Kerk & religie

CIO nodigt kerken uit voor Fieldlab-experimenten

Verschillende kerken zullen in de komende periode deelnemen aan proeven van Fieldlab. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) benadert diverse kerken met een verzoek hieraan mee te werken.

Redactie kerk
7 April 2021 16:25
Coronamaatregelen in de hersteld hervormde gemeente te Putten.​ beeld ANP, Jeroen Jumelet
Coronamaatregelen in de hersteld hervormde gemeente te Putten.​ beeld ANP, Jeroen Jumelet

Het doel van de praktijkproeven is om „te bezien hoe op een veilige en verantwoorde manier kerkgangers aan een kerkdienst kunnen deelnemen”, meldde het CIO woensdag op zijn website. De uitkomsten kunnen leiden tot aanpassingen in de protocollen voor „veilige en verantwoorde kerkdiensten”, schrijft het overlegplatform tussen kerken en overheid.

De overlegkoepel benadert hiervoor meerdere kerken „vanuit de hele breedte van het CIO”, lichtte secretaris Marijke Metz desgevraagd toe. Het is de bedoeling dat de proeven in verschillende soorten kerken plaatsvinden, zodat een zo volledig mogelijk beeld ontstaat.

„De ene kerk is de andere niet. Sommige gemeenten komen bijeen in een klein gebouwtje, maar je hebt ook monumentale kerken als de Sint Jan in ’s-Hertogenbosch. En ook inhoudelijk zijn er grote verschillen in vieringen: een protestantse dienst verloopt heel anders dan bijvoorbeeld een bar mitswa-viering in de Joodse gemeenschap. Om de praktijkproeven goed te kunnen duiden, is het nuttig om deze verschillen tussen kerken inzichtelijk te krijgen, anders heb je niets aan zo’n proef.”

„Kerkbesturen” worden benaderd vanuit het CIO en moeten instemmen met een aantal voorwaarden om aan de praktijkproeven te kunnen deelnemen. De proeven worden opgezet in samenspraak met de ministeries van Justitie en van Volksgezondheid.

Negatief testbewijs

Voor Fieldlabevenementen zoals voetbalwedstrijden en theatervoorstellingen geldt onder meer dat alle bezoekers vooraf een PCR-test moeten doen. Toegang is alleen mogelijk met een negatief testbewijs. Of dit ook gaat gelden bij de praktijkproeven in kerken, weet Metz nog niet. „We zijn dat aan het uitknobbelen. Bij de voorwaarden willen we recht doen aan het karakter van een eredienst, die wezenlijk anders is dan een festival.”

Metz kon ook nog niet zeggen welke kerken zullen deelnemen en op welk moment de experimenten zullen plaatsvinden. „Dat is nog in voorbereiding. We werken daar hard aan en streven ernaar dat de praktijkproeven in kerken rond dezelfde tijd plaatsvinden als de proeven op andere plekken in de samenleving. Als corona overmorgen voorbij zou zijn, zouden zulke proeven geen nut hebben, maar daar is nu geen sprake van. Daarom willen we van harte meewerken en juist ook als kerken hierin het goede voorbeeld geven. De verschillende experimenten die zullen plaatsvinden, geven mensen hoop.”

Peter Schalk, die namens de reformatorische kerken het overleg voert met de overheid over de regels rond kerkdiensten, is benieuwd naar de criteria voor de praktijkproeven. In februari liet hij zich terughoudend uit over mogelijke Fieldlabs in kerken. „Dat had onder meer te maken met het testen van kerkgangers voor de dienst en ook enkele dagen na de dienst. Dat zag ik niet zitten”, aldus Schalk donderdagmorgen.

Opschalen

Schalk hoopt dat er bij de criteria voor proeven in kerken ook gekeken wordt naar „innovatieve technieken in kerkgebouwen zoals ionisatie.” Hij noemt het de eigen verantwoordelijkheid van plaatselijke kerken om een verzoek van het CIO voor deelname aan een Fieldlab te overwegen. „Iedereen moet daarin een eigen afweging maken. Afhankelijk van hoe de praktijkproeven er precies uit gaan zien, kan ik me voorstellen dat kerken meedoen, als de kerkgangers er niet zwaar mee worden belast. De proeven kunnen ook helpen om te laten zien hoe veilig het er in kerken nu al aan toe gaat. En ik hoop dat ze ertoe leiden dat kerken het aantal bezoekers sneller te kunnen opschalen. Alles wat daaraan bijdraagt, is welkom.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer