Actie tegen sluiten noodopvang: niemand hoort op straat te slapen
Uit protest tegen de sluiting van de coronanoodopvang voor dak- en thuislozen opende maandagochtend in het Amsterdamse Vondelpark Hotel Buitenlucht. Een symbolisch hotel, want volgens de Straatalliantie moeten vanaf dinsdag zo’n tweehonderd tot driehonderd mensen in de hoofdstad weer op straat slapen. Het wordt daarom tijd voor een structurele oplossing om een einde te maken aan het tekort aan opvangplekken, waar voor de coronacrisis ook al sprake van was, zegt Willemijn de Nooijer namens het samenwerkingsverband van daklozenorganisaties.
Vanwege de coronamaatregelen konden dak- en thuislozen de afgelopen tijd terecht in onder meer hostels en hotels. Dat stopt nu terwijl er volgens de belangenorganisaties voor dak- en thuislozen geen alternatief is. „Wij vinden dat niemand op straat hoort te slapen”, zegt Dennis Lahey, directeur van de Belangenvereniging Drugsgebruikers MDHG. Hij opende Hotel Buitenlucht, een ludieke actie die de aandacht moet vestigen op de situatie. Ook in Den Haag wordt maandag actiegevoerd, door een dorp voor daklozen te bouwen op het Plein.
In Hotel Buitenlucht verwelkomen piccolo’s de gasten met een glaasje (alcoholvrije) bubbels. De hotelkamers zijn aangeduid met nummers en bevinden zich in de bosjes of in een huisje van karton. De sleutels zijn gemaakt van takjes. Hoewel dak- en thuislozen er weliswaar gratis kunnen slapen, lopen ze wel het risico op een boete voor bijvoorbeeld wildplassen, bedelen of alcohol drinken in het openbaar.
Dak- en thuislozen van straat halen is volgens Lahey niet alleen humaan, maar ook goed voor de stad. „Mensen krijgen zo de rust om alles op een rijtje te zetten: waar loop ik tegenaan en waar zijn oplossingen voor?” Hij zegt dat er meer dan genoeg plek is in de stad om iedereen binnen te laten slapen. „Nu krijg je weer dat mensen iedere avond moeten bedenken: waar moet ik slapen en hoe kom ik aan mijn eten?”
Naast Amsterdam en Den Haag trekken ook belangenorganisaties uit Rotterdam en Utrecht aan de bel. Volgens de organisaties worden door het stoppen van de noodopvang grote groepen mensen uitgesloten van hun recht op tijdelijk onderdak en behoorlijke huisvesting. „Een cruciaal mensenrecht is het recht op behoorlijke huisvesting, wat betekent dat alle mensen het recht hebben om ergens veilig, vreedzaam en waardig te kunnen leven.”