‘Schoolbestuur negeert medezeggenschapsraad bij opening school’
De Algemene Onderwijsbond krijgt verschillende signalen dat schoolbesturen middelbare scholen verder openen zonder te wachten op toestemming van de medezeggenschapsraden. Deze raden, waarin personeel, ouders en leerlingen zijn vertegenwoordigd, hebben instemmingsrecht.
„Instemming van de medezeggenschapsraad is een wettelijke verplichting die een schoolbestuur niet mag negeren. Dit kan absoluut niet”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel.
Het kabinet vindt dat, onder strikte voorwaarden, de 1,5 meter afstand tussen leerlingen in het voortgezet onderwijs kan worden opgeheven. „Dat levert wel besmettingsrisico’s op voor de leerlingen en het personeel. De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om in elke nieuwe situatie de risico’s voor de gezondheid van de werknemers te beoordelen, en over de noodzakelijke maatregelen overleg te voeren met de medezeggenschapsraad of de ondernemingsraad als het gaat om een vo/mbo-school”, aldus de AOb, de grootste onderwijsvakbond van Nederland.
„Besturen zeggen soms dat het nu eenmaal moet van de minister. Maar een medezeggenschapsraad heeft wettelijk instemmingsrecht, een minister staat niet boven de wet.” Volgens de bond moet de raad bij de verdere opening van het onderwijs op een aantal zaken letten. „Zoals hoe de school gaat zorgen dat de leerlingen daadwerkelijk twee keer per week een zelftest uitvoeren, hoe de school ervoor zorgt dat de afstandsregel tussen leerlingen en personeel nog wel wordt gehandhaafd en of de ventilatie op orde is.”