Binnenland

Zorgautoriteit: druk op ziekenhuizen is nog hoog, maar neemt af

De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van Covid-19 blijft hoog, maar lijkt iets af te nemen, schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een wekelijks rapport. Er zijn iets meer operatiekamers in gebruik vergeleken met vorige week. Daarnaast geven nu 26 ziekenhuizen aan de zogeheten kritiek planbare zorg, zoals kankerbehandelingen, niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 28.

ANP
20 May 2021 10:32Gewijzigd op 20 May 2021 12:26

Negen van deze ziekenhuizen kunnen bepaalde vormen van deze zorg niet meer binnen de vereiste zes weken verlenen. Dat zijn er evenveel als vorige week. „Dit wil niet zeggen dat patiënten ook daadwerkelijk gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen”, stelt de NZa.

Planbare zorg, zoals een knie- heup- of staaroperatie, wordt in ruim een derde (34 procent) van de ziekenhuizen niet geleverd. Een week eerder was dit nog 38 procent. Een aantal ziekenhuizen levert deze zorg voor een deel en 2 procent van de ziekenhuizen kan de planbare zorg weer volledig leveren.

Hoewel de instroom van coronapatiënten duidelijk vermindert, maken diverse ziekenhuizen duidelijk dat van een normale situatie nog zeker geen sprake is. „De ergste drukte is over, maar de druk is nog niet weg”, vat het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de situatie samen. In de regio rond Leiden en Den Haag „liggen de ziekenhuizen nog steeds vol”, aldus het academische ziekenhuis. De reguliere zorg wordt er langzaam weer uitgebreid. Voor de zekerheid houdt het ziekenhuis „noodscenario’s achter de hand om snel weer de grootschalige Covid-zorg op te starten als dit nodig is.”

Ook het Flevoziekenhuis in Almere meldt dat het weer uitbreiden van de reguliere zorg geleidelijk gaat. „Het effect van de lagere instroom wordt pas langzaam zichtbaar.” Dat komt vooral doordat Covid-patiënten relatief lang in het ziekenhuis verblijven. „De druk op de zorg is nog steeds hoog”, aldus het Flevoziekenhuis.

De Zorgautoriteit wijst erop dat bepaalde planbare zorg ook door zelfstandige klinieken wordt geleverd. „Patiënten die sneller geholpen willen worden, kunnen zich richten tot hun zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling”, adviseert de toezichthouder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer