Binnenland

Bot op de bres voor christenen in Turkije

Minister Bot van Buitenlandse Zaken gaat zich op de EU-top in december sterk maken voor een scherpe controle op martelingen en op discriminatie van christenen in Turkije. Op die top nemen de regeringsleiders een besluit over de toetredingsonderhandelingen van de EU met Turkije.

Redactie politiek
11 November 2004 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:51

Dat zei de bewindsman woensdag in het debat over de zogenaamde ”Staat van de Europese Unie”. Hij zei er wel bij dat hij niet kan garanderen dat die zaken ook daadwerkelijk worden opgenomen in de besluitenlijst van de regeringsleiders.

CDA-kamerlid Van Dijk vindt dat de onderhandelingen met Turkije niet mogen worden gestart voordat er een eind is gemaakt aan de discriminatie van christenen in Turkije. Ze moeten toegang krijgen tot overheidsfuncties en de mogelijkheid hebben kerken te stichten. Daarnaast moet het afgelopen zijn met martelingen in Turkije.

Het kabinet stelt dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije kunnen beginnen als zes hervormingswetten over verbetering van de mensenrechten en over vrijheid van vereniging daar in werking zijn getreden. Het lijkt daarbij te kunnen rekenen op steun van VVD, D66 en PvdA.

ChristenUnie-fractievoorzitter Rouvoet bekritiseerde gisteren de selectiviteit waarmee voorvechters van het vrije woord de afgelopen tijd te werk zijn gegaan. Na de moord op Theo van Gogh, bekend om zijn beledigende opmerkingen, kwam iedereen direct op voor de vrijheid van meningsuiting. Beoogd eurocommissaris Buttiglione kreeg daarentegen te maken met „massieve tegenstand” tegen zijn opvattingen over homoseksualiteit en vrouwen. „Hier werd geraakt aan de vrijheid van ideeën”, stelde Rouvoet.

De linkse fracties in de Tweede Kamer reageerden als door een wesp gestoken. „Buttiglione discrimineert”, zei PvdA-kamerlid Timmermans. „Daarom was hij ongeschikt voor de post Justitie.” GroenLinks-kamerlid Duyvendak voegde daaraan toe dat hij ook Theo van Gogh niet als eurocommissaris voor Justitie zou willen hebben.

ChristenUnie-SGP-europarlementariër Blokland verwees naar de pas ondertekende grondwet van Europa. Die biedt iedereen het recht op vrijheid van opvattingen. „We hebben in de zaak-Buttiglione gezien wat die woorden waard zijn: Niets.”

De strafbaarheid van de erkenning van de Armeense genocide is in Turkije van de baan, schreef minister Bot gisteren in antwoord op kamervragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer