Kerk & religie

Hoe gaan kerken om met de versoepelingen?

Kerken kunnen vanaf zondag maximaal zestig kerkgangers toelaten per dienst, exclusief medewerkers, adviseerde het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) woensdag. Welke richtlijnen hanteren de diverse kerkverbanden?

Redactie kerk
4 June 2021 11:26
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Voor kerkgebouwen met meer dan 300 zitplaatsen kunnen gemeenten volgens het CIO een maximum van 15 procent van de zitplaatsen aanhouden. Kerken met zalen met meer dan duizend vaste zitplaatsen kunnen een maximumaantal bezoekers van 250 hanteren. Samenzang is weer mogelijk op een ingetogen manier, op praatniveau, en met een beperkte tijdsduur.

Het CIO lanceerde in maart een routekaart voor de kerken. Die is onderverdeeld in fases van ernst van de pandemie: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig (met verzwaring = lockdown). Welke fase van toepassing is, staat op het coronadashboard van de overheid.

Op dit moment geldt in 23 regio’s de fase zeer ernstig en in 2 regio’s de fase ernstig. Bij de fase zeer ernstig past een maximum aantal kerkgangers van dertig. De volgende inschaling vindt op 8 juni plaats. Blijkbaar loopt het CIO met haar advies al vooruit op de verwachte fase ernstig.

Het CIO wilde donderdag geen nadere toelichting geven op de aangekondigde versoepeling. Ook kon het overlegplatform niet ingaan op de resultaten van fieldlabproeven die in kerken gehouden zouden worden en op de vraag of kerken kunnen gaan werken met (negatieve) testbewijzen.

PKN

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sluit zich aan bij het advies van het CIO en werkte woensdag onder meer het onderdeel samenzang nader uit. Het gaat op dit moment om „maximaal twee coupletten in een kerkdienst. Bij voorkeur aan het einde van de kerkdienst. Dit in verband met de verspreiding van aerosolen en de mogelijkheid om direct daarna te ventileren.”

HHK

Binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) is donderdag overleg gevoerd over de mogelijkheden. Het breed moderamen ziet ruimte om „meer mensen” te ontvangen in de diensten (zie graphic) en jongeren tot 18 jaar niet meer mee te tellen bij het aantal kerkgangers. De beperkingen voor het jeugdwerk zijn opgeheven. Het moderamen stelt vast „dat er meer ruimte is gekomen om te zingen.” De concrete invulling daarvan laat het moderamen aan de kerkenraden over.

17181932.JPG
beeld RD

GG

Verschillende deputaatschappen van de Gereformeerde Gemeenten (GG) brachten vrijdag een nieuw advies uit richting de plaatselijke gemeenten waarin wordt ingegaan op de versoepelingen. Het kerkverband noemt geen concrete bezoekersaantallen, maar schrijft dat versoepelen „verantwoord” is, maar dat de situatie „nog onverminderd zorgelijk en risicovol is”, wat vraagt om „zorgvuldig handelen.”

Het bericht is bewust „vrij summier”, licht ds. P. Mulder toe namens het deputaatschap vertegenwoordiging en voorlichting. „De nadruk ligt met name op de eigen verantwoordelijkheid van kerkenraden. Wij wijzen op het raamwerk van de algemene bepalingen, zoals voorzichtigheid in acht nemen, het bewaren van afstand, enzovoorts. In algemene zin reiken wij wat dingen aan, maar respecteren daarin sterk de autonomie van kerkenraden om hun eigen beleid te voeren.”

GKv, NGK en CGK

Het steunpunt Kerkenwerk, dat de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv), de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) en de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) adviseert, constateert dat het nieuwe advies van het CIO niet rechtstreeks past in de kerkelijke routekaart, maar zo goed mogelijk aansluit bij het openingsplan van de regering. „Het advies ligt het dichtst bij wat vermeld staat in de kolom ernstig. Wij sluiten ons aan bij deze advisering van het CIO.” De regiegroep corona in de CGK kwam dinsdag met hetzelfde advies als het CIO.

GGiN en OGGiN

De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) voeren geen wijzigingen door naar aanleiding van de aangekondigde versoepelingen. De meeste kerkenraden binnen de beide kerkgenootschappen kozen de achterliggende tijd al voor maatwerk, waarbij het aantal kerkgangers al wat werd verhoogd, rekening houdend met de grootte van de kerk en ventilatiemogelijkheden. Beide kerken hebben geen speciaal coronaoverleg gehad naar aanleiding van de nu aangekondigde verruiming.

210604_KRK_corona_4_JPG.jpg
beeld RD

RKK

De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) verhoogt het aantal toegestane kerkgangers niet naar zestig, maar naar vijftig. Ook adviseert de kerk om niet te zingen, kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd. Het kerkverband acht dit pas verantwoord vanaf het risiconiveau waakzaam, dat houdt in dat er minder dan 1200 nieuwe besmettingen per dag zijn. „Dit betekent dat voorlopig de richtlijn gehandhaafd blijft dat één cantor of maximaal vier zangers kunnen zingen.”

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer