Onderzoeksraad voor Veiligheid neemt industriële uitstoot onder de loep
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) begint een onderzoek naar de manier waarop burgers in Nederland worden beschermd tegen de risico’s van soms jarenlange schadelijke industriële uitstoot en lozingen.
De raad onderzoekt hiervoor de situatie rondom staalfabriek Tata Steel in IJmuiden, zo meldde de OVV maandag, en mogelijk ook andere industriële complexen in Nederland waar dezelfde problematiek speelt.
Blootstelling aan industriële stoffen kan schade veroorzaken aan de gezondheid, aldus de OVV. Dit kan door eenmalige uitstoot of lozing zijn, maar ook door een opeenstapeling van stoffen in de loop van de tijd. Onder meer wordt onderzocht in hoeverre rekening wordt gehouden met gezondheidseffecten voor omwonenden bij het toestaan en controleren van langdurige industriële uitstoot.
Onderzoek van RIVM wees onlangs uit dat in de regio IJmond, waar Tata Steel is gevestigd, beduidend meer specifieke gezondheidsklachten voorkomen dan elders in het land. Het gaat daarbij om buik- of maagklachten, misselijkheid of braken, last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Daarnaast komen chronische aandoeningen van het hart, longkanker en diabetes vaker voor. Het RIVM vergeleek huisartsgegevens uit IJmond met die van andere industriële gebieden in Nederland en met het platteland. Ook werd de luchtkwaliteit onderzocht. In de regio IJmond wonen circa 150.000 mensen.
Honderden omwonenden van Tata Steel hebben eerder dit jaar aangifte gedaan tegen Tata Steel, wegens het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Zij worden bijgestaan door advocate Bénédicte Ficq, die het RIVM-rapport in de aangifte verwerkt.