Binnenland

Enkele honderden jongeren bij klimaatmars in Den Haag

Enkele honderden jongeren zijn donderdag naar Den Haag gekomen om te demonstreren voor een ambitieuzer klimaatbeleid. Met borden, spandoeken, liedjes en leuzen riepen ze de politiek op tot meer actie. De betoging begon voor de rechtbank, die precies zes jaar geleden voor het eerst bepaalde dat de Nederlandse overheid meer moest doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

ANP
24 June 2021 14:17Gewijzigd op 24 June 2021 15:43

Het is de eerste demonstratie in maanden waarbij de deelnemers door de stad mogen lopen. De gemeente staat dat weer toe nu de coronasituatie sterk is verbeterd.

Fridays For Future en MBO For Climate hebben de ‘klimaatstaking’ zoals ze het noemen samen georganiseerd. Vanaf de rechtbank liepen de demonstranten door de stad. Ze eindigden op de Lange Vijverberg, tegenover het Binnenhof. Op een kar namen ze een grote zelfgeknutselde wekker mee, om de politiek „eraan te herinneren dat hun tijd op is, en dat er nu een goed klimaatplan moet komen”. Dat gaat veel van de betogers veel te langzaam. „Wasted time can’t be recycled”, heeft een van hen op een bord geschreven.

De organisatie riep deelnemers op afstand van elkaar te houden en een mondkapje te dragen. „Er is nog steeds corona”, herinnerde een scholier de aanwezigen door een megafoon. Vrijwel alle betogers gaven gehoor aan de oproep over mondkapjes. Anderhalve meter afstand houden tijdens een protestmars blijkt in de praktijk echter lastig.

Diverse jongeren lopen rond met groene vlaggen van Fridays For Futures. Die organisatie is bekend van klimaatprotesten op vrijdagen, maar vanwege het jubileum van de klimaatzaak is het deze keer een donderdag geworden. Op andere protestborden en spandoeken staan teksten als „overheid=schuldig”, „There’s no planet B” en „De tijd van niks doen is voorbij”. Meerdere betogers richten zich in hun teksten tegen oliebedrijf Shell. Olie moet wat de demonstranten betreft „in de grond” blijven.

In toespraken herinneren de initiatiefnemers aan de klimaatrechtszaak, die werd aangespannen door duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Het duurde overigens nog tot eind 2019 voordat het oordeel dat de staat meer actie moet ondernemen definitief werd, met een arrest van de Hoge Raad.

De 11-jarige Tristan uit Utrecht en zijn 9-jarige broertje zijn waarschijnlijk de jongste demonstranten. Tristan vindt dat de regering meer moet doen tegen klimaatverandering. „Anders hebben wij geen toekomst meer, het moet voor de toekomstige generaties”, legt hij uit. Het is niet zijn eerste klimaatdemonstratie. Deze keer had zijn school toevallig een studiedag, maar anders had hij zich afgemeld om naar Den Haag te gaan, zegt hij. Zijn moeder beaamt dat. „De juf vindt dat goed, mits hij daarna verslag doet in de klas”, vertelde ze. Dat doet Tristan met alle plezier. Als het gaat om klimaatverandering, is hij wel kritisch op zijn school. Die besteedt volgens hem nooit aandacht aan de opwarming van de aarde. „Dat vind ik niet goed”, zegt hij van achter zijn mondkapje, door het lawaai van zijn medestanders heen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer