Gemeente Groningen verbiedt protest op stoep van abortuskliniek
De gemeente Groningen verbiedt protesten direct voor de abortuskliniek in de stad. Groningen is daarmee de zevende stad in Nederland die restricties oplegt aan mensen die voor abortusklinieken demonstreren.
Burgemeester Koen Schuiling besloot hiertoe na het voeren van gesprekken met de abortuskliniek, de demonstranten en bezoekers van de kliniek, schrijft hij in een brief. Hij laat weten in de afgelopen periode meer dan 3000 mails te hebben ontvangen over de antiabortusdemonstraties. Hierin vroegen mensen aandacht voor de belastende effecten van de protesten op bezoekers van de kliniek. „Het gaat hier om mensen die staan voor een zeer indringende gewetenskeuze, die een grote impact heeft op hun persoonlijke leven en dat van andere direct betrokkenen”, schrijft Schuiling.
Het Humanistisch Verbond, een organisatie die zich onder meer inzet voor zelfbeschikkingsrecht, noemt de keuze van de gemeente Groningen „goed nieuws”. „Dit laat zien dat de gemeente het onderwerp serieus neemt”, aldus de organisatie. „De toegang tot een abortuskliniek moet vrij blijven. Zo’n demonstratie is een inbreuk op het leven van iemand.”
Zes andere steden gingen Groningen voor met een soortgelijk besluit. In Arnhem, Heemstede, Roermond, Rotterdam, Utrecht en Haarlem zijn er verschillende restricties voor mensen die bij een abortuskliniek willen demonstreren. Er zijn zones waar niet gedemonstreerd mag worden of demonstranten mogen bezoekers van de kliniek niet aanspreken.
Vorig jaar verloor de Duitse organisatie Donum Domini (Latijn voor Geschenk van de Heer) een rechtszaak tegen de gemeente Heemstede. De organisatie wilde tijdens een protest bij de Bloemhovenkliniek in de stad in gesprek met bezoekers over alternatieven voor abortus. De rechtbank oordeelde dat het aanspreken van vrouwen niet geldt als een betoging en dus niet beschermd wordt door de grondwet.
Volgens het Nederlands Genootschap van Abortusartsen telt Nederland vijftien abortusklinieken.