Binnenland

Mensen in risicogroep vragen zich af waar prikuitnodiging blijft

Mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een coronaprik hebben gekregen zijn in verwarring, blijkt uit een rondgang langs patiëntenorganisaties. Donderdag meldde het RIVM dat zo’n 10 procent van de groep mensen met een medische indicatie deze week nog wachtte op een uitnodiging. „Mensen vragen zich af of ze vergeten zijn”, aldus directeur van de Harteraad Anke Vervoord.

ANP
20 May 2021 13:47Gewijzigd op 20 May 2021 16:38

Coronaminister Hugo de Jonge meldde afgelopen weekend dat „iedereen met een medische indicatie tussen 18 en 60 jaar die elk jaar de griepprik krijgt, is uitgenodigd”. Dat bleek dus nog niet helemaal te kloppen. „Mensen zijn heel erg verontrust”, aldus Vervoord. „Ze vragen zich af of ze misschien zelf moeten bellen om de uitnodiging te krijgen, of dat ze juist moeten wachten.” Volgens Vervoord komen vrijwel alle mensen met een hartaandoening in aanmerking voor de griepprik en dus ook voor de vervroegde coronavaccinatie. Om hoeveel mensen het precies gaat is lastig te zeggen, omdat een groot deel ouder is dan 60 jaar en dus via een andere weg al is geprikt.

Huisartsen krijgen volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging ook vragen van mensen met een medische indicatie die nog geen uitnodiging voor een prik hebben ontvangen. „Op dit moment weten huisartsen niet of de uitnodiging al is verzonden of dat deze nog in het verzendhuis ligt”, aldus een woordvoerster. „Het zou fijn zijn als we die informatie wel krijgen, want dan kunnen we mensen in ieder geval verder helpen.”

Ook de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties heeft volgens een woordvoerster „tientallen” telefoontjes en meldingen gekregen van mensen die zich afvragen waar hun uitnodiging blijft. „Voor mensen die een chemobehandeling of zware operatie te wachten staat is het belangrijk dat ze die vaccinatie op tijd krijgen. Anders moeten ze een lichamelijk heel kwetsbare periode in zonder beschermd te zijn tegen corona.” De meeste patiënten hebben hun uitnodiging al gekregen, „maar als het niet goed is gegaan, levert dat ook direct een heel schrijnende situatie op.”

Diabetesvereniging Nederland merkt vooral irritatie onder haar leden. „Het is niet zo dat mensen in paniek zijn, maar er blijven wel veel vragen leven”, aldus een woordvoerster. „Sommige mensen worden dubbel uitgenodigd, anderen twijfelen juist of ze hem nog wel krijgen. Iemand vroeg zich af of het uitblijven van een uitnodiging te maken had met diens woonprovincie.”

Bij het Longfonds zijn er over de vertraagde uitnodiging niet veel vragen binnengekomen. Directeur Michael Rutgers zegt wel dat het belangrijk is mensen beter te informeren over wanneer ze aan de beurt zijn. „Het is natuurlijk een hele operatie - en alle begrip daarvoor - maar het is niet voor het eerst dat er onduidelijkheid ontstaat.”

In de tussentijd hebben ook gezonde vijftigers al de kans om een afspraak te maken. Daartoe is besloten om het vaccinatietempo hoog te houden. Momenteel mogen mensen die zijn geboren in 1966 een afspraak maken. Vervoord van de Harteraad: „Dus dan vragen mensen zich af: waarom heeft mijn relatief gezonde man al wel een uitnodiging en ik nog niet?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer