Landen wikken en wegen over zomertoerisme
Met de zomervakantie in zicht dringt de vraag zich op: is een trip naar het buitenland dit seizoen een optie? Meerdere landen maakten al bekend weer vakantiegangers welkom te heten. Toch is er veel nog onduidelijk.
Ga niet op reis, tenzij dat echt noodzakelijk is. Het huidige reisadvies, dat tot en met zaterdag 15 mei geldt, laat weinig ruimte voor onduidelijkheid. Een toeristisch tripje naar het buitenland? Gewoon niet doen. Ook niet als je als Nederlander in een ander land wel welkom bent, is het dringende advies van de Nederlandse overheid. Je oriënteren op een vakantiereis mag natuurlijk wel, zei minister De Jonge (Volksgezondheid) maandag. „Maar als het gaat om daadwerkelijk boeken, is het toch verstandig om even het reisadvies af te wachten.”
Over dat reisadvies voor de zomermaanden wordt volgende week meer helder. Aankomend weekend vergadert het kabinet, dinsdag scheppen premier Rutte en minister De Jonge in een persconferentie hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid over de mogelijkheden voor een buitenlandse trip.
Mocht het onzichtbare hek om Nederland, het negatieve reisadvies, verdwijnen, dan kan een Nederlandse toerist in diverse landen al zo goed als zeker terecht. Minister De Jonge pleitte eind april wel voor een quarantaineplicht bij terugkomst uit een zogeheten zeerhoogrisicogebied.
Elk land heeft een risicokleur: rood, oranje, geel of groen. Op dit moment staan alle landen op rood of oranje. Dat betekent dat er geen toeristisch trip mogelijk is. Kleurt een land geel, bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen fors afneemt, dan is een vakantieverblijf wel toegestaan.
Gezondheidsverklaring
Meerdere landen kondigden al aan –als het aantal besmettingen tenminste niet te hard stijgt– onder voorwaarden deze zomer weer vakantiegangers toe te laten.
Zo zijn in Frankrijk vanaf 9 juni weer toeristen welkom. Voorwaarde is wel dat de vakantiegangers gevaccineerd of negatief getest zijn. De reizigers moeten dat kunnen aantonen met een gezondheidsverklaring, zoals een coronapaspoort (zie: ”Europese reispas nog niet in beton gegoten”).
In Oostenrijk zijn hotels en andere accommodaties momenteel nog gesloten voor toeristen. Vanaf 19 mei is een recreatief verblijf weer mogelijk, met een uitgebreide teststrategie. Nederland behoort voor Oostenrijk wel tot de zogeheten hogerisicolanden. Dat betekent dat Nederlandse reizigers na aankomst vijf dagen in quarantaine moeten. Hoe dat in de zomer zal zijn, is onduidelijk.
Ook Spanje gaat weer open, als het tenminste aan het ministerie van Toerisme ligt. Het land streeft ernaar toeristen die over een coronapaspoort beschikken in juni weer welkom te heten, zonder dat zij na aankomst in quarantaine hoeven. De Spaanse horeca en culturele instellingen zijn dan open om die toeristen te verwelkomen.
Griekenland is eveneens bereid weer toeristen te ontvangen. De quarantaineplicht is voor veel reizigers al van de baan. Wel moeten toeristen bij aankomst kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn. Het tonen van een negatieve PCR-test voldoet ook.
De Italiaanse premier Draghi heeft Nederlanders en andere buitenlanders woensdag opgeroepen om een vakantie naar Italië te boeken. Met een coronapaspoort zijn toeristen komende zomer weer van harte welkom, gaf hij aan. Draghi denkt dat het toerisme met een coronapaspoort veilig kan worden hervat.
De Duitse overheid wil eerst het aantal besmettingen omlaag krijgen voor een besluit wordt genomen over de zomerperiode en de toelating van buitenlandse toeristen.
Of een reis naar België weer mogelijk wordt, is nog onzeker. Op dit moment mogen buitenlandse toeristen zonder voorwaarden maximaal 48 uur in België zijn. Voor een langer verblijf geldt een quarantaineplicht.
Een toeristisch verblijf is in Zwitserland op dit moment niet toegestaan. Het land werkt aan verschillende varianten van een digitaal test- of vaccinatiepaspoort. Ook sluit Zwitserland zich waarschijnlijk bij het EU-coronapaspoort aan.
Of een vakantie naar het Verenigd Koninkrijk er dit jaar inzit, is nog onduidelijk. Op dit moment wordt alleen noodzakelijk reisverkeer toegestaan.