live

Coronasituatie alleen in Zuid-Holland-Zuid nog ‘ernstig’

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie29 June 2021 07:04

Advertentie

Coronasituatie alleen in Zuid-Holland-Zuid nog ‘ernstig’

Alleen de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid heeft nog het risiconiveau ‘ernstig’. Een week geleden waren dat nog vijf regio’s, blijkt uit cijfers op het coronadashboard. Het risiconiveau daalt omdat er steeds minder besmettingen met het coronavirus zijn en ook het aantal ziekenhuis- en ic-opnames daalt.

Onder de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vallen onder meer de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Gorinchem en Hoeksche Waard.

Er zijn in Nederland vier risiconiveaus. Sinds vorige week is geen enkele regio meer op het hoogste niveau ‘zeer ernstig’. Daarna volgen de categorieën ‘ernstig’, ‘zorgelijk’ en ‘waakzaam’.

Het aantal regio’s dat de kwalificering ‘zorgelijk’ heeft, is met vier gestegen naar achttien, terwijl het aantal regio’s waar de situatie ‘waakzaam’ is steeg van twee naar tien regio’s. Het laatste niveau geldt voor de provincies Groningen, Drenthe, Flevoland en Limburg en een groot deel van Noord-Holland en Overijssel.

Franse regering dreigt met vaccinatieplicht voor zorgpersoneel
ANP-432970220.jpg
Olivier Véran. beeld AFP, Gaizka Iroz

De Franse regering is van plan zorgpersoneel een vaccinatieplicht op te leggen als 80 procent van hen tegen september niet minstens één dosis van een coronavaccin heeft gekregen. Minister Olivier Véran van Volksgezondheid schrijft dat met een collega aan de directeuren van ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De bewindslieden wijzen vooral op instellingen voor langdurige zorg waar „slechts” 55 procent van de zorgprofessionals een eerste dosis heeft gehad. Dat is „onvoldoende” en „niet normaal” gezien de kwetsbaarheid van de bewoners en de opmars van zorgwekkende virusvarianten, benadrukken de twee ministers.

Véran had dinsdag op de radio al gedreigd met een vaccinatieplicht voor zorgverleners. „Ik kan het risico niet nemen om Covid-golven in verpleeghuizen te krijgen en ze te moeten sluiten.”
De Franse autoriteiten zijn deze week begonnen met het prikken van tieners nu steeds minder volwassenen animo tonen voor een injectie. In Frankrijk hebben tot dusver ruim 30 miljoen mensen zeker één vaccindosis gehad, wat neerkomt op ongeveer 58 procent van de volwassenen.

Het aantal coronadoden in Franse ziekenhuizen nam het afgelopen etmaal toe met 28 tot bijna 85.000. Op de intensive cares liggen nu 1250 coronapatiënten, 54 minder dan een dag eerder.

Ook in andere EU-landen wordt geschermd met een vaccinatieplicht voor medewerkers in de zorgsector. In Polen wordt dat overwogen om het verzet tegen vaccinatie te breken. Het is volgens minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski „moeilijk om degenen die niet overtuigd zijn te overtuigen, omdat alle argumenten en andere soorten acties al zijn ondernomen”.

RIVM-deskundigen hopen herhaling fouten vorig najaar te voorkomen
ANP-431801866.jpg
Portret van Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coordinatie Infectieziektebestrijding LCI. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Corona is al maanden duidelijk op zijn retour en de vaccinatiecampagne loopt goed. Toch valt niet uit te sluiten dat het virus na de zomer opnieuw om zich heen zal grijpen. Deskundigen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreken van een „kwetsbaar evenwicht”. Ze benadrukken het belang van de vaccinaties en waarschuwen voor een herhaling van dingen die vorig jaar misgingen. Toen nam het aantal besmettingen na een rustige zomer weer snel toe in het najaar, met een hevige nieuwe besmettingsgolf tot gevolg.

„De onbezorgdheid van 2020 is voorbij”, zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding. „We zijn ons bewust van de risico’s.” Een van die risico’s is dat vakantiegangers het virus in het buitenland oplopen en na thuiskomst verder verspreiden in Nederland. Dat gebeurde vorig jaar veelvuldig. Zeker nu veel jongeren nog niet zijn gevaccineerd, kan hetzelfde probleem zich voordoen.

Topepidemioloog Jaap van Dissel roept daarom iedereen op zich na terugkeer van vakantie te testen op het virus. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) deed dat eerder op de dag ook al. „Dat is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat we geen herhaling krijgen van vorige zomer”, aldus Van Dissel. Een cruciaal verschil met vorig jaar is wel dat momenteel veel mensen worden gevaccineerd.

Hoe het na deze zomer zal gaan, is volgens de RIVM-deskundigen onder meer afhankelijk van de bereidheid van de bevolking om zich te laten vaccineren en om maatregelen die nog van kracht zijn na te leven. De zogeheten Delta-variant blijft een groot punt van zorg. Die is tussen de 40 en 60 procent besmettelijker dan de Alfa-variant, die eerder Britse variant werd genoemd. Het RIVM schat in dat in de praktijk de Delta-variant nu al ongeveer de helft van alle besmettingen in ons land veroorzaakt. Nu zorgt dat nog niet voor grote problemen; het totale aantal infecties neemt nog steeds af. Timen noemt de ontwikkeling van deze variant desondanks „bepalend voor hoe we het najaar ingaan”.

‘Gezondheidswinst kind staat voorop in vaccinatieadvies’
ANP-347724909.jpg
Kinderombudsman Margrite Kalverboer tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. beeld ANP, Bart Maat

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer is erg te spreken over het advies van de Gezondheidsraad om ook gezonde kinderen vanaf 12 jaar een vaccin tegen Covid-19 aan te bieden. „Een heel mooi opgebouwd advies. Er wordt in het advies eerst gekeken naar het belang van de kinderen: hebben ze gezondheidswinst door gevaccineerd te worden? Die winst is er”, zegt Kalverboer.

„Ik had eerder de angst dat het belang van het kind weleens overgeslagen zou kunnen worden en er meteen gekeken zou worden naar het algemene maatschappelijke belang, namelijk dat het goed is voor heel veel mensen als kinderen ingeënt worden. Maar die angst is weg. Er is heel goed gekeken waarom dit goed is voor kinderen zelf”, aldus de Kinderombudsvrouw.

Volgens haar is het wel heel belangrijk dat kinderen goed geïnformeerd worden. Ook moeten ze vrijwillig een keuze over vaccineren kunnen maken. „Maar ik heb in de afgelopen maanden met veel kwetsbare kinderen en ouders te maken gehad die de informatie van de overheid niet goed begrijpen. Zij zijn dus niet goed geïnformeerd”, aldus de Kinderombudsvrouw. Om die informatievoorziening te verbeteren zullen volgens haar nog stappen gezet moeten worden. Daarin spelen scholen en GGD’en mogelijk ook een rol.

Volgens haar is het ook nog onduidelijk waar kinderen in de praktijk terechtkunnen wanneer ze het oneens zijn met hun ouders over wel of niet vaccineren. „Of als kinderen zeggen ‘ik word hier gedwongen tot iets wat ik niet wil’, waar kan een kind dan naartoe?”

CNV: afbouwen coronasteun komt te vroeg
ANP-422046009.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Het afbouwen van de coronasteunpakketten komt te vroeg, vindt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. „Veel bedrijven zijn nog niet hersteld van de coronacrisis. Deze abrupte afbouw brengt veel ondernemers onnodig in de problemen. En daarmee werkenden in veel sectoren die onder druk staan.”

De vakbondsman reageert op aankondigingen dat de steunpakketten voor bedrijven in het vierde kwartaal niet meer worden voortgezet. Hij denkt dat het kabinet zich te vroeg rijk rekent met de huidige versoepelingen. „Corona is echter nog niet op z’n retour. We weten niet wat er na de zomervakantie gebeurt, en hoe de Delta-variant van het coronavirus zich verder ontwikkelt.”

Fortuin roept de overheid daarom op om het besluit te herzien. „Dat de economie floreert komt voornamelijk door de steunpakketten. Te snel afbouwen kan de verkeerde ‘big bang’ geven. Dan komt die klap alsnog, die we nu al anderhalf jaar uitstellen. Dat zou doodzonde zijn.”

Reisbranche voorspelt ontslagen en bankroeten door stoppen steun

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt de kabinetsmededeling dat de coronasteun voor bedrijven na het derde kwartaal gaat stoppen, een klap in het gezicht. „Dit is onacceptabel”, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Volgens hem zal het besluit leiden tot „veel ontslagen en veel faillissementen” bij reisorganisaties die het nog steeds erg moeilijk hebben.

„Een groot deel van de wereld zit nog steeds op slot”, aldus Oostdam, die „zeer onaangenaam verrast is”. „We zitten aan het begin van het herstel. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk wel weer aardig. Maar dit jaar nog niet.” Hij denkt dat de reissector dit jaar gemiddeld nog zo’n 60 tot 70 procent minder omzet draait dan in 2019, het laatste jaar voor de crisis. Voor veel bedrijven zou de steun van de overheid nog hard nodig zijn. Vooral reisbureaus en touroperators die zich specialiseren in verre reizen buiten Europa kunnen nu nog heel weinig.

De reissector is een van de sectoren die het hardst werd geraakt door de coronacrisis. Voor de virusuitbraak telde de sector ongeveer 20.000 medewerkers. Volgens Oostdam moest de reisbranche door de moeilijke omstandigheden al afscheid nemen van veel personeel. Nu zijn er nog tussen de 12.000 en 15.000 medewerkers over, schat hij in.

RIVM: vaccinatiebereidheid pubers en twintigers stijgt verder

Van de Nederlandse jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar wil 90 procent zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Susan van den Hof van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet dat dinsdag weten in een gesprek met journalisten. Ze is blij met het relatief hoge cijfer, omdat een hoge vaccinatiegraad belangrijk is om het virus onder de duim te houden.

Van den Hof is hoofd van het Centrum voor Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten. De 90 procent die ze noemde, komt uit het laatste gedragsonderzoek van het RIVM. De complete resultaten daarvan worden pas vrijdag gepubliceerd, laat een woordvoerder weten.

De vorige keer dat het RIVM de vaccinatiebereidheid peilde, kwam die bij de 16- tot en met 24-jarigen uit op bijna 85 procent. Dat percentage is dus nog iets verder gestegen. Van alle
Nederlanders die meededen aan de vorige meetronde, begin mei, toonde 90 procent zich bereid tot vaccinatie. Van de overige 10 procent twijfelt de helft nog, de andere helft ziet het niet zitten.

Over de leeftijdsgroep onder de 16 jaar heeft het instituut geen cijfers. De jongste deelnemers aan het periodieke gedragsonderzoek zijn 16 jaar. De Gezondheidsraad adviseerde woensdag alle jongeren van 12 jaar en ouder in aanmerking te laten komen voor vaccinatie tegen het coronavirus.

‘Iedereen in omgeving jongere moet klaarstaan bij hulp prikkeuze’
ANP-433015099.jpg
Een flacon met het Janssen-vaccin op een GGD-priklocatie. Het vaccin is vooral populair onder jongeren, omdat de gevaccineerde aan een enkele prik genoeg heeft. Het was de eerste keer dat mensen konden kiezen voor een bepaald coronavaccin. beeld ANP, Sander Koning

Iedereen in de omgeving van jongeren moet klaarstaan om hen te helpen bij het besluit om al dan niet een vaccin tegen het coronavirus te nemen. Dat zegt het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). De Gezondheidsraad adviseerde dinsdag om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar uit te nodigen voor een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech.

Het NJi benadrukt het belang van goede informatievoorziening voor jongeren over vaccinatie. Als het ouders om bepaalde redenen niet lukt om hun kind goed te informeren, bijvoorbeeld omdat ze in een scheiding liggen of de Nederlandse taal niet machtig zijn, dan kunnen ook andere volwassenen daarbij helpen. „Dat kan familie zijn, maar bijvoorbeeld ook een huisarts of jongerenwerker”, aldus expert bij het NJi Anita Kraak. Ook school speelt een rol. „Kinderen kunnen natuurlijk ook met vragen naar bijvoorbeeld hun mentor stappen. Docenten kunnen alert zijn op vragen of twijfels die jongeren hier misschien over hebben.”

Kraak adviseert ouders die hun kind willen ondersteunen bij het maken van de keuze om zich te laten vaccineren om samen te zoeken naar begrijpelijke informatie en het te hebben over het ‘bredere perspectief’. „Dus niet alleen over de medische kant, zoals de bijwerkingen van het vaccin, maar ook over wat verder voor jongeren belangrijk is.” Het kan zijn dat een jongere bijvoorbeeld heel erg opziet tegen de prik, of geen zin heeft om een afspraak te maken en naar de vaccinatielocatie te gaan. „Heb het dan met haar of hem ook over de voors en tegens van vaccineren in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld dat je met een vaccinatie zekerder bent dat je ook in het najaar nog steeds vrij naar school of de sportclub kunt. Maar ook dat je door vaccinatie een maatschappelijke bijdrage levert omdat je zo helpt verspreiding van het virus tegen te gaan.”

In het algemeen kunnen ouders en kinderen in Nederland heel goed met elkaar overleggen, blijkt volgens Kraak uit onderzoek. „Jongeren zijn ook heel tevreden over de manier waarop ze grote besluiten samen met hun ouders nemen.”

‘Sinds zaterdag duidelijk minder mensen met mondkapje in ov ’
ANP-433054395.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Sinds de mondkapjesplicht zaterdag op veel plekken is afgeschaft, dragen een stuk minder mensen een mondkapje in het openbaar vervoer. Dat zegt de landelijke branchevereniging OV-NL. Vooral op perrons en stations worden minder vaak mondkapjes gedragen.

Precieze cijfers heeft de vereniging niet, daar is het nog te vroeg voor. „Maar iedereen ziet het.” Dinsdag hield de vereniging een overleg met alle vervoerders in Nederland, waaronder de NS, Connexxion en GVB en ook spoorbeheerder ProRail. „Zij zien een duidelijke toename in het aantal mensen dat op stations en perrons geen mondkapje draagt.” Dat is verklaarbaar, meent de woordvoerder. „Daar is de directe en sociale controle een stuk minder dan in bijvoorbeeld de bus of trein.”

Hoewel de sterkste toename sinds zaterdag zichtbaar is, is dit een trend die zich al drie weken voordoet. De woordvoerder van OV-NL noemt de toename „zorgelijk”. „We moeten niet gaan denken dat alles al voorbij is, dat is het niet.” In het openbaar vervoer is het niet altijd mogelijk om 1,5 meter afstand te bewaren, zegt hij. „Daarom is het belangrijk dat mensen wel blijven meewerken, al doe je het voor een ander.”

Strengere maatregelen zullen waarschijnlijk niet volgen. „Wij hebben een de-escalatiebeleid, wat inhoudt dat we reizigers altijd eerst rustig zullen vragen een mondkapje op te doen. Pas wanneer mensen niet willen meewerken, kan een boa een boete opleggen.” De zegsman benadrukt dat chauffeurs geen handhavers zijn en zich daarom ook niet zo hoeven te gedragen. „Dat is hun taak niet en dus ook niet hun verantwoordelijkheid.”

Advertentie

De Jonge: nog geen bewijs voor fraude met CoronaCheck

ANP-432971463.jpg

beeld ANP, Bart Maat—

Er is nog geen bewijs gevonden dat dit weekend negatieve testbewijzen zijn afgegeven voor de app CoronaCheck terwijl er helemaal geen test is afgenomen. Als dat alsnog wordt vastgesteld, kan sprake zijn van valsheid in geschrifte en aangifte worden gedaan, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag op vragen uit de Tweede Kamer. NH
Nieuws meldde dit weekend dat door problemen bij de testbedrijven met de bewijzen werd geknoeid.

De minister kijkt met tevredenheid terug op het eerste weekend dat de app op grote schaal gebruikt kon worden om plekken te bezoeken waar anderhalve meter afstand bewaren onmogelijk is. Wel erkende hij dat er het een en ander mis ging en dat dat voor sommige mensen frustrerend moet zijn geweest. Dat kwam door technische problemen met de systemen achter de app, problemen met de controles van negatieve coronatests en een hackpoging waardoor negatieve coronatests niet goed doorkwamen.

Er zijn dit weekend twee miljoen vaccinatiebewijzen afgegeven en 250.000 testbewijzen, benadrukte de minister. „In 1 procent van de gevallen” duurde het lang voor de testbewijzen werden doorgegeven, of kwamen ze helemaal niet door. „Dat is voor die ene procent echt supervervelend. En voor die ondernemers misschien nog wel meer, want die hadden gerekend op een volle hut en dat was niet zo.” Toch is er volgens De Jonge geen reden om „heel somber” te zijn.

Hoewel De Jonge niet ontevreden is, verwacht hij wel dat de kinderziekten met de test- en vaccinatiebewijzen komend weekend goeddeels verholpen zijn. En ook de komende periode wordt eraan gewerkt om de systemen beetje bij beetje verder op orde te brengen, zei hij. Daarvoor is ook de Stichting Open Nederland belangrijk. Die is verantwoordelijk voor de testen waar de toegangsbewijzen op gebaseerd worden.

Achter de schermen werken de systemen achter CoronaCheck voor zover bekend naar behoren. Verder wordt geregeld dat er meer testcapaciteit komt op piekmomenten en worden de IT-systemen en de helpdesk van de stichting achter de coronatesten versterkt. Ook is de minister in gesprek met zowel de stichting als bijvoorbeeld de horeca. Er moet aan de deur beter gecontroleerd worden of mensen niet sjoemelen met hun vinkje in CoronaCheck, vooral door te checken of mensen niet ergens naar binnen willen met de toegangscode van een ander.

Kabinet versobert coronasteunpakket, geen verlenging na september
ANP-431874423.jpg
beeld ANP, Lex van Lieshout

Het kabinet past het coronasteunpakket voor bedrijven iets aan, en is op dit moment niet van plan het na september nog eens te verlengen. Dat heeft te maken met de sterk verbeterde economische vooruitzichten, melden de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Stef Blok (Economische Zaken) en Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer.

Nu de meeste coronabeperkingen zijn opgeheven gaat het volgens het kabinet „wezenlijk beter” dan toen het nieuwe steunpakket vier weken geleden werd aangekondigd. Daarom wordt de loonkostensubsidie NOW iets versoberd. De uitgaven aan deze regeling vallen daardoor naar schatting 35 miljoen euro lager uit. De totale kosten van het pakket zouden in het derde kwartaal 6 miljard euro bedragen.

Veel positief geteste mensen zijn in Spanje en Portugal geweest

Opnieuw hebben honderden mensen het coronavirus mee teruggenomen van hun zomervakantie. Zeker 400 mensen die in de afgelopen week positief zijn getest, waren in de twee weken ervoor in het buitenland. De kans is groot dat ze het virus daar hebben opgelopen.

Zeker 139 positief geteste mensen zijn onlangs in Spanje geweest, blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is 34,8 procent van de positief geteste reizigers. Verder heeft 17,8 procent recent een bezoek gebracht aan Portugal. In de cijfers van vorige week was ruim 40 procent in Portugal geweest en bijna 23 procent in Spanje.
Nog een week eerder kwam 37 procent net uit Spanje en 26 procent uit Portugal.

De cijfers melden niet hoe ze het virus daar hebben opgelopen. Het is dus niet duidelijk of ze daar in contact zijn geweest met toeristen uit Groot-Brittannië, waar veel mensen besmet zijn geraakt met de Delta-variant (voorheen de Indiase variant). Het is ook niet bekend welke coronavariant deze toeristen hebben opgelopen.

Uit de cijfers blijkt dat de meeste mensen nog altijd thuis besmet raken. Ongeveer de helft van de gevallen van de afgelopen week is daarop terug te voeren. In de afgelopen maanden zijn drie op de vijf mensen aangestoken door een huisgenoot.

Ook op scholen en kinderdagverblijven gaat het virus de laatste tijd weer wat vaker rond. Ruim 14 procent van de positieve tests van de afgelopen week is daarop terug te voeren. De week ervoor was het net geen 14 procent. Dat is relatief veel, want in de afgelopen maanden waren scholen en de kinderopvang de bron van 7 procent van de besmettingen.

Uit de cijfers blijkt ook dat de regels zijn versoepeld en dat mensen hun sociale leven hervatten. Zo’n 6 procent van de nieuwe gevallen komt door een feest, zoals een bruiloft of een verjaardag. Over de afgelopen maanden is dit 1,1 procent. Ook de horeca blijkt relatief vaak de plek te zijn waar mensen het virus hebben opgelopen.

Opnieuw minder dan 600 nieuwe coronagevallen in een etmaal

Het aantal positieve coronatests is dinsdag voor de vierde achtereenvolgende dag onder de zeshonderd uitgekomen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwamen er tussen maandagochtend en dinsdagochtend 552 nieuwe coronagevallen bij. Dat zijn er 148 minder vergeleken met vorige week dinsdag.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 4208 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 601 nieuwe gevallen per dag.

Het aantal meldingen van sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met vier. Dat wil niet zeggen dat deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd. Maandag werden geen overlijdens geregistreerd en zondag slechts één.

Afname nieuwe coronabesmettingen houdt aan, maar gaat iets trager

De daling van het aantal coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van Covid-19 houdt nog altijd aan. Het besmettingscijfer ging in de afgelopen week wel iets langzamer naar beneden dan in de weken daarvoor. In totaal testten 4208 mensen positief, 26 procent minder dan een week eerder, zo blijkt uit de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Een week eerder bedroeg de afname in het aantal positieve testen 36 procent, weer een week daarvoor 38 procent. Het aantal nieuwe gevallen komt neer op 25 per 100.000 inwoners.

Uit de laatste cijfers blijkt dat nog maar 3,2 procent van de coronatesten die mensen bij de GGD lieten afnemen positief uitviel. Dat was een week eerder 4,3 procent. Het aantal ziekenhuisopnames halveerde, tot 82 in een hele week. Van deze patiënten waren er 17 zo ziek na een corona-infectie dat ze op de intensive care belandden.

Volgens berekeningen van het RIVM ligt het reproductiegetal op 0,76. Dat is nog iets lager dan vrijdag, toen het op 0,79 stond. Het cijfer maakt nog eens extra duidelijk dat de pandemie aan het uitdoven is. Iedere 100 mensen die het virus oplopen besmetten gemiddeld 76 anderen. Overigens kijkt het RIVM twee weken terug in de tijd om het reproductiegetal te bepalen.

Momenteel zijn nog ruim 17.000 mensen die het virus bij zich dragen besmettelijk voor anderen, schat het RIVM in. De bandbreedte van die schatting is wel vrij groot: het zijn er volgens het instituut in elk geval tussen de 10.338 en 24.811.

Het RIVM noteerde afgelopen week 15 aan corona gerelateerde sterfgevallen, tegen 17 in de week daarvoor.

Rode Kruis: coronasituatie in Indonesië aan rand van catastrofe
ANP-433177860.jpg
Straatbeeld op Bali. beeld EPA, Made Nagi

De besmettelijke Delta-variant grijpt snel om zich heen in Indonesië en leidt ertoe dat het land het punt van een „catastrofe” nadert, zei het Rode Kruis dinsdag. De afgelopen dagen heeft het Zuidoost-Aziatische land een recordaantal van meer dan 20.000 dagelijkse besmettingen gemeld. De sterk overdraagbare virusvarianten en het toegenomen reizen vanwege de islamitische vastenmaand wakkeren een nieuwe virusgolf aan.

„Elke dag zien we deze Delta-variant Indonesië dichter bij de rand van een Covid-19-catastrofe brengen”, aldus Jan Gelfand, hoofd van de Indonesische delegatie van de Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen. Die dringt aan op een betere, wereldwijde toegang tot coronavaccins.

Nu het aantal infecties tot ongekende hoogte stijgt klinkt de roep van gezondheidswerkers om strengere coronamaatregelen steeds luider. De Indonesische minister van Volksgezondheid zou hebben aangedrongen op scherpere controles, melden bronnen aan persbureau Reuters. Ziekenhuizen in gebieden waar het virus rondwaart, waaronder de hoofdstad Jakarta, zitten vol en moeten steeds vaker nieuwe patiënten weigeren aan de poort.

Indonesië hoopt via massale vaccinaties het virus te overwinnen. Maar tot nu toe hebben slechts 13,3 miljoen van de 181,5 miljoen Indonesiërs die voor inenting in aanmerking komen de vereiste twee prikken in de bovenarm gekregen. Japan heeft het land in juli twee miljoen AstraZeneca-vaccins beloofd, zei de Indonesische minister Retno Marsudi van Buitenlandse Zaken dinsdag. Tot nu toe heeft het land 104 miljoen doses ontvangen.

De Singaporese krant The Straits Times meldde dinsdag dat de Indonesische regering deze week beperkingen oplegt voor het dineren in restaurants en voor binnenlandse vliegreizen. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid die werd gevraagd om bevestiging van het nieuws zei: „Wacht op de officiële aankondiging.”

Geen enkele coronapatiënt op intensive care beland

Geen enkele coronapatiënt hoefde in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care. Dat is voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) half oktober begon met het delen van die gegevens.

Volgens de gegevens van Stichting NICE, die verder teruggaan, waren op 29 juli vorig jaar voor het laatst geen nieuwe opnames op de ic’s.

De verpleegafdelingen namen in totaal twaalf nieuwe mensen op vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. In de afgelopen week zijn 113 nieuwe coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen, en ook dat is het laagste aantal in de LCPS-gegevens, Ongeveer een maand geleden waren er zo’n 113 nieuwe opnames per dag.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalde met 22 naar 309. Dat is het laagste aantal sinds half september. Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nog twee tot drie mensen vanwege corona. Dat aantal is niet gelijkmatig verdeeld. Veel ziekenhuizen hebben hun coronavleugels kunnen opdoeken.

Op de verpleegafdelingen liggen nu nog 182 coronapatiënten, zeven minder dan op maandag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 127.

Door de leegloop krijgen ziekenhuizen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen te behandelen. Op de intensive cares liggen momenteel 577 ‘non-Covid-patiënten’, 61 meer dan op maandag.

Wereldwijd meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend
ANP-433178158.jpg
Russische Spoetnik V-vaccins in India. beeld EPA, Jagadeesh NV

Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 3 miljard coronavaccins toegediend, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. De tempo waarin mensen worden geprikt versnelt. De laatste miljard prikken zijn binnen een maand tijd gezet.

Landen proberen zo veel mogelijk mensen snel te vaccineren nu er zorgen zijn vanwege de Delta-variant van het coronavirus. Deze is besmettelijker dan andere mutaties en heeft gezorgd voor een stijging van het aantal besmettingen in meerdere landen, waardoor eerder opgeheven coronamaatregelen weer worden ingevoerd.

In rijke landen zijn 79 doses toegediend per 100 inwoners, meldt AFP. Dat betekent echter niet dat 79 procent van de bevolking van die landen is ingeënt. De meeste coronavaccins bestaan voor betere bescherming uit twee doses. In minder welvarende landen heeft 1 op de 100 inwoners een prik gehad. Om ervoor te zorgen dat ook daar mensen beschermd worden, delen steeds meer landen vaccins.

De Jonge: geen grote problemen meer met CoronaCheck-app

Mensen die besmet zijn geweest met het coronavirus en daarom maar één vaccinatie hebben gehad, kunnen nu ook een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. Het technische probleem waardoor dat de afgelopen dagen niet mogelijk was is opgelost, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

„Daarmee zijn eigenlijk alle grote bugs in de app opgelost”, zegt De Jonge. Mensen melden zich af en toe nog wel met „kleine dingetjes” bij de helpdesk. Maar al met al werkt de app „behoorlijk vlekkeloos”, vindt de minister. Inmiddels hebben zo’n 2,5 miljoen mensen een QR-code aangemaakt waarmee zij kunnen aantonen dat zij beschermd zijn tegen het virus. „Dat is ongelofelijk veel.”

De Jonge gaat ervan uit dat de app straks ook werkt voor mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn en zich daarom moeten laten testen voordat zij bijvoorbeeld op vakantie gaan. Zij kunnen vanaf woensdag met een negatieve testuitslag een QR-code aanmaken in de CoronaCheck-app. „Dat zou gewoon echt goed moeten gaan.”

Kinderartsen: Coronavaccinatie gezonde jongeren is belangrijk

Gezonde jongeren vaccineren tegen het coronavirus is belangrijk om het virus dit najaar onder de duim te houden én het is goed voor hun eigen gezondheid, vindt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). „We moeten alles op alles zetten om de Delta-variant onder de duim te houden en nieuwe lockdowns en discussies over schoolsluitingen te voorkomen”, zegt voorzitter Károly Illy.

ANP-431994232.jpg
beeld ANP EVERT ELZINGA

De Gezondheidsraad heeft het kabinet dinsdag geadviseerd om ook gezonde jongeren vanaf 12 jaar in aanmerking te laten komen voor vaccinatie. De kinderartsen vinden dat een goede zaak. „De kans voor jongeren om heel ziek te worden van het coronavirus is veel kleiner dan bij volwassenen, maar nog altijd groter dan de kans op bijwerkingen. Die zijn mild en ze komen ook minder vaak voor dan onder volwassenen”, aldus Illy, die verwijst naar ervaringen in andere landen. Onder meer in de Verenigde Staten, Israël en Canada zijn al miljoenen jongeren gevaccineerd.

De kinderarts wijst erop dat ook kinderen heel soms worden getroffen door ‘long Covid’. Onder die term vallen langdurige klachten waar een deel van de coronapatiënten mee kampt. Sommigen houden maandenlang last van vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, hoofdpijn en andere problemen, waaronder ook psychische klachten.

Voor de maatschappij als geheel is het vaccineren van jongeren ook van belang, vindt de NVK. Zeker nu de extra besmettelijke Delta-variant in ons land rondgaat en naar verwachting snel de meest voorkomende coronavariant zal worden. „Uit de RIVM-modellen wordt nu al duidelijk dat we in september of oktober een nieuwe piek in de besmettingen krijgen”, zegt de voorzitter van de kinderartsenvereniging. Het vaccineren van jongeren kan volgens hem zeker helpen die piek zo laag mogelijk te houden.

Aob vooral blij met prikadvies voor de leerlingen

Onderwijsbond AOb staat helemaal achter het advies van de Gezondheidsraad om gezonde tieners een prik tegen corona aan te bieden. De club is vooral blij voor de leerlingen, de onderwijskrachten worden immers al in een rap tempo geprikt. Wel is goede voorlichting aan jongeren van belang, aldus een woordvoerder.

Volgens de wet mogen kinderen vanaf 12 jaar uiteindelijk zelf bepalen of ze het coronavaccin willen of niet. „Je kunt jongeren niet opleggen om zich te laten vaccineren, het is aan henzelf om die keuze te maken”, zegt de zegsman. „Maar daar moeten zij dan wel van op de hoogte zijn.” Daarom moeten jongeren goed worden geïnformeerd over hun rechten en plichten, stelt de AOb. Die verantwoordelijkheid ligt volgens de bond niet bij scholen, maar bij de GGD’s, overheid en ouders.

Ook nu is nog steeds voorzichtigheid geboden met corona, zegt de woordvoerder verder, wijzend op een recente uitbraak op een school in Goes waardoor een leerkracht op de ic belandde.

„Spoetnik-V werkt minder goed tegen Delta-variant"

Het Russische Spoetnik-V-vaccin blijkt minder goed te werken tegen de besmettelijke Delta-variant, hebben de ontwikkelaars van het coronavaccin dinsdag aan persbureau TASS laten weten.

Russische autoriteiten maakten eerder op de dag bekend dat een recordaantal van 652 mensen binnen 24 uur zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Niet eerder tijdens de pandemie stierven zoveel mensen in Rusland binnen één etmaal door toedoen van het virus. De vaccinatiegraad blijkt daarnaast achter te blijven bij doelstellingen van de overheid, die vóór de herfst 60 procent van de bevolking tegen het virus had willen vaccineren.

De Jonge: Iedereen testen na vakantie, zelftesten huis aan huis

Zorgminister Hugo de Jonge roept iedereen dringend op zich te laten testen op het coronavirus na terugkeer van vakantie. Om dat te stimuleren wil het demissionaire kabinet zelftesten „huis aan huis” gaan verspreiden. Voordat zij naar hun werk of school gaan, moeten mensen zich vooral laten testen, zegt hij dinsdag na het coronaoverleg van het kabinet.

433023318.jpg
De Jonge. beeld ANP MARCO DE SWART

Jongeren zijn volgens De Jonge de grootste risicogroep, zij kunnen zich bij de GGD’en laten testen. „Voor jongeren zeggen we: de rode loper uit, ga naar de GGD als je terugkomt van vakantie, laat je testen.” Anderen kunnen een zelftest afnemen voordat ze teruggaan naar kantoor na hun vakantie.

Gezondheidsraad: nodig alle kinderen vanaf 12 uit voor coronaprik

Alle kinderen van 12 jaar en ouder zouden de kans moeten krijgen om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Het vaccin van Pfizer en BioNTech zou voor hen beschikbaar moeten worden gesteld, adviseert de Gezondheidsraad.

Volgens de organisatie verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo’n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar ze kunnen lang last blijven houden van de coronaklachten (Long-Covid). Bovendien kan het virus leiden tot een ernstige ontsteking bij meerdere organen. Dit wordt MIS-C genoemd. Die ontsteking kan bijvoorbeeld leiden tot hartfalen of problemen met de ingewanden.

Bij 83 kinderen in Nederland is die ontsteking vastgesteld, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk hoger. Voor zover bekend zijn er geen kinderen aan overleden.

Ook op andere gebieden kan vaccinatie goed zijn voor tieners, zegt de Gezondheidsraad. Als minder jongeren besmet raken, hoeven er minder maatregelen te worden genomen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Scholen hoeven dan misschien niet meer te worden gesloten en klassen hoeven dan niet meer in quarantaine. Ook kan vaccinatie helpen om een nieuwe golf onder volwassenen in de herfst en winter te voorkomen.

Het kabinet besloot eerder al, op advies van de Gezondheidsraad, dat tieners met grote medische risico’s konden worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met diabetes, het syndroom van Down, obesitas of kanker. De vaccinatie van die groep is inmiddels begonnen. Voor een besluit over het inenten van de ongeveer 1 miljoen overige kinderen van 12 jaar en ouder wachtte het kabinet nog op het nieuwe advies van de Gezondheidsraad.

Sinds het begin van de corona-uitbraak is het virus vastgesteld bij bijna 1,7 miljoen Nederlanders. Onder hen zijn bijna 280.000 minderjarigen, zegt de Gezondheidsraad. De jongste was zes maanden oud. Bij 101 jongeren waren de klachten zo ernstig dat ze in een ziekenhuis moesten worden opgenomen. Ongeveer de helft van hen had voor de besmetting en de opname geen enkel medisch probleem. Twee minderjarigen zijn aan het virus overleden. Ze hadden beiden wel al andere klachten.

Kinderen van 16 en 17 mogen zelf beslissen of ze een coronaprik krijgen. Bij 12- tot 15-jarigen moet dat in overleg met de ouders gebeuren. Als het kind en de ouders het niet eens worden, geeft de mening van het kind de doorslag.

Verdachte aanslagplan vaccinatielocatie Den Helder blijft in cel

De rechtbank in Haarlem heeft dinsdag bepaald dat de 38-jarige Ralph K., verdacht van het beramen van een aanslag op een vaccinatielocatie in zijn woonplaats Den Helder, voorlopig in voorarrest blijft. Maandag verzocht K., die op 18 maart werd opgepakt, op een tussentijdse zitting in zijn strafzaak om al dan niet voorlopig vrijgelaten te worden.

K.’s advocaat betoogde op die zitting dat zijn cliënt nooit serieuze plannen heeft gehad voor een aanslag. Het zou gaan om een uit de hand gelopen grap.

Volgens het Openbaar Ministerie zou K. de aanslag met een vuurwerkbom hebben willen plegen. Doelwit was het oude gemeentehuis in Den Helder, waar de GGD vaccineert tegen Covid-19. Het bewijs tegen K. bestaat onder meer uit een serie appjes, waarin over de aanslagplannen wordt geschreven.

De rechtbank bepaalde tevens dat nog een aantal getuigen moet worden gehoord. De volgende tussentijdse zitting is op 20 september. Op 1 oktober zal de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelen.

Premier VK hekelt „verachtelijke intimidatie" medisch topadviseur

De Britse premier Boris Johnson hekelt de „verachtelijke intimidatie” van Chris Whitty, die de regering advies geeft over medische zaken. Op sociale media verschenen maandag beelden waarop te zien is dat de topadviseur door twee mannen wordt gegrepen terwijl hij over straat loopt.

ANP-431219176.jpg
Chris Whitty. beeld AFP, Dan Kitwood

Whitty, die vanwege zijn rol in de coronacrisis vaker te maken heeft met intimidatie, werd door twee joelende mannen vastgehouden, terwijl een van hen het incident filmde. Op de beelden is te zien dat de adviseur zich met moeite losmaakte van het lachende duo.

„Ik veroordeel het gedrag van deze schurken”, laat Johnson op Twitter weten. „Onze hardwerkende ambtenaren zouden dit soort intimidatie niet moeten ondergaan en we zullen het niet tolereren.” Ook andere hooggeplaatste politici spraken hun afkeer uit. Vaccinatieminister Nadhim Zahawi noemde het een „walgelijk” incident en riep op tot strafrechtelijke vervolging.

De Britse politie meldt dat onderzoek wordt gedaan naar het incident, dat zondag plaatsvond in een park in Londen. De politie heeft alle betrokkenen gesproken.

GGD heeft alle prikgegevens doorgegeven aan RIVM

Alle gegevens van de mensen die door de GGD’en zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, staan nu in de centrale administratie. De achterstand bij het doorgeven van die informatie aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is weggewerkt. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

De gegevens van enkele honderdduizenden gevaccineerde mensen waren vorige week nog niet binnengekomen. Vanaf dinsdag kunnen alle Nederlanders in de CoronaCheck-app en op mijn.rivm.nl zien wanneer ze gevaccineerd zijn en welk middel ze hebben gekregen. Mensen die hun gegevens niet wilden delen met het RIVM zien hun prik alleen in de app CoronaCheck.

Digitale quarantaineverklaring niet op tijd klaar

Het is niet gelukt om vanaf 1 juli een digitale quarantaineverklaring mogelijk te maken, schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Reizigers zouden vanaf die datum de verklaring op hun telefoon kunnen opslaan, maar die optie blijkt volgens De Jonge nu „niet voldoende werkbaar”. Ze kunnen nog wel gebruik maken van een uitgeprinte papieren verklaring.

Gebruikers kunnen de digitale verklaring niet altijd goed terugvinden in hun telefoon, blijkt uit klantonderzoek. Ook zouden privacy-instellingen de opslag kunnen belemmeren. Bovendien verwachtten gebruikers een bevestigingsmail te krijgen, maar die optie is nu nog niet mogelijk. Aan deze problemen wordt nu gewerkt, aldus De Jonge. Hij verwacht dat de digitale verklaring in „de tweede helft van juli” beschikbaar is.

Het gaat vaker fout met de ontwikkeling van digitale hulpmiddelen tijdens de coronacrisis. Onlangs waren er nog problemen met de CoronaCheck-app, waarin gebruikers een toegangsbewijs kunnen maken. Dat bleek niet mogelijk voor mensen die eerder corona hebben gehad en nog maar een prik hebben gehad. Vorig jaar liep de uitrol van de CoronaMelder-app ook vertraging op, maar dat kwam omdat de wet nog niet was goedgekeurd toen de app al klaar was.

Reizigers vanuit gebieden met een zeer hoog risico moeten tien dagen in quarantaine. Ook moeten ze een negatieve coronatest en een uitgeprinte quarantaineverklaring overleggen. Daarin staat onder meer het adres waar degene in quarantaine gaat en een telefoonnummer zodat een „toezichthouder” kan controleren of de quarantaine wordt nageleefd. Als iemand na vijf dagen weer een negatieve coronatest heeft, is de quarantaine voorbij. Wie de plicht niet naleeft krijgt een boete van 339 euro.

Recordaantal doden door coronavirus in Rusland

De Russische overheid heeft dinsdag gemeld dat er in de afgelopen 24 uur een recordaantal van 652 mensen is overleden aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste dodental in een etmaal sinds het uitbreken van de pandemie, aldus de autoriteiten. Een dag eerder stond het dodental al op 611.

De stijging wordt toegeschreven aan de opkomst van het aantal besmettingen met de Delta-variant van het virus. De vorige piek in het aantal sterfgevallen was eind december, toen Rusland worstelde met een dodelijke tweede golf.

433146486.jpg
Moskou. beeld EPA, MAXIM SHIPENKOV

In Sint-Petersburg, waar vrijdag de kwartfinale van het EK voetbal tussen Spanje en Zwitserland wordt beslecht, werden 119 doden geregistreerd. In Moskou stierven in een etmaal 121 mensen door toedoen van het virus.

Rusland heeft in één dag 20.616 nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens overheidsstatistieken zijn in het land 134.545 mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19 en daarmee is Rusland het zwaarst getroffen Europese land. Maar het statistiekbureau Rosstat, dat een bredere definitie heeft van sterfgevallen die verband houden met Covid-19, registreerde eind april zo’n 270.000 sterfgevallen.

In een poging de pandemie in te dammen heeft Moskou de maatregel voor thuiswerken voor ten minste 30 procent van de niet-gevaccineerde werknemers opnieuw ingevoerd. Ook geldt er een verplichte vaccinatie van servicemedewerkers en moeten mensen een gezondheidspas laten zien om naar restaurants te gaan. Desondanks zijn er verder weinig maatregelen genomen om de economie niet te schaden.

De vaccinatiecampagne loopt sinds december achter. Ongeveer 22,2 miljoen van de 146 miljoen inwoners hebben ten minste één dosis gekregen, volgens cijfers van de Gogov-site, die gegevens van regio’s en media verzamelt bij gebrek aan gedetailleerde officiële nationale statistieken.

Twee mannen opgepakt voor fraude met coronaverklaringen

Opsporingsdienst FIOD heeft twee mannen van 22 jaar aangehouden omdat ze via sociale media vervalste coronatestcertificaten te koop aanboden. In deze Covid-19-testuitslagen stond dat iemand coronavrij was, zonder dat de persoon daadwerkelijk was getest.

De aanhoudingen waren afgelopen week en zijn nu pas naar buiten gebracht. De verdachten komen uit Baarn en Utrecht. Bij huiszoekingen zijn onder meer mobiele telefoons en computers in beslag genomen.

„De mannen boden de negatieve testuitslagen aan voor een paar tientjes, een aanzienlijk lager bedrag dan de prijs bij de commerciële partijen”, aldus de FIOD dinsdag. De verdachten zouden tientallen verklaringen hebben verstrekt. Hoeveel geld met de fraude is gemoeid, is nog niet precies bekend.

Om te kunnen reizen naar bepaalde landen moet een negatieve testuitslag worden getoond. De kosten van zo’n test moet de reiziger zelf betalen.

Polen overweegt vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers

Medewerkers in de zorgsector in Polen en andere mensen met een hoog risico op besmetting met het coronavirus krijgen mogelijk te maken met een vaccinatieplicht. De Poolse minister van Volksgezondheid, Adam Niedzielski, zegt dat te overwegen om de weerstand tegen een vaccinatie te doorbreken.

Van de 38 miljoen inwoners zijn er inmiddels 12,7 miljoen volledig gevaccineerd, maar de Poolse bewindsman zei tegen een lokaal radiostation „helaas de indruk te hebben dat we een bepaald plafond hebben bereikt”. Het is volgens hem „moeilijk om degenen die niet overtuigd zijn te overtuigen, omdat alle argumenten en andere soorten acties al zijn ondernomen”.

De minister sprak over scenario’s als de vaccinatieplicht „voor degenen die het meest worden blootgesteld aan de ernstige gevolgen van Covid-19”. Hij sprak daarmee over ouderen, „maar in de eerste plaats over artsen”.

Niedzielski vreest voor een vierde golf van de pandemie in de tweede helft van augustus, verwijzend naar de toename van het dagelijkse aantal besmettingsgevallen in Groot-Brittannië door de Delta-variant. „We hebben zo’n reeks in Europa, wat betekent dat wat er in Groot-Brittannië gebeurt hier ongeveer twee maanden later gebeurt. In ons geval is er een mogelijkheid dat er in de tweede helft van augustus een vierde golf verschijnt”, zei de gezondheidsminister.

10 miljoen Australiërs zitten in lockdown vanwege Delta-variant

Ongeveer 10 miljoen Australiërs zitten sinds dinsdag in lockdown, nu de extra besmettelijke Delta-variant het coronavirus versneld door het land dreigt te verspreiden. Na Sydney, Perth en Darwin werd Brisbane dinsdag het vierde stedelijke gebied waar een lockdown is afgekondigd.

AFP_9DG64F.jpg
Teststraat in Perth. beeld AFP, TREVOR COLLENS

Brisbane besloot tot de lockdown nadat twee coronabesmettingen waren vastgesteld, onder meer bij een ongevaccineerde receptionist in een ziekenhuis. Sydney, met ruim 5.3 miljoen inwoners de grootste stad in het land, zit inmiddels twee weken in lockdown. Maandag werden er achttien nieuwe besmettingen geregistreerd.

In de gebieden waar een lockdown geldt, wordt van mensen verwacht dat ze tot nader order thuis blijven. Uitzonderingen worden gemaakt voor essentieel werk, sporten, het kopen van levensmiddelen en medische redenen.

In reactie op de nieuwe uitbraken heeft het Australische kabinet aangekondigd om het tot dusver traag verlopende vaccinatieprogramma uit te breiden. Slechts 5 procent van de Australiërs is op dit moment ingeënt met twee doses van een vaccin.

Er zijn nog geen doden gevallen als gevolg van de nieuwe uitbraken, wel zijn twee mensen vanwege corona op de intensive care opgenomen. Sowieso is er dit jaar nog niemand in Australië aan corona overleden.

Sinds het begin van de pandemie heeft Australië slechts 30.000 besmettingen en 910 doden geregistreerd, op een bevolking van ruim 25 miljoen.

Aantal coronagevallen daalt, maar het gaat iets minder snel

Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog steeds snel. Het gaat wel iets minder hard dan in de voorgaande weken. In de afgelopen week is het aantal positieve tests waarschijnlijk met een kwart gedaald naar ruim 4000. In de weken ervoor zakte het aantal positieve tests steeds met meer dan 30 procent.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen. Vorige week meldde het instituut dat het in de week ervoor 5714 meldingen van nieuwe gevallen had gekregen. Dat was zo’n 36 procent minder dan in de week ervoor. Nog een week eerder daalde het aantal gevallen met 38 procent.

In de zes dagen na de laatste update zijn 3668 positieve tests geregistreerd. Dat zijn gemiddeld iets meer dan 600 gevallen per dag. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op 4200 tot 4300. Dat zou 25 procent minder zijn dan de week ervoor.

Vorige week meldde het RIVM dat de Delta-variant (de nieuwe naam van de Indiase variant) aan een opmars bezig is. De mutatie zal in de loop van de zomer de Alfa-variant (Britse variant) van de troon stoten en het meest voorkomen in Nederland. In het najaar kan dat leiden tot een nieuwe golf besmettingen en ziekenhuisopnames.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen en hoeveel mensen zijn overleden aan het virus. Vorige week meldde het instituut dat 160 mensen in het ziekenhuis waren beland, van wie 32 op de intensive care, en dat 17 mensen waren overleden. Dat was fors lager dan de week ervoor, en die daling zet waarschijnlijk door.

Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal. Dat cijfer is sinds april aanzienlijk gedaald, wat erop wijst dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Afgelopen vrijdag stond het getal op 0,79.

Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel mensen vorige week zijn gevaccineerd. Het zijn er waarschijnlijk ongeveer 1,4 miljoen, vrijwel gelijk aan de week ervoor.

Gezondheidsraad adviseert over coronaprik tieners

De Gezondheidsraad komt dinsdag in de loop van de dag met zijn advies over het wel of niet prikken tegen Covid-19 van gezonde tieners van 12 tot en met 17 jaar.

Minister Hugo de Jonge zei eerder voorstander te zijn en hoopt op een positief oordeel van de deskundigen. Als jongeren worden geprikt, wordt de kans op besmettingen in met name klassen kleiner. Zo zal de samenleving „zo goed mogelijk beschermd” zijn tegen het virus, zei De Jonge onlangs.

Kinderartsen waren aanvankelijk niet enthousiast, omdat de medische risico ’s van besmetting voor gezonde jeugdigen zelf gering zijn. Uit de Volkskrant van maandag echter blijkt dat ze hun mening hebben gewijzigd: zij adviseren nu ook tieners van 12 tot en met 17 jaar te vaccineren tegen corona. De snelle opkomst van de besmettelijkere Delta-variant maakt dit noodzakelijk, aldus Károly Illy, OMT-lid en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft geoordeeld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor jongeren van 12 jaar en ouder.

Zorguitgaven in 2020 met 475 euro per persoon omhoog door corona

Huishoudens, verzekeraars en de overheid hebben vooral vanwege de uitbraak van het coronavirus in 2020 fors meer geld uitgegeven aan zorg. Zij gaven hier gemiddeld per persoon 6660 euro aan uit, 475 euro meer dan in 2019. Niet alleen de zorg aan coronapatiënten leidde tot extra kosten, maar ook bijvoorbeeld de inkoop van mondkapjes en de bonus voor zorgmedewerkers. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De extra zorguitgaven werden met name door de overheid gedaan. Die gaf hier vorig jaar per persoon 340 euro meer aan uit. Via de zorgverzekering en Wet langdurige zorg werd 190 euro meer uitgegeven per Nederlander. De rekeningen die mensen zelf moesten betalen voor zorg gingen juist 40 euro omlaag. Dat komt mede omdat zij minder langsgingen bij specialisten als de fysiotherapeut en de tandarts.

De zorgkosten gingen niet alleen omhoog door de behandeling van Covid-patiënten en uitgaven aan beschermingsmiddelen, maar ook bijvoorbeeld door extra opvang voor dak- en thuislozen. Daarnaast werden zorgaanbieders gecompenseerd voor weggevallen omzet, omdat veel reguliere zorg was uitgesteld of vervallen. Naar deze steunregelingen ging naar schatting 4,1 miljard euro. Ook de bonus die zorgmedewerkers kregen voor hun inzet tijdens de eerste golf en de vele coronatests leidden tot hoge kosten.

In totaal werd vorig jaar 116 miljard euro uitgegeven aan zorg en welzijn. Dat is 8,9 miljard euro meer dan in 2019. De uitgaven van aanbieders van verpleging, verzorging en medisch specialistische zorg stegen het meest.

„Mix van Pfizer- en AstraZeneca-vaccins geeft goede bescherming"

De eerste resultaten van een Britse studie naar de werking van coronavaccins suggereren dat een mix van verschillende soorten vaccins adequate bescherming tegen corona biedt. Proefpersonen produceerden hoge niveaus van antilichamen en immuuncellen nadat ze één dosis van het Pfizer-vaccin en één dosis van het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen.

De onderzoekers, voor het merendeel verbonden aan de Universiteit van Oxford, begonnen in februari met het onderzoek, Com-COV genaamd. Van de 830 vrijwilligers kregen sommigen twee doses toegediend van Pfizer of AstraZeneca, waarvan is aangetoond dat ze beide effectief zijn tegen Covid-19. Anderen kregen een dosis AstraZeneca, gevolgd door een van Pfizer, of omgekeerd.

De onderzoekers ontdekten dat de vrijwilligers die verschillende vaccins kregen toegediend meer koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn rapporteerden dan mensen die twee doses van hetzelfde vaccin kregen. Die bijwerkingen waren echter van korte duur.

Tevens bleek uit de studie dat het gebruik van verschillende vaccins leidde tot een hoger niveau van immuuncellen die klaar waren om het coronavirus aan te vallen dan het gebruik van twee doses van hetzelfde vaccin. Het is nog niet duidelijk waarom mengen dat voordeel zou hebben.

Vooralsnog raden de onderzoekers aan om twee doses van hetzelfde vaccin te krijgen. Grote klinische onderzoeken hebben immers aangetoond dat deze strategie de kans op het krijgen van corona verkleint. „De standaard zou moeten zijn: wat bewezen is te werken,” zei een van de wetenschappers maandag op een persconferentie.

Maar er zijn gevallen waarin dat niet mogelijk is, zoals wanneer vaccinzendingen vertraagd zijn. In dergelijke situaties is het belangrijk om te weten dat dit onderzoek „geruststellend bewijs” levert dat mensen kunnen overstappen op een ander vaccin, stellen de onderzoekers.

De groep Britse wetenschappers is inmiddels een soortgelijk onderzoek begonnen, waarbij ditmaal vaccins van Moderna en Novavax aan de lijst met mogelijkheden zijn toegevoegd.

Vorig liveblog

Klik hier voor het vorige liveblog.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer