Al meer dan 1100 schademeldingen wateroverlast Limburg
De grote wateroverlast in Limburg heeft gezorgd voor al meer dan 1100 schademeldingen, zeggen verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer, die in de regio actief zijn. Bij Interpolis stond de teller vrijdag aan het begin van de middag op ruim 700, bij Centraal Beheer op 450. Beide verzekeraars geven aan te verwachten dat het aantal schademeldingen in de loop van volgende week nog verder op zal lopen, omdat het water nog moet zakken en niet iedereen nog de kans heeft gehad schade te melden.
De meeste schademeldingen komen net als de afgelopen dagen uit de getroffen gemeenten in Zuid-Limburg, te weten Heerlen, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem. Daar is sinds dinsdagavond veel regen gevallen waardoor straten en huizen onder water zijn komen te staan. Het overgrote deel van de schade is aan huizen, de rest aan auto’s, zeggen de verzekeraars.
„Schade-experts en herstelbedrijven zijn met maximale inzet aanwezig in Zuid-Limburg. We proberen klanten daar te bereiken zo goed als het mogelijk is. En we gaan klanten direct benaderen via sms, omdat we niet overal even makkelijk kunnen komen. Vooralsnog zijn we druk met de eerste opvang en ondersteuning van klanten met schade”, aldus een woordvoerder van Interpolis. „Veel schade die nu gemeld wordt komt uit randgebieden en uit plekken waar het nu nog gaande is”, aldus de woordvoerster van Centraal Beheer, onderdeel van Achmea.
Verzekeraars denken dat de schadeafhandelingen van het noodweer in Limburg nog enige tijd zullen duren. Daarvoor moet het water eerst zakken en moeten de panden drogen, zei Johan van den Berg al. Hij is directeur van Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten. Goed drogen is volgens hem een voorwaarde voor blijvend goed herstelwerk.
Veel verzekeraars dekken de schade aan woningen en bedrijfspanden door de extreme regenval in Limburg, meldden Salvage en het Verbond van Verzekeraars donderdag in een gezamenlijke verklaring. Dit geldt ook voor auto’s die casco of allrisk verzekerd zijn. Ook schade door bijvoorbeeld het uitvallen van voorzieningen zoals de elektriciteit valt over het algemeen onder de polisvoorwaarden.
Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook „in formele zin” als een ramp, zei premier Mark Rutte donderdagavond. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, bij de Rijksoverheid kunnen aankloppen. De toepassing van de Wet tegemoetkoming schade door rampen moet nog worden uitgewerkt.