Zeven jaar cel voor doodslaan vader Sint-Michielsgestel
De rechtbank in Den Bosch heeft donderdag een 22-jarige man uit Sint-Michielsgestel veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar voor het doodslaan van zijn vader met een hamer. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel geëist voor moord, maar volgens de rechtbank was geen sprake van een vooropgezet plan van de zoon. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom voor doodslag. Hij zou hebben gehandeld in een hevige gemoedsopwelling.
De 64-jarige Jack de Vlieger, die in zijn woonplaats fractievoorzitter van de PvdA was, werd op 22 augustus vorig jaar dood gevonden in de garage van zijn woning. Hij had meerdere schedelbreuken, hersenletsel, ribbreuken en een klaplong. Ook was sprake van veel bloedverlies.
De zoon bekende twee weken geleden in de rechtbank in een emotioneel relaas hoe hij zijn vader meerdere malen met een klauwhamer sloeg op zijn rug en hoofd. Vader en zoon hadden een erg slechte relatie. Op de fatale dag was er iets geknapt bij de verdachte na een ruzie over zijn eetstoornis en de opmerking van zijn dominante vader die zijn zoon zou hebben toegesnauwd dat hij beter zelfmoord kon plegen.
Door zijn persoonlijkheidsstoornis is de verdachte, die een blanco strafblad had, volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. De kans dat de verdachte nogmaals een dodelijk misdrijf pleegt is volgens de deskundigen klein, daarom is geen tbs met dwangverpleging geadviseerd. De rechtbank nam deze adviezen over. „De verdachte kampte met lichamelijke en psychische klachten als gevolg van een traumatiserend gezinsklimaat”, zei de rechtbank daarover. De stoornissen bouwden de druk op, wat tot de agressie leidde.
Volgens zijn advocaat zijn de psychische problemen bij zijn cliënt veroorzaakt door de vader die zijn zoon psychisch zou hebben mishandeld. De advocaat deed bij de rechtbank een zogeheten beroep op psychische overmacht en vond dat zijn cliënt moest worden ontslagen van rechtsvervolging. Dat is door de rechtbank verworpen.
De verdachte hoorde het vonnis snikkend aan via een videoverbinding vanuit de gevangenis.