Shell wint, Philips zakt op groen Damrak
Op de Amsterdamse beurs ging de aandacht maandag onder meer uit naar Shell en Philips. Shell won na berichten dat het olie- en gasconcern zijn belang in een groot Amerikaans olieveld wil verkopen. Philips werd lager gezet omdat het zorgtechnologieconcern meer geld opzij moet zetten voor zijn wereldwijde terugroepactie van slaap- en ademhalingsapparatuur.
De Europese beurzen gingen licht vooruit door het aanhoudende optimisme over de heropening van de economieën. Beleggers keken daarnaast alvast uit naar de tweedaagse rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint. De markten zijn benieuwd hoe de centrale bankiers denken over de hoge inflatie in de Verenigde Staten, die in mei uitkwam op 5 procent. Die zou mogelijk kunnen leiden tot een snellere afbouw van het stimuleringsbeleid.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,5 procent hoger op 731,79 punten en tikte een nieuw recordniveau aan. Ook de Duitse DAX (plus 0,2 procent) klom tot de hoogste koers ooit. De MidKap won 0,4 procent tot 1072,39 punten. Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.
Philips (min 4,3 procent) was de grote verliezer bij de hoofdbedrijven op het Damrak. Het concern moet nog eens 250 miljoen euro reserveren vanwege de grote wereldwijde terugroepactie. In het eerste kwartaal werd ook al 250 miljoen euro voor de kwestie gereserveerd. Bepaalde onderdelen van de beademingsapparatuur zouden een gezondheidsrisico kunnen vormen.
Shell behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 1,9 procent. Persbureau Reuters meldde dat het olie- en gasconcern zijn bezittingen in het grootste Amerikaanse olieveld mogelijk wil verkopen. Het olieveld in het Amerikaanse Permian Basin, dat grotendeels in Texas ligt, is goed voor zo’n 6 procent van de totale olie- en gasproductie van Shell. Als de bezittingen in zijn geheel worden verkocht, zou dat mogelijk meer dan 10 miljard dollar opleveren. De verkoop zou Shell kunnen helpen om aan zijn duurzaamheidsdoelen te voldoen.
Fintechbedrijf Adyen, dat een Amerikaanse bankvergunning kreeg, steeg 2 procent. Unilever won 0,1 procent. Het levensmiddelenconcern moet in Brazilië mogelijk miljarden betalen. De belastingdienst van het land claimt in totaal 2,9 miljard euro. Een groot deel daarvan zou zijn vanwege vermeende belastingontduiking in het land bij een herstructurering in 2001. Volgens Unilever is de kans klein dat de belastingautoriteiten hun gelijk krijgen.
De euro was 1,2116 dollar waard, tegen 1,2100 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 71,46 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 73,39 dollar per vat.