Viruswaarheid vindt dat vaccineren kinderen grens overschrijdt
Met het vaccineren van kinderen wordt een nieuwe rode lijn overschreden, zegt jurist Jeroen Pols van protestgroep Viruswaarheid. Hij reageert op het advies van de Gezondheidsraad woensdag om ook jongeren vanaf 12 jaar uit medische risicogroepen uit te nodigen voor vaccinatie tegen het coronavirus. Het kabinet neemt dat advies over.
Eind juni krijgen waarschijnlijk de eerste kwetsbare kinderen een uitnodiging. Zij kunnen dan het coronavaccin van Pfizer/BioNTech krijgen. Dat is in december als eerste vaccin goedgekeurd in de Europese Unie. Die goedkeuring gold voor mensen van 16 jaar en ouder, maar sinds kort mag het ook aan kinderen vanaf 12 jaar worden gegeven. Inmiddels zijn ongeveer 300 miljoen prikken gezet met het middel in Europa, waarvan 7,5 miljoen in Nederland.
De Gezondheidsraad baseert zijn advies op een groot onderzoek naar het vaccin, een zogeheten fase 3-trial. Daaraan deden meer dan 2260 kinderen van 12, 13, 14 en 15 jaar mee. De helft kreeg het vaccin van Pfizer/BioNTech, de andere helft een placebo, zodat de groepen met elkaar konden worden vergeleken. In de placebogroep liepen zestien kinderen later het coronavirus op. Van de gevaccineerde kinderen raakte niemand besmet. Bovendien hadden de 12- tot 15-jarigen een maand na de prik meer antistoffen dan de 16-plussers voor wie het vaccin al is goedgekeurd, dus hun afweersysteem reageert minstens even goed op het vaccin.
Pols noemt het goedgekeurde vaccin echter een experimenteel middel. „Kinderen onder de achttien jaar mogen niet deelnemen aan experimenten, tenzij het de enige oplossing is voor een enorm gezondheidsprobleem en waar zij zelf baat bij hebben”, zegt Pols. Ook zet hij vraagtekens bij de snelheid waarmee het vaccin is ontwikkeld. „De ontwikkeltijd van een vaccin is 10,7 jaar en maar 6 procent komt op de markt omdat ze te gevaarlijk zijn of niet goed werken. Het is dus wel heel opmerkelijk dat je nu in zo’n korte tijd een vaccin op de markt brengt, dat veilig en ook nog werkzaam zou moeten zijn. Onbestaanbaar.”
Farmaceuten hebben daar eerder al tegenin gebracht dat het coronavirus niet helemaal nieuw is. Het virus dat nu rondgaat is een ‘broer’ van SARS, dat bijna 20 jaar geleden rondging en sindsdien helemaal is uitgeplozen. Bovendien was het voor vaccinontwikkelaars eenvoudiger dan anders om aan genoeg geld en genoeg proefpersonen te komen, met de economische druk als motor en met 8 miljard potentiële gebruikers in het vooruitzicht.