„Meer risico’s voor niet-gevaccineerden”
Niet-gevaccineerden lopen in de toekomst mogelijk meer risico ziek te worden als meningokokken niet meer in de samenleving circuleren en zij op latere leeftijd alsnog besmet raken.
Dat stelt emeritus hoogleraar epidemiologie prof. dr. J. Huisman desgevraagd. Vaccinatie tegen meningokokken groep C is vanaf dit najaar opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma. Er wordt dan in ons land ingeënt tegen negen infectieziekten.
Meningokokken groep C circuleren momenteel volop in de bevolking. Slechts zeer weinig mensen worden daarvan ernstig ziek, maar ondertussen bouwen ze wel immuniteit op. Het is de vraag of de bacterie na de start van de nieuwe vaccinatiecampagne zal blijven circuleren. Waarschijnlijk is dit niet het geval. Uit onderzoek in Engeland blijkt dat door vaccinatie tegen een andere verwekker van hersenvliesontsteking, de Hib-bacterie, het aantal mensen dat de bacterie bij zich draagt en verspreidt, afneemt. Zelfs bestaande dragers verliezen hun dragerschap. Als dit bij de meningokok ook gebeurt, verdwijnt hij uit de samenleving. Buiten het menselijk lichaam kan hij namelijk niet overleven, aldus dr. J. Dankert van het Referentielaboratorium voor bacteriële meningitis.
Zo’n ontwikkeling kan betekenen dat niet-gevaccineerden straks niet meer op jonge leeftijd, zoals nu vaak gebeurt, maar pas later in hun leven voor de eerste keer met deze bacteriën in aanraking kunnen komen. Ze hebben dan niet langs natuurlijke weg door herhaaldelijk contact met de bacterie eerder in hun leven immuniteit opgebouwd. Dat kan consequenties hebben voor het verloop van de infectie en het risico van complicaties.
„In het algemeen is de kans op complicaties bij infectieziekten op latere leeftijd hoger”, stelt Huisman. „In combinatie met het feit dat verwekkers van hersenvliesontsteking relatief dicht bij huis, bijvoorbeeld in Oost-Europese landen, volop zullen blijven circuleren, is dat zeker een relevant gegeven.”
Het is ook nog niet bekend hoe lang bij gevaccineerden de afweer tegen de Hib-bacterie en tegen de meningokok groep C aanhoudt. Huisman: „Als gevaccineerden na tien, twintig jaar hun immuniteit verliezen, wat zeer wel mogelijk is, zijn ze opnieuw vatbaar. Of je moet de bevolking van tijd tot tijd herhalingsprikken aanbieden. De toekomst is, ook wat dat betreft, onbekend”, aldus Huisman.