Binnenland

Celstraffen van zes jaar voor flatexplosie Groningen

De rechter heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen van zes jaar voor het veroorzaken van de flatexplosie in de stad Groningen op 1 mei vorig jaar. William M. (28) en Killian B. (28) waren in een appartement een plofkraak aan het voorbereiden.

ANP
29 June 2021 13:44Gewijzigd op 29 June 2021 14:15

Bij de explosie werd de gevel van het appartement van M. weggeblazen. Ook drie andere flatwoningen van het complex in de wijk Beijum waren naderhand onbewoonbaar. M. en zijn vriendin raakten gewond. Volgens de rechtbank in Groningen is er sprake van voorwaardelijk opzet: M. en B. wisten wat de risico’s waren. Met hun handelen hebben zij niet alleen zichzelf maar ook anderen in levensgevaar gebracht, aldus de rechter.

M. en B. waren al een tijdje bezig met het maken van explosieven voor een plofkraak. De rechter ziet daarvoor voldoende bewijs. In de woning lag onder meer 400 gram van de explosieve stof TATP en 900 gram ammoniumnitraat, een deel daarvan onder het bed van M. Daarnaast werden door de politie recepten voor TATP gevonden en diverse materialen die gebruikt worden bij plofkraken. Op een laptop stonden instructies voor het opblazen van een geldautomaat in een map met de titel ‘knalfeest’.

Het duo heeft altijd ontkend. Zo waren aangetroffen jerrycans met verdachte stoffen bedoeld voor het schoonmaken van een vijver voor koikarpers, aldus M.

De straffen komen overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie. De vriendin van M. werd dinsdag vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Volgens het OM wist Lavinia B. (21) van de activiteiten van haar vriend en zijn kompaan. Ook had zij spullen gekocht die waren gebruikt voor de productie, waaronder aceton. Opbergboxen waarin explosieven werden gevonden, bleken door haar te zijn aangeschaft. Omdat haar rol minder groot was, eiste het OM tegen de vrouw drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.

Volgens de rechter moet Lavinia B. vermoedens hebben gehad dat in de woning explosieven werden gemaakt, maar ligt er onvoldoende bewijs voor een veroordeling. Zo kunnen aceton en opbergboxen ook voor een ander, niet strafbaar doel zijn gekocht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer