Gouda staat 120 meter hoge gebouwen toe
Als het aan het Goudse college ligt, mag de Goudse skyline opgesierd worden met bouwblokken tot 120 meter hoog. De CU/SGP-fractie, die eerder een eigen visie op hoogbouw ontwierp, reageert bezorgd op de voorgestelde ontwikkelingen.
De nieuwe gemeentelijke nota ”Hoogbouw” wil kaders stellen aan toekomstige hoogbouwplannen. In de nota zijn gebieden aangewezen die geschikt zijn voor kantoortorens. Het gaat dan om de Goudse Poort, de Spoorzone, Gouwespoor en de noordwestkant van Westergouwe.
Woontorens mogen komen in het toekomstige centrumgebied, een zone langs de toekomstige zuidwestelijke randweg, de randen rond de binnenstad, het Mammoetgebied en op het Uiverplein. Verder zijn het gebied rond station Goverwelle, het Groenhovenpark, het Ronsseveld, winkelcentrum Bloemendaal en het centrumgebied van Gouda-Oost aangewezen. Voor de rest van Gouda wordt geen hoogbouw toegestaan.
SGP-raadslid Kees Verdouw, die eerder een visie over dit onderwerp schreef, heeft bezwaren. „Wij maken ons zorgen om de toegelaten hoogbouw rond de binnenstad en achter het station, want daarmee verander je de skyline van Gouda vanuit de Krimpenerwaard gezien. Verder vinden we 120 meter hoge gebouwen bij de rijksweg te hoog. Wanneer je Gouda vergelijkt met andere steden, is 90 meter een passende maximale bouwhoogte.”
Bovendien vindt Verdouw het niet juist dat alleen gebouwen boven de 15 meter aan hoogbouwcriteria moeten voldoen. „Wij stelden voor om die grens op ongeveer 10 meter te houden.”
Hans Dupré van de werkgroep Gouda-Krimpenerwaard is niet zo bang voor een lelijke skyline van Gouda vanuit de Krimpenerwaard gezien. „Ik ben meer bang voor het feit dat ook hoogbouw wordt toegestaan langs de toekomstige zuidwestelijke randweg.” Deze weg moet gedeeltelijk door de Krimpenerwaard komen.