Kerk & religie

Kamper emeritus prof. Van der Pol verlaat GKV

Prof. dr. F. van der Pol, emeritus hoogleraar kerkgeschiedenis aan de vrijgemaakt gereformeerde Theologische Universiteit Kampen, heeft zijn lidmaatschap van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) opgezegd. Hij sluit zich aan bij de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN).

Redactie kerk
25 May 2021 06:44
Kerkhistoricus prof. dr. Frank van der Pol (foto uit 2013). beeld RD, Anton Dommerholt
Kerkhistoricus prof. dr. Frank van der Pol (foto uit 2013). beeld RD, Anton Dommerholt

Dat liet prof. Van der Pol, ook emeritus predikant van de gereformeerde kerk vrijgemaakt te Hattem-Centrum, zaterdag weten. „Na jaren toenemende vervreemding van de koers van de GKV is ons duidelijk dat mijn vrouw en ik geen lid willen zijn van een kerkverband waar vrouwelijke ambtsdragers werkzaam kunnen zijn.”

Prof. Van der Pol en zijn vrouw verhuisden vorig jaar van Brouwershaven naar Hattem. Zij kregen toen een attest mee van de kerkenraad van de gkv in Brouwershaven. „Sindsdien zijn de landelijke ontwikkelingen in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt door de besluiten van de generale synode van Goes 2020 in voor ons bezwaarlijke richting doorgegaan. Er ligt een synode-uitspraak die vrouwelijke ambtsdragers in het kerkverband toelaat. Al daarvóór werd in Hattem-Noord een vrouwelijke predikant beroepen die daar inmiddels ook werkzaam is (dr. Almatine Leene; red.). Na Hattem-Noord vindt ook Hattem-Centrum dit Bijbels. Zowel landelijk als plaatselijk is de GKV-wissel echt om.”

Capelle

Prof. Van der Pol verwijst in zijn toelichtend schrijven naar het besluit van de gkv Capelle aan den IJssel-Noord (april) om het kerkverband te verlaten. „We hebben de eind maart verschenen beoordeling gelezen van de gkv Capelle-Noord over de behandeling van revisieverzoeken door de generale synode Goes met betrekking tot toelating van zusters tot alle ambten. Deze beoordeling van het synoderapport bevestigt ons in de overtuiging dat aanvaarding van de vrouw in het ambt ingaat tegen de Schriften; dat de openstelling van ambten in de vrijheid te laten van de plaatselijke kerken de eenheid van het kerkverband aantast en dat in de kerken beide standpunten Bijbels gezien niet naast elkaar kunnen bestaan. Daarom hebben mijn vrouw en ik besloten het kerkelijk lidmaatschap aan te vragen in de Gereformeerde Kerken Nederland (die zijn voortgekomen uit verontrusting over de koers van de GKV; red.). We zoeken gereformeerde prediking in de lijn van Afscheiding tot Vrijmaking, waarbij de gemeente ook door regelmatige prediking uit de Heidelbergse Catechismus onderwezen wordt.”

Prof. Van der Pol: „Het kost ons veel moeite de vrijgemaakte kerken te verlaten, die ik 27 jaren als hoogleraar heb gediend en daarvóór als predikant in Krimpen aan den IJssel en in Hattem-Centrum. Het is een ingrijpende stap, maar gelet op de kerkelijke ontwikkelingen, is blijven niet langer verantwoord.”

Stoel

Al eerder maakte de kerkhistoricus duidelijk dat hij grote moeite heeft met de ontwikkelingen binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Zo wees hij er in een interview naar aanleiding van zijn afscheid van Kampen in 2015 in het Reformatorisch Dagblad op „dat je goed moet weten wat je doet als je na bijna 2000 jaar christendom, waarbij vrouwen niet dienden in de ambten, het roer omzet. De discussie daarover, zo gaf ik aan, richt zich op de hermeneutiek, de uitleg van Schriftgegevens voor vandaag. Daarbij dreigt een eenzijdige gerichtheid op de praktijk. Daarover zei ik toen: „Je zaagt aan de poten van een stoel, maar er kan een moment komen dat je er niet meer op kunt zitten.””

In een interview met het Nederlands Dagblad (30 oktober 2015) merkte prof. Van der Pol op „dat ik aan kwesties en ruzies niet meedeed. Ik wilde geen gesteggel over de niet-essentiële dingen van het geloof. Wel waarschuwde ik voor een te vergaande aanpassing van de kerk aan de cultuur. Ik verwoordde als mijn overtuiging dat protestanten, en zeker vrijgemaakt gereformeerden, ervoor moeten waken de cultuur zo veel gewicht te geven dat de kern van het geloof verdwijnt.”

Meerdere emeriti

De generale synode van de GKV besloot in 2017 om het ambt van diaken, ouderling en predikant open te stellen voor vrouwen. In september 2020 maakte ze dit besluit definitief, nadat de synode unaniem de revisieverzoeken hiertegen had afgewezen.

In de achterliggende jaren verlieten meerdere bezwaarde (emeritus) predikanten de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, onder wie dr. H. J. C. C. J. Wilschut (2013), prof. dr. J. Douma (2014), ds. J. R. Visser (2015), dr. A. Bas (2017), ds. A. de Jager (2017), ds. D. de Jong (2017), ds. H. G. Gunnink en ds. H. W. van Egmond (2018), ds. A. Geelhoed (2019), ds. H. Drost (2020) en ds. A. H. Driest (2021).

Persoonlijke afweging

De Theologische Universiteit Kampen wilde woensdag niet reageren op het vertrek van prof. Van der Pol. „Dit is een persoonlijke afweging van prof. Van der Pol, waarin wij niet gekend zijn. Hij blijft uiteraard onze emeritus hoogleraar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer