Eerlijke Bankwijzer wil hulp banken bij terugdringen vleesconsumptie
De Eerlijke Bankwijzer roept Nederlandse banken op om een actievere rol te spelen in het terugdringen van de productie en consumptie van vlees en zuivel. Volgens het samenwerkingsverband van organisaties als Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX wordt er nu veel geld in vleesbedrijven, boeren en fastfoodketens geïnvesteerd, zonder dat hier concrete doelstellingen voor het verminderen van productie en consumptie tegenover staan.
Ze lijken de noodzaak te onderschatten van een overgang van het eten van dierlijke naar vooral plantaardige eiwitten, stelt de Eerlijke Bankwijzer. Alleen Triodos Bank zou op dit vlak expliciet beleid hebben gemaakt en heldere doelstellingen hebben geformuleerd.
De partijen achter het initiatief wijzen erop dat de Transitieagenda Biomassa en voedsel van de Nederlandse overheid stelt dat het aandeel dierlijke eiwitten op den duur zou moeten dalen van 60 naar 40 procent van de totale eiwitconsumptie om te komen tot een houdbaar voedselsysteem. Ze willen daarom dat banken bijdragen aan een soort systeemverandering.
Zo is het voor boeren nu nog vaak moeilijk om over te stappen naar plantaardige landbouw of minder intensieve veehouderij. Banken zouden hierbij kunnen helpen. Ook zouden de banken voedingsbedrijven en supermarkten waarin ze investeren kunnen bewegen om een einde te maken aan lage vleesprijzen en de ‘kiloknallers’.
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) verwijst in een reactie naar een eerdere gepubliceerde visie. Daarin staat al dat banken in hun financieringsbeleid agrariërs uitdagen om te verduurzamen. „We zien het als onze rol om de duurzaamheidstransitie te faciliteren”, stelt een zegsman. Hij geeft aan dat extra kosten voor duurzame investeringen in de praktijk niet altijd tot uiting komen in eerlijke vergoedingen. „Daarom pleiten wij voor het stimuleren van een eerlijke prijs.” Volgens de NVB zou de overheid hier ook een rol bij kunnen spelen, bijvoorbeeld via bepaalde belastingprikkels.