Kabinet vindt oplevingen corona in het najaar „reëel scenario"
De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
Het aantal coronapatiënten op Duitse intensivecareafdelingen ligt voor het eerst in acht maanden weer onder de duizend. Op het hoogtepunt van de derde golf in april waren dat er meer dan 5000.
Doordat nu minder mensen besmet raken met het coronavirus, vinden er ook minder ic-opnames plaats. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde zaterdag 1108 nieuwe besmettingsgevallen en 99 doden. Een week geleden waren het er respectievelijk 1911 en 129.
De cijfers dalen dankzij coronamaatregelen en de vaccinatiecampagne. Ruim de helft van de Duitse bevolking heeft inmiddels een eerste prik gehad, ruim 30 procent heeft alle benodigde prikken gehad en is maximaal beschermd. Vanwege de verbeterde cijfers is Duitsland begonnen met het opheffen van beperkingen.
Moskou maakt voor de tweede keer in korte tijd duizenden extra ziekenhuisbedden beschikbaar voor coronapatiënten. Die zijn nodig vanwege de vele nieuwe besmettingen die momenteel in de Russische hoofdstad worden vastgesteld, met als gevolg dat ziekenhuizen worden overspoeld door Covid-19-patiënten.
Burgemeester Sergej Sobjanin maakte donderdag bekend dat in vijf dagen tijd 13.000 beschikbare ziekenhuisbedden waren „opgeslokt” door coronapatiënten en dat er daarom is uitgebreid naar 17.000. In de komende twee weken moet dat aantal verder stijgen naar 24.000, aldus een van zijn medewerkers.
Moskou registreerde zaterdag 9120 nieuwe besmettingen met het coronavirus, het tweede dagrecord op rij. Twee weken geleden werden 3000 gevallen per dag vastgesteld. Bij bijna 90 procent van de positief geteste Moskovieten wordt nu de extra besmettelijke Delta-variant gevonden, aldus Sobjanin.
Met nieuwe maatregelen, bijvoorbeeld de sluiting van de horeca, wordt geprobeerd de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Sobjanin neemt daarnaast drastische stappen om de lage vaccinatiegraad op te krikken. Veel inwoners willen zich niet laten inenten, maar sommigen worden daar alsnog toe verplicht. Tegen 15 augustus moet 60 procent van het personeel in bepaalde sectoren volledig zijn gevaccineerd.
Afgelopen etmaal zijn er 713 nieuwe coronabesmettingen bij het RIVM geregistreerd. Het is de derde keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt.
Het weekgemiddelde ligt nu ook onder de duizend: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 957 positieve tests per dag geregistreerd. Vrijdag lag dit gemiddelde nog op 1032 en vorige week zaterdag op 1493.
Het aantal sterfgevallen als gevolg van corona nam zaterdag toe met drie. Dat wil niet zeggen dat deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Het aantal sterfgevallen dat dagelijks wordt gemeld is voor de elfde dag op rij lager dan tien. Afgelopen zeven dagen werden in totaal negentien nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona geregistreerd.
In Amsterdam hoorden tussen vrijdag- en zaterdagochtend 51 mensen dat ze besmet waren geraakt. In Den Haag kregen 39 inwoners een positieve testuitslag, in Utrecht en Rotterdam waren dat er respectievelijk 21 en 20 en in Amersfoort 18.
De centrale regering in India roept de staten en territoria op voorzichtig de lockdownmaatregelen te versoepelen, zodat het coronavirus niet opnieuw oplaait. Regionale autoriteiten heffen weer beperkingen op nu de zware tweede golf ten einde lijkt te komen.
Sinds de versoepelingen is het op veel plekken in India weer een stuk drukker op straat en op markten. Mede doordat er op die locaties onderling nauwelijks afstand wordt gehouden, wordt gevreesd voor een nieuwe besmettingspiek.
Minister Ajay Bhalla van Binnenlandse Zaken schrijft in een brief aan de staten en territoria dat ze het hele proces voorzichtig moeten aanpakken. Volgens Bhalla doen ze er goed aan een systeem in te voeren waarmee lokale beperkingen worden ingevoerd als er lokaal sprake is van een toename van het aantal besmettingen.
De minister dringt er ook op aan regelmatig toezicht te houden op de naleving van regels omtrent mondkapjes, afstand houden, handhygiëne en goede ventilatie in afgesloten ruimtes.
Het aantal bevestigde besmettingen is flink afgenomen sinds de tweede golf eind april en begin mei piekte. Dat waren er op het hoogtepunt meer dan 400.000 per dag. Zaterdag werden iets meer dan 60.000 nieuwe gevallen geregistreerd. India telt ruim 29,8 miljoen besmettingen en meer dan 385.000 coronadoden. Experts menen dat in India veel meer mensen besmet zijn geraakt en overleden dan officieel is geregistreerd.
Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de coronamaatregelen, komt niet meer elke week bijeen. Dat hoeft niet meer nu het „aanhoudend de goede kant op gaat met het terugdringen van het coronavirus in Nederland”, schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer.
De Jonge spreekt zijn waardering uit voor de „cruciale adviserende rol” die het OMT heeft vervuld. Hij meldt dat het team van deskundigen zich nu vooral gaat bezighouden met de langere termijn, maar ook met de voorbereiding op mogelijke tegenvallers en een eventuele opleving van het virus.
Boegbeelden van het OMT waren het afgelopen anderhalf jaar RIVM-directeur Jaap van Dissel, ic-arts Diederik Gommers en viroloog Marion Koopmans.
Het halveert de sterfte en verkort de ligduur van Covidpatiënten op de ic met een week. Imatinib lijkt een krachtig coronamedicijn. „Een wetenschappelijke doorbraak.” Er is nog wel meer onderzoek nodig.
De laatste lichting volwassen Nederlanders kan vanaf zaterdag een afspraak maken voor een prik tegen het coronavirus. Dan zijn ruim 206.000 mensen die in 2003 zijn geboren aan de beurt. Degenen die al 18 zijn, krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. De mensen uit dat jaar die nu nog 17 zijn, mogen ook een prikafspraak maken. Zij krijgen het Pfizer/BioNTech-vaccin.
De vaccinatiecampagne in Nederland begon op 6 januari. Toen kregen de eerste zorgmedewerkers een inenting. In de weken erna werden bewoners en medewerkers van verpleeghuizen, mensen met handicaps in woonvormen en medewerkers van de acute zorg in ziekenhuizen gevaccineerd. Dit zijn de meest kwetsbare mensen en de mensen die voor ze zorgen.
Eind januari werden de eerste mensen op grond van hun geboortejaar gevaccineerd. Dit waren thuiswonende 90-plussers. Daarna werden de leeftijdsgroepen beetje bij beetje steeds jonger. Drie weken geleden kon iedereen die tussen 1969 en 1978 was geboren een afspraak maken. Twee weken geleden volgden de mensen uit 1979 tot en met 1984 en vorige week de mensen uit 1985 tot en met 1993. Sinds maandag kunnen mensen uit 1994 een vaccinatie plannen.
Inmiddels zijn meer dan 13 miljoen eerste en tweede prikken gezet bij ruim 8 miljoen mensen. Het kabinet verwacht dat half juli iedereen die dat wil een eerste prik heeft gehad. Eind deze maand krijgen de eerste kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder een uitnodiging.
Advertentie
De Duitse politie heeft vrijdagavond rond middernacht een einde gemaakt aan een feest in een stadspark van Hamburg. Daar waren op dat moment meer dan 3000 jongeren bijeen, meldt Bild. Diverse mensen raakten gewond door vechtpartijen, er werden meerdere diefstallen gepleegd en agenten werden bekogeld met flessen.
In de avonduren trokken steeds meer jongeren richting het park. Ze hadden luidsprekers en bier bij zich en er werd gebarbecued. Naarmate de avond vorderde werden ze steeds luidruchtiger en weigerden de coronamaatregelen te respecteren. „Ik begrijp heel goed dat vooral de jongeren eruit willen. Maar we zitten nog steeds in de pandemie. En bijna geen van de jongeren is ingeënt”, zei een agent tegen de Duitse krant.
Ongeveer honderd agenten trokken het park in dat met een lichtmast werd verlicht. Bezoekers werden opgeroepen te vertrekken, maar die weigerden dat te doen. Op diverse plekken ontstonden opstootjes en raakten mensen gewond. Daarop besloot de politie het park schoon te vegen.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid waarschuwt namens het Veiligheidsberaad ervoor dat er de komende tijd een minder dan gebruikelijke inzet van politie en hulpdiensten bij evenementen zal zijn. Organisatoren moeten daarom wellicht zelf veiligheidsmaatregelen nemen, aldus de minister.
Dat komt omdat veel medewerkers van politie en hulpdiensten sinds de uitbraak van corona veel en vaak meer dan gebruikelijk zijn ingezet. „Er komt een grens aan hun inzetbaarheid”, schrijft Grapperhaus.
„Minister, regioburgemeesters, politie en OM constateren dat politie en hulpdiensten tijdens de coronacrisis fors extra inzet hebben moeten plegen. Dag en nacht zijn de politie, boa’s en de hulpdiensten in touw geweest voor de veiligheid op straat. Dat kon ook dankzij de niet aflatende inzet van al deze vrouwen en mannen in uniform. Na zoveel extra inzet hebben ook zij tijd nodig om te herstellen. Ze moeten verlof kunnen opnemen en weer tijd kunnen besteden aan training en opleiding”, is te lezen in een statement.
In de verklaring staat een waarschuwing: „Nu de samenleving heropent hebben wij de verantwoordelijkheid om verstandig om te gaan met de beschikbare capaciteit van politie en hulpdiensten. Dat betekent dat burgemeesters, OM en politie scherpe afwegingen zullen maken als het gaat om hun inzet bij evenementen. Organisatoren zullen meer dan ooit eigen veiligheidsmaatregelen moeten nemen.”
Demissionair minister-president Mark Rutte maakte vrijdag bekend dat vanaf 26 juni en bij vergunningplicht op 30 juni weer evenementen georganiseerd mogen worden.
Vanwege de verplichte toegangstesten om evenementen te bezoeken, zal in de zomer bij testlocaties waarschijnlijk veel drukte ontstaan, met name in het weekend. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat er daarom meer capaciteit zal worden opgebouwd.
Eind juni is de testcapaciteit volgens hem gepland op maximaal 350.000 testen per dag, verspreid over tientallen locaties. Er zijn al 243 evenementen aangemeld, met in totaal ruim 3 miljoen verwachte bezoekers. Een deel van de evenementen is pas na de zomer en dan is het nog niet duidelijk of toegangstesten nog nodig zullen zijn, aldus De Jonge.
Vanaf eind juni zijn weer evenementen toegestaan waarbij mensen geen mondkapje hoeven te dragen en ook geen 1,5 meter afstand hoeven aan te houden. Ze moeten recent wel getest zijn, gevaccineerd of een bewijs hebben dat ze al corona hebben gehad.
Covid-19-patiënten die last hebben van ernstige klachten of beperkingen kunnen onder voorwaarden paramedische herstelzorg vergoed krijgen uit het basispakket. De regeling hiervoor zou aflopen op 1 augustus dit jaar, maar wordt, op verzoek van de Tweede Kamer, verlengd tot 1 augustus 2022, schrijft demissionair minister voor Medische Zorg en Sport Tamara van Ark aan de Tweede Kamer.
„Het is belangrijk dat patiënten die in de tweede of derde golf ernstige Covid-19 hebben doorgemaakt ook paramedische herstelzorg kunnen krijgen vanuit het basispakket. Dat maken we mogelijk door de regeling te verlengen,” aldus Van Ark.
Sommige mensen die een besmetting met het coronavirus hebben doorgemaakt, ervaren tijdens hun herstel ernstige klachten of beperkingen. Paramedische herstelzorg richt zich op het verminderen van deze klachten. Deze zorg bestaat uit fysiotherapie, oefentherapie, logopedie, diëtetiek en/of ergotherapie. Voor vergoeding van de paramedische herstelzorg is een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig.
Het demissionaire kabinet houdt er serieus rekening mee dat het coronavirus in het najaar weer opvlamt. „Het is een reëel scenario dat oplevingen zullen plaatsvinden”, schrijft zorgminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zal alles worden gedaan om een nieuwe (gedeeltelijke) sluiting van de maatschappij te voorkomen.
De ernst van opleving hangt af van de mate waarin vakantiegangers een virus of variant mee terugnemen naar Nederland. Bij veel landen moeten reizigers zich laten testen of gevaccineerd zijn, en nog eventueel in quarantaine gaan. Maar toch is er kans dat mensen het virus onder de leden hebben. Ook de tegen die tijd bereikte vaccinatiegraad onder de bevolking is van invloed op het opnieuw oplaaien van het virus, en de mate waarin vaccins bescherming bieden tegen mogelijk besmettelijker mutanten.
Het kabinet zal daarom het virus en de besmettingshaarden intensief blijven monitoren en de huidige middelen daarvoor veelal in stand houden. Zo zal de basistestcapaciteit tot en met februari 2022 op peil blijven met mogelijkheden om die snel op te schalen als het nodig is, aldus De Jonge. Ook moeten de testen laagdrempelig zijn voor iedereen, onder meer met testlocaties dichtbij woongebieden of mobiele testlocaties. Ook het bron- en contactonderzoek van de GGD blijft grotendeels overeind. Op die manier kunnen lokale uitbraken of een opleving onder bijvoorbeeld jongeren, snel worden ontdekt, in kaart gebracht en bestreden.
De deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) adviseren ook gevaccineerden te blijven testen als zij klachten hebben die gerelateerd zijn aan corona.
Vanaf zaterdag 26 juni mogen ouders weer bij diploma-uitreikingen en schoolmusicals aanwezig zijn. Daarbij moet wel 1,5 meter afstand worden aangehouden. Ook mogen scholen weer schoolkampen en excursies organiseren voor hun leerlingen als zij de basisregels en mogelijke richtlijnen van accommodaties volgen. Demissionair zorgminister Hugo de Jonge schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer, mede namens enkele collega’s.
In jongerenkampen mogen kinderen vanaf dertien jaar ook weer met een onbeperkt aantal kinderen in een groepsaccommodatie verblijven.
Met de versoepeling van de coronamaatregelen hoeven leerlingen in het basis- en middelbaar onderwijs en kinderen in de kinderopvang niet meer in afgebakende groepen te komen. Scholen krijgen daarmee meer ruimte voor de organisatie van activiteiten, onder meer om het schooljaar af te sluiten. In de kinderopvang hoeven kinderen ook niet meer in ‘kleine bubbels’ te worden opgevangen en de buitenschoolse opvang kan tijdens de zomervakantie locaties samenvoegen.
De webredactie is een nieuw liveblog begonnen. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.
Advertentie