Lyme-patiënten kunnen nog lang met de naweeën kampen
Meer dan een kwart van alle mensen die de ziekte van Lyme oplopen, houdt langere tijd last van de klachten. Ze zijn langdurig vermoeid, hebben veel pijn of hun concentratie is veel minder. Daardoor kunnen ze minder doen en hun sociale leven lijdt er ook onder. Zulke klachten komen ook voor bij mensen zonder Lyme, maar minder vaak en minder ernstig.
Elk jaar lopen ongeveer 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme op. Dat gebeurt nadat ze zijn gebeten door een teek. Die draagt de Borrelia-bacterie over, die de ziekte veroorzaakt. Bij de meeste mensen verdwijnt Lyme na behandeling met antibiotica, ze herstellen volledig. Maar zo’n 27 procent kampt nog lang met de klachten, ontdekten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de academische ziekenhuizen Radboudumc en Amsterdam UMC.
De onderzoekers volgden 1135 Lyme-patiënten een jaar lang. De uitkomsten daarvan verschijnen donderdag in het medische wetenschapsblad The Lancet Regional Health.
Andere mensen kunnen ook last hebben van vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen, maar daar gebeurt het veel minder. Het RIVM vergeleek de Lyme-patiënten met een groep van 6500 mensen die geen Lyme hebben gehad, en daar had iets meer dan 20 procent zulke klachten. Een belangrijk verschil, aldus onderzoeker Kees van den Wijngaard. „Er zijn veel Lyme-patiënten die ook zonder Lyme last zouden hebben gehad van deze klachten. Maar het verschil, dat zijn de mensen bij wie de klachten door Lyme lijken te komen en die er anders waarschijnlijk geen last van zouden hebben gehad. Per jaar gaat het waarschijnlijk om ruim 1000 tot 1500 mensen.”
Door de klachten kunnen ex-Lyme-patiënten problemen krijgen in het dagelijks leven. Ze kunnen bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen of een eind wandelen. Een uitje met het gezin of een bezoek aan vrienden of familie kan ook lastig zijn. Het onderzoek werd uitgevoerd voordat het coronavirus opdook in Nederland, benadrukt Van den Wijngaard.
De onderzoekers zijn nu bezig met vervolgonderzoek bij dezelfde proefpersonen. Daarin willen ze te weten komen of het verloop van een Lyme-besmetting kan worden voorspeld. „We kijken naar het immuunsysteem van mensen, hoe dat reageert op ziekteverwekkers. We kijken of mensen genetische aanleg hebben, we meten welke bacteriën we in hun lichaam kunnen vinden en we kijken naar het gedrag van mensen.”