is de iets hoger gelegen rooms-katholieke kerk St. Mariä Himmelfahrt.
De problemen in het dorp zijn verergerd doordat vrijdagavond een dam doorbrak. In Ophoven en omliggende plaatsen zijn mensen geëvacueerd. In totaal zou het gaan om ongeveer 700 inwoners.
De wateroverlast is niet alleen het gevolg van de gebroken dam. Gisteren om 11.00 uur stond het hier ook al blank, zegt een opa die met zijn kleinkind door het dorp wandelt. Zijn dochter woont er.
Hoeveel huishoudens er geraakt zijn is moeilijk te zeggen. Een vrouw die met haar twee kinderen staat te kijken, zegt dat in het huis van haar moeder die in Ophoven woont het water via het riool omhoog is gekomen. Dat is aan de buitenkant niet of nauwelijks te zien.
Burgemeester Marcel Maurer van Wassenberg, waar Ophoven onder valt, stelde tegenover omroep WDR dat de dam is doorgebroken doordat de stuwen in de Roer aan de Nederlandse kant gesloten zijn. Ook in Ophoven klinken deze geluiden. Volgens iemand van de brandweer is het evident dat dit de reden is. “Het is hier het eerste dorp over de grens.”
Het is zaterdagmorgen niet helemaal duidelijk of er een of meerdere damdoorbraken zijn. Evenmin wat wel en niet is gerepareerd.
Het Rode Kruis is actief in het dorp. Ze voorzien de mensen van een natje en een droogje. Meerdere hulpdiensten zijn aanwezig. Sommige hulpverleners hebben het taai. Een brandweerman knapt een uiltje op een muurtje. Ook Benjamin heeft het zwaar. De 41-jarige brandweerman is sinds vrijdagmorgen zes uur wakker. “Ik ben net als veel anderen vrijwilliger en ben uit mijn werk hier naartoe gekomen, net als veel anderen. Ik heb gehoord dat we tot zes uur vanavond door moeten.”
Benjamin is niet de enige die er rekening mee houdt dat de watercrisis langer duurt. Aan de rand van het dorp zeulen twee vrouwen een lading kleding mee. Ze zijn gisteren geëvacueerd en hebben nog geen idee wanneer ze weer terug kunnen. Ze gooien hun kleding achterin hun grote witte auto die een stukje verderop geparkeerd staat in een laag water. Voorzichtig rijden ze het dorp uit. Het water spat alle kanten op.
Naarmate de ochtend vordert, wordt het in het dorp steeds drukker. Vooral met fietsers. Gelet op hun kleding en nieuwsgierige gezichten lijkt het gros toerist. Geen mens die ze tegenhoudt en terugstuurt.