Binnenland

Gezondheidsraad komt met advies coronaprik jongere

De kinderartsen adviseren ook tieners van 12 tot 17 jaar te vaccineren tegen corona. Ze hebben hun standpunt gewijzigd vanwege de snelle opkomst van de besmettelijker Deltavariant. Die maakt volgens hen deze volgende stap in het vaccinatieprogramma noodzakelijk.

Redactie binnenland
29 June 2021 09:49
Minister De Jonge. beeld ANP, Marco de Swart
Minister De Jonge. beeld ANP, Marco de Swart

Tot vorige week waren de kinderartsen daarvan niet overtuigd omdat de medische risico’s van corona voor tieners ontzettend klein zijn, volgens voorzitter Illy van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde. „Maar uit de nieuwste modellen wordt duidelijk dat bij het niet vaccineren van tieners het aantal besmettingen na de zomer flink zal stijgen. Die stijging is significant hoger dan wanneer de tieners wél worden gevaccineerd.”

De Gezondheidsraad zou deze dinsdag met een advies komen over het vaccineren van de tieners. Gezondheidsminister De Jonge zei eerder dat hij er voorstander van is en op een positief oordeel van de raad hoopt. Als jongeren worden geprikt, verkleint dat de kans op besmettingen, vooral in de klas.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft geoordeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor jongeren van 12 jaar en ouder. Als het kabinet vaccinatie van gezonde jongeren mogelijk wil maken, kan dat snel worden geregeld. Ze komen dan naar verwachting vanaf augustus aan de beurt, zei De Jonge eerder.

Als de coronaprik beschikbaar wordt voor jongeren, beslissen die uiteindelijk zelf. Volgens de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) besluiten jongeren vanaf 16 jaar zelfstandig of ze zich willen laten vaccineren. Jongeren van 12 tot en met 15 jaar beslissen samen met hun ouders. Als die niet willen dat het kind wordt gevaccineerd, terwijl het kind dat zelf wel wil, is de wens van het kind doorslaggevend. Bij kinderen onder de 12 jaar beslissen de ouders over wel of niet vaccineren.

Zonder vaccinatie moeten jongeren zich laten testen om naar een evenement te kunnen gaan. Ook voor vakanties in veel andere landen is een negatief testbewijs vanaf 12 jaar vereist indien een vaccinatiebewijs ontbreekt.

Moderna

Jongeren met een medische indicatie worden overigens nu al gevaccineerd. Dat geldt ook voor jongeren die een kwetsbare huisgenoot hebben die zelf om medische redenen niet geprikt kan worden of bij wie de vaccinatie wellicht minder werkzaam is door een immuunstoornis.

Het kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van ruim zes miljoen extra doses van het Modernavaccin. Nederland heeft dan voldoende vaccins om volgend jaar iedereen die wil zich te laten inenten, verklaarde minister De Jonge maandag.

Of het vaccinatieprogramma volgend jaar wordt voortgezet, is overigens onduidelijk. Dat is onder meer afhankelijk van adviezen van de Gezondheidsraad. Maar er zijn straks in elk geval voldoende doses beschikbaar om iedereen boven de 12 jaar twee prikken aan te bieden.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt nog steeds snel. Het gaat wel minder hard dan in de voorgaande weken. Afgelopen week is het aantal positieve tests met een kwart gedaald naar ruim 4000. In de weken ervoor zakte het aantal positieve tests steeds met ruim 30 procent. Vrijdag stond het reproductiegetal van het virus op 0,79. Inmiddels zijn 1,4 miljoen mensen gevaccineerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer