Mens & samenleving

Zoeken naar balans na versoepelingen

Stapje voor stapje gaat de samenleving verder van het slot. Waar de een zich verheugt op meer vrijheid en sociale activiteiten, zit de ander niet te wachten op meer verplichtingen en drukte. Hoe houd je op weg naar het ‘oude normaal’ regie over je tijd?

28 May 2021 17:14
beeld RD
beeld RD

Alle seinen staan op groen voor verdere versoepelingen, zei minister De Jonge (Volksgezondheid) woensdag. Vanaf zaterdag 5 juni gaat de binnenhoreca weer deels open, zijn musea en andere zogeheten doorstroomlocaties weer toegankelijk en zijn er in plaats van twee weer vier bezoekers thuis welkom. Vrijdag zet het kabinet de puntjes op de i en die avond geven minister De Jonge (Volksgezondheid) en premier Rutte een persconferentie over de details van de verdere verruimingen.

Hoewel het merendeel van de Nederlanders snakt naar meer vrijheid, vaart een ander deel van de samenleving volgens Corinne Bax, eigenaar van coachpraktijk ”Prachtig Aandachtig” in Nunspeet, juist wel bij de relatieve rust van de lockdown. „Naast minder mogelijkheden zijn er ook minder verplichtingen en verwachtingen. Dat is voor sommige mensen prettig.”

17156913.JPG
Corinne Bax. beeld RD

Voor de pandemie lag de nadruk in de samenleving vaak op prestatie, snelheid en drukte, zegt Bax. „Corona heeft ons geleerd dat het ook anders, rustiger kan. En dat een kalmer levenstempo ook heel fijn en goed kan zijn.”

Verjaardagsvisite

Volle kamers met visite, uitpuilende terrassen of drukke winkelstraten –voor corona de normaalste zaak van de wereld– kunnen, naast gezellig, ook belastend zijn, zegt Bax. De meeste mensen zijn in zo’n situatie goed in staat om alle gesprekken, geluiden en indrukken goed te filteren en te verwerken, legt ze uit. „Voor gemiddeld een op de vijf personen is dat echter lastiger, blijkt uit onderzoek.”

Deze 20 procent van de bevolking is bovengemiddeld gevoelig voor alle prikkels die de hele dag door binnenkomen. Deze mensen hebben meer tijd nodig om die te verwerken, zegt Bax. „Je spreekt in dat geval dan van hoogsensitiviteit. Dat er in coronatijd bijvoorbeeld geen grote bijeenkomsten mogelijk waren, gaf voor deze groep dan ook behoorlijk wat rust.”

Intens

Dat de samenleving steeds verder open gaat en er steeds meer mogelijk wordt, betekent niet dat iedereen ook weer alle dingen moet gaan doen die hij of zij voor corona deed, zegt Bax. „Misschien heb je tijdens de lockdown bijvoorbeeld wel gemerkt dat het rust geeft om een verjaardag in kleine groepjes te vieren. Als je dat bij jezelf constateert, houd dat vooral vast; ook als je op termijn weer met grotere groepen samen kunt komen.”

Neem de tijd om te wennen aan weer een drukker leven, adviseert Bax. „Een vol terras, een jaar geleden iets heel normaals, kan nu best intens binnenkomen. Al die gesprekken en geluiden, daar ben je niet meer op ingesteld. Gun jezelf de tijd daar weer aan te wennen.”

Stille tijd

Veel mensen snakken ernaar weer terug te gaan naar het ‘oude normaal’, zegt Mark de Jager, predikant van de Brug-Es Kerk (PKN) in Dwingeloo. „Het is makkelijk om je agenda weer helemaal vol te plannen nu er langzamerhand weer steeds meer mogelijk wordt en je niet meer zoveel aan huis gebonden bent.”

17156914.JPG
Mark de Jager. beeld Sjaak Verboom

Het is echter niet om het even hoe je als christen met je tijd omgaat, zegt De Jager. „In je tijdsindeling komt naar voren waar je prioriteiten liggen.” Christenen moeten daarom juist als het gaat om het indelen van hun tijd hun verantwoordelijkheid nemen, zegt de voormalig Jonge Theoloog des Vaderlands. „Zorg dat er ruimte en rust is voor stille tijd. Nu er in het kerkelijk leven ook steeds meer mogelijk wordt, is het makkelijk je tijd te steken in werk voor de kerk, terwijl je dan toch niet bezig bent met de inhoud van het geloof. En juist dat laatste is zo belangrijk.”

Stille tijd is de brandstof voor het geloofsleven, zegt De Jager. Dat het door het wegvallen van sociale activiteiten en verplichtingen makkelijker was daarvoor tijd vrij te houden, waagt De Jager te betwijfelen. „In individuele gevallen is dat zo. Maar tegelijkertijd zou ik dat niet rooskleuriger willen voorstellen dan het is. Ook in coronatijd is voor stille tijd discipline nodig. Net zoveel als voor de pandemie.”

Meer over
Video
RDactueel

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer