D66’er Smeets krijgt halve ton wachtgeld mee
Vorige week zag het kersverse D66-Kamerlid Sidney Smeets zich genoodzaakt om met onmiddellijke ingang te vertrekken uit de Tweede Kamer. De democraat lag onder vuur vanwege zijn belangstelling voor jonge jongens. Hij hield het twee weken vol; dat was kort, maar Smeets vestigde geen record.
In zijn verkiezingsfilmpje dat voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen op internet kwam, stelt strafrechtadvocaat en D66-kandidaat Smeets met enige trots dat je hem altijd wakker kunt maken als het gaat om lhbti-rechten.
Maar als snel bleek dat er meer schuilging achter die trots en gedrevenheid. Verschillende jonge jongens maakten wereldkundig dat de 45-jarige Smeets met hen afsprak en seksuele handelingen met ze verrichtte. Uit ranzige appjes van de D66’er bleek ook dat hij fantaseerde over seks met minderjarige jongens. Als strafrechtadvocaat verdedigde Smeets verschillende keren pedofielen. In een advertentie sprak hij ooit steun uit voor de pedofielenvereniging Martijn.
Smeets waste vorige week na de publicaties zijn handen in onschuld. „Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden”, schreef hij vorige week woensdag. Daarop kwam veel kritiek. „Deze reactie van hem is dom en immoreel. Want dat iets mag van de wet, maakt het nog niet juist”, stelde hoogleraar toegepaste ethiek Wim Dubbink in het Algemeen Dagblad.
D66-leider Kaag drong achter de schermen kennelijk aan op het vertrek van Smeets. Ze noemde het besluit van Smeets om op te stappen „onvermijdelijk.”
Smeets zat net twee weken in de Tweede Kamer, maar hij had niet de kortste Haagse carrière. De koploper onder de Kamerleden is Willem van Manen Jzn. Deze kleermaker uit Ede zat vijf dagen in de Tweede Kamer; van 16 tot 21 september 1909. Hij kwam net voor de verkiezingen in het parlement voor de ARP en na de verkiezingen moest hij weer vertrekken omdat hij niet op de kandidatenlijst stond.
Onder de bewindslieden is Philomena Bijlhout recordhouder. De LPF’er hield het in 2002 drie uur vol als staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de LPF. Ze stelde dat er van haar geen foto’s waren in uniform als lid van een Surinaamse burgermilitie. Die foto’s bleken er wel te zijn.
De vraag is wat Smeets nu moet gaan doen. Hij had per 1 mei zijn baan als advocaat bij Gerard Spong opgezegd, maar daar mag hij niet terugkeren. De vraag is of Smeets überhaupt nog advocaat kan blijven. Wil de Orde van Advocaten iemand als Smeets binnen zijn gelederen?
Het ex-Kamerlid kan in ieder geval zelf rustig de tijd nemen om zich te bezinnen. Geldzorgen hoeft hij zich in eerste instantie niet te maken. Hij heeft recht op zes maanden wachtgeld. De uitkering is 80 procent van het bruto maandsalaris en een kleine 8500 euro aan vakantiegeld. Bij elkaar zo’n 50.000 euro. Belastinggeld dus.