Gouds college overleeft motie Turfmarktkerk
Het college van Gouda heeft vannacht een motie van afkeuring overleefd over het dossier Turfmarktkerk. Een motie van de SGP om niet in hoger beroep te gaan in deze zaak haalde het evenmin.
De Turfmarktkerk in de Goudse binnenstad werd in 2018 op last van het college met spoed afgebroken omdat er acuut instortingsgevaar dreigde. Omwonenden moesten hun huis verlaten. Spoedbestuursdwang gaf de gemeente Gouda het middel in handen om tot sloop over te gaan.
De eigenaar Khalid Boutachekourt maakte bezwaar tegen de gedwongen sloop en tegen de kosten ervan, ongeveer 540.000 euro. In mei van dit jaar besliste de Haagse bestuursrechter dat de gemeente Gouda de Turfmarktkerk niet had mogen afbreken en dat de eigenaar de sloopkosten niet hoefde te betalen.
Na vele eerdere sessies kregen de raadsfracties woensdagavond ruimschoots de gelegenheid om hun zegje te doen. Dat gebeurde op een inhoudelijke manier.
Afkeuring
Aan het einde van de vergadering diende Jan de Koning (Gemeentebelangen) een motie van afkeuring in. Hij stelde daarin dat het college de raad niet tijdig, niet juist en onvolledig geïnformeerd heeft over de zaak Turfmarktkerk. In de motie werd afkeuring uitgesproken over de wijze waarop B. en W. bestuurlijk met dit dossier zijn omgegaan en werd de wethouders die primair verantwoordelijk zijn, gevraagd hun portefeuilles ter beschikking te stellen.
Wethouder Thierry van Vugt stelde dat het college bij het toepassen van de spoedbestuursdwang handelde in het belang van de bewoners en dat het nog steeds achter de gemaakte afwegingen staat.
De motie werd uiteindelijk verworpen met 14 stemmen voor en 21 tegen.
Hoger beroep
Harold Hooglander (SGP) kwam met een motie om niet in hoger beroep te gaan tegen de beslissing van de bestuursrechter. Hij vindt het niet nodig dat er nog meer geld en tijd in deze kwestie wordt gestoken, met mogelijk dezelfde uitkomst. Ook is het volgens hem niet wenselijk dat dit onderwerp over de verkiezingen heengetild wordt. Duidelijkheid kan naar zijn mening verkregen worden door deze juridische strijd te beëindigen.
Wethouder Van Vugt ontraadde de motie. Hij zei dat het college pro forma beroep wil aantekenen tegen de beslissing van de rechter. Dat betekent een vasthouden aan de mogelijkheid van hoger beroep en in de tussentijd in gesprek gaan met de eigenaar. De hoop is dat de gang naar de Raad van State dan niet meer nodig zal zijn. Dat gesprek zal plaatsvinden met een onafhankelijke derde persoon erbij, zo gaf de wethouder aan.
De motie werd verworpen met 15 stemmen voor en 20 tegen. Het college wil op 22 juni het besluit nemen om pro forma in beroep te gaan.
Leegstand
De Turfmarktkerk werd in 1931 gebouwd als een gereformeerde kerk. Na de kerkscheuring in 1953 binnen de Gereformeerde Gemeenten hebben de gereformeerde gemeente (gg) en de gereformeerde gemeente in Nederland (ggiN) afwisselend van deze kerk gebruikgemaakt. Uiteindelijk kreeg de ggiN de beschikking over de kerk aan het Stationsplein en kreeg de gg een eigen kerk. Het kerkgebouw was van 1984 tot 1993 weer in gebruik bij de ggiN toen de ggiN (buiten verband) aan het Stationsplein kerkte. Het gebouw in de Goudse binnenstad stond vanaf 2006 leeg.
De sloop van de Turfmarktkerk in 2018 ging al niet van een leien dakje. De werkzaamheden werden tijdelijk stilgelegd, omdat het instortingsgevaar te groot was.