Eindexamen gaat verder voor scholieren die nog niet geslaagd zijn
De middelbare scholieren die nog niet geslaagd zijn, beginnen maandag aan het tweede deel van de eindexamens, het tweede tijdvak. Sommige leerlingen herkansen dan de vakken waarvoor ze bijvoorbeeld eerder een onvoldoende hadden. Anderen kunnen een vak nu voor het eerst doen en dat later misschien herkansen.
Bijna 200.000 middelbare scholieren doen dit jaar eindexamen. De eerste toetsen waren op 17 mei. Afgelopen donderdag hoorden de leerlingen of ze al geslaagd waren en of ze de vlag konden uitsteken met de schooltas eraan. Het is niet bekend hoeveel middelbare scholieren nu al klaar zijn en vakantie kunnen vieren.
Het College voor Toetsen en Examens zegt dat een grote groep leerlingen alle vakken in het eerste tijdvak heeft gedaan. Deze scholieren hebben hooguit nog de herkansingen voor de boeg. Anderen spreiden hun examen over twee tijdvakken. Zo hebben ze meer tijd om zich voor te bereiden. De overheid heeft ze die mogelijkheid gegeven omdat de laatste twee schooljaren van de kinderen zijn overschaduwd door de corona-uitbraak en lockdowns.
Het tweede tijdvak begint met de eindexamens Nederlands (vmbo gemengde leerweg en theoretische leerweg), Frans (havo), Nederlands en muziek (beide vwo). Dit tijdvak loopt tot 25 juni. Op 2 juli krijgen ze de uitslagen te horen van de school. De laatste periode, het derde tijdvak, loopt van 6 tot en met 9 juli. Dan kunnen de leerlingen weer herkansen. Op 15 juli horen de laatste scholieren of ze geslaagd zijn.
Vanwege de coronamaatregelen is niet alleen de planning van de eindexamens aangepast, de regels zijn ook veranderd. Leerlingen hebben de mogelijkheid om twee vakken te herkansen, eentje meer dan anders. Bovendien mogen ze de uitslag van één vak laten wegstrepen, als dat het verschil maakt tussen zakken of slagen. Het cijfer staat wel op de cijferlijst en de mogelijkheid geldt niet voor een kernvak, zoals Nederlands.