Gebrek aan privacy „groot probleem” voor kind in azc
Kinderen in asielzoekerscentra voelen zich onveilig door een gebrek aan privacy. Ook moet een deel van de kinderen nog steeds te vaak verhuizen.
Dat stelt de Werkgroep Kind in azc in het dinsdag verschenen rapport ”Leefomstandigheden van kinderen in de asielopvang”.
Gebrek aan privacy komt daarin als „groot probleem” naar voren. „Families en alleenstaanden wonen bij elkaar in één gebouw en delen de voorzieningen, met regelmatig geluidsoverlast, onderlinge spanningen en incidenten tussen bewoners tot gevolg.”
Ondanks verbeteringen die de afgelopen jaren in azc’s zijn doorgevoerd, ervaren kinderen „constante stress” en hebben ze geen toegankelijke vertrouwenspersoon waar zij terecht kunnen met hun zorgen, stelt het rapport.
Door de grootschaligheid van sommige opvanglocaties en de coronabeperkingen van het afgelopen jaar zijn kinderen „minder goed in beeld” bij medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. Hierdoor kunnen de COA-medewerkers signalen van mishandeling of geweld minder snel oppikken.
„We vinden het zorgelijk dat kinderen uit beeld kunnen raken. Dit moet snel opgelost worden. Ook moet het gemakkelijker worden voor kinderen om zelf melding te maken van bijvoorbeeld mishandeling of geweld”, zegt coördinator Arja Oomkens van de Werkgroep Kind in azc.
Het voornemen om verhuizen zo veel mogelijk te beperken, is „nog niet voor alle kinderen behaald.” Ze verhuizen gemiddeld één keer tijdens de asielprocedure, maar uit gegevens over 2019 en 2020 blijkt ook dat 130 kinderen 3, 4 of 5 keer zijn verhuisd naar andere azc’s.
„Steeds onverwachts moeten verhuizen leidt tot veel stress en een slechte continuïteit van onderwijs en gezondheidszorg. Het werkt daarnaast ontwrichtend en zorgt ervoor dat kinderen zich moeilijk kunnen hechten. De veilige basis ontbreekt”, aldus Oomkens.
Het rapport bevat 52 aanbevelingen. Zo roept de werkgroep het ministerie van Justitie op ervoor te zorgen dan de achterstanden bij de IND zo snel mogelijk worden weggewerkt, „zodat kinderen minder lang in onzekerheid verkeren en verhuizingen voorkomen of beperkt kunnen worden.”
De werkgroep vraagt het COA en gemeenten onder meer activiteiten buiten de azc’s te stimuleren en te faciliteren, zodat kinderen en jongeren in contact komen met leeftijdsgenoten met dezelfde interesses.
In april woonden er in totaal 6810 kinderen tot 17 jaar in de asielopvang in Nederland.