Natuurmonumenten opgetogen over geboorte otter in Naardermeer
’s GRAVELAND (ANP) - In het Naardermeer is een otter geboren. Voor het eerst sinds mensenheugenis, aldus gebiedsbeheerder Natuurmonumenten. De organisatie noemt de geboorte van de otter ‘de kers op de taart’ voor het natuurherstel in het Naardermeer, het oudste natuurreservaat van Nederland.
Otters stierven in 1988 in Nederland uit. In 2002 startte een herintroductieprogramma vanuit het Weerribbengebied in Overijssel. Sindsdien gaat het goed met de otter, die zich over grote delen van Nederland verspreidt. In 2017 dook de eerste otter weer op in het Naardermeer, een gebied waar het dier vroeger veel voorkwam. „Dat betekent dat er veel vis zit, dat de waterkwaliteit goed is en dat er voldoende ruimte is voor deze kwetsbare dieren”, zegt boswachter Anne Slump.
De Zoogdiervereniging en deskundigen van de Wageningen Universiteit hebben vastgesteld dat er zeker één jonge otter in het Naardermeer zit. Mogelijk zijn er meer jongen maar aangezien otters uiterst schuw zijn is dat nog niet te bepalen, aldus Natuurmonumenten. De jonge otters blijven ongeveer een jaar bij hun moeder. Het ottergezin heeft veel rust nodig, terwijl het in de natuur door de coronabeperkingen veel drukker is dan normaal. Natuurmonumenten roept recreanten op om afsluitingen in het gebied te respecteren.