Binnenland

„Identiteit instelling voor gehandicapten verwatert”

„Zeg het als je meent dat in het tehuis waar je kind verblijft dingen gebeuren waar je het niet mee eens bent. Laat je niet te snel afwijzen. Ik merk de laatste jaren meer begrip en openheid voor het christelijk geloof dan 25 jaar geleden. Men houdt over het algemeen rekening met mensen die voor hun geloof uitkomen.”

Van een medewerker
18 November 2004 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 01:53

Deze boodschap liet ds. P. Vermaat, hervormd emeritus predikant uit Veenendaal, woensdagavond horen in Barneveld. Hij sprak op een toerustingsavond van de hervormd-gereformeerde gehandicaptenvereniging Op weg met de ander.

Een aantal aanwezigen zei het verwateren van het christelijke karakter van instellingen als een probleem te ervaren. Iemand noemde als voorbeeld haar dochter die thuis niet meer wil bidden omdat het in het tehuis ook niet gebeurt. Ds. Vermaat noemde het van groot belang dergelijke problemen met de instelling te bespreken.

Staffunctionaris drs. G. van den Berg zei dat er de laatste tijd vooral fricties zijn op het gebied van zondagsviering, kerkgang en seksualiteit. „Waar de ”c” van de instellingen verdwijnt, ontstaan nogal eens problemen. Er komen steeds meer ouders bij ons terecht die vragen hoe het moet.” Van der Berg kon meedelen dat de problemen door overleg vaak op te lossen zijn, zodat een convenant totstandkomt.

Een ander probleem dat ter sprake kwam, was het meenemen van gehandicapte kinderen naar kerkdiensten. Ds. Vermaat: „Hebben we met onze aparte diensten de andersbegaafden niet uit de gewone diensten weggemanoeuvreerd? Deze mensen kunnen ons meer verrijken dan we zelf weten.”

Hij noemde het voorbeeld van Arie, die niet verder was gekomen dan de zmlk-school, maar die elke zaterdagavond wel zijn mooie pak klaar hing voor de zondagse kerkdienst. Toen zijn vader, die collecteerde, overleden was, mocht Arie collecteren.

Maarten was een ander voorbeeld. Hij zag anderen tijdens de diensten schrijven en ging het ook doen. Ds. Vermaat keek eens wat hij schreef. Er stonden maar twee woorden op het papier: Ajax en Feijenoord. De predikant trok de conclusie dat Maarten in een niet-christelijke omgeving ademde.

Net zoals Tineke, die hij van vroeger kende. Op een keer had Tineke een walkman. „Gaaf joh!” Of hij ook wilde luisteren? „Ik schrok. Het was mijn muziek niet. Het was muziek die geen rust geeft. Ze luisterde naar dissonanten. Vanaf die tijd begon ik te beseffen hoe belangrijk het is in welke omgeving onze jongeren opgroeien. Goede muziek is belangrijk. Als we niet oppassen, krijgen jongeren die aan onze zorgen zijn toevertrouwd te maken met muziek die niet goed is.”

In de stad Filippi was in de tijd van Paulus ook iemand zo opgegroeid, aldus ds. Vermaat, namelijk Epafras. „Zijn naam geeft aan dat hij gewijd was aan de godin Afrodite. Hij leefde in een omgeving met aandacht voor materialisme en seksualiteit, zeg maar met een walkman en een lege leefstijl. Onder de prediking van Paulus kwam hij tot bekering en hij bezocht de apostel zelfs in Rome in de gevangenis. Ze leefden met elkaar mee.”

De toerustingsavonden van gehandicaptenvereniging Op weg met de ander -onder het thema ”Gij zijt Mijn”- worden binnenkort ook gehouden in Rouveen en Krimpen aan den IJssel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer