Willem–Alexander bezoekt Haagse wijk Laak
Prins Willem–Alexander is dinsdag om tien voor half elf aangekomen op het politiebureau in de Haagse wijk Laakkwartier om met enkele wijkbewoners en hulpverleners te praten. De prins was in Laak naar aanleiding van de gebeurtenissen vorige week woensdag, waarbij de politie een groot deel van de wijk hermetisch afsloot in verband met de arrestatie van twee verdachten van terrorisme in de Antheunisstraat.
Het bezoek van Willem–Alexander begon op het hoofdbureau van politie aan de Burgemeester Patijnlaan. Daarna ging hij naar het politiebureau aan de Slachthuislaan, waar hij behalve met bewoners van het Laakkwartier sprak met medewerkers van politie, brandweer en ambulance. Verder was de decaan van de Haagse Hogeschool aanwezig. In zijn school was de opvang voor buurtbewoners georganiseerd. Ook de stadsdeelcoördinator en de voorzitter van de bewonersorganisatie waren er.
Tegen 12.00 uur vertrok de prins weer. Hij zei dat hij een goed gesprek had gevoerd met de bewoners en hulpdiensten. „Er valt te leren van de actie van vorige week maar ik denk dat de samenwerking tussen de hulpdiensten goed is geweest." Verder zei hij dat hij vond dat hij naar Laak moest komen omdat hij was geschrokken van de gebeurtenissen vorige week in Den Haag. „Voor de mensen in het Laakkwartier moet het een grote schok geweest zijn", aldus de prins. Het Laakkwartier kreeg vorige week ook bezoek van premier Balkenende.
Ambulancemedewerker Arnold van der Meijden vond het goed dat de prins er was. „Hij wilde alles weten over de actie in de Antheunisstraat. Het was een prettig gesprek, de prins maakte zich duidelijk zorgen." Kim Kortekaas was als een van de buurtbewoners aanwezig bij het gesprek. Ze vond het prinsenbezoek „een hele eer". „Hij heeft naar iedereen geluisterd. Ik vind het goed dat hij zoveel interesse toont." Kortekaas is tevreden over het optreden van de hulpdiensten vorige week woensdag. „De rotte appels zijn er nu uitgehaald."
Het Laakkwartier was vorige week van woensdagochtend 3.00 uur tot donderdagochtend 8.00 uur grotendeels ontoegankelijk. De arrestatie van de verdachten in de Antheunisstraat mislukte in eerste instantie. Vier leden van het arrestatieteam raakten gewond door een ontploffende handgranaat.
Daarop werd de omgeving rond de straat afgesloten, omwonenden moesten hun huizen verlaten en de politie kreeg bijstand van ander korpsen uit het land en van Bijzondere Bijstandseenheden van het leger. De extreme voorzorgsmaatregelen werden genomen omdat de vrees bestond dat de verdachten explosieven in huis hadden.