‘Niet alle mogelijkheden CoronaMelder-app nu benut’
Niet alle mogelijkheden van de CoronaMelder-app worden benut. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit Twente en de Open Universiteit, nadat zij in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ervaringen met de app tussen november en januari onderzochten. Er bestaat nog veel twijfel over de effectiviteit van de app, zowel onder gebruikers als onder de mensen die bron- en contactonderzoek doen.
Zo gebruikt slechts de helft van de mensen die bron- en contactonderzoek doen zelf de CoronaMelder-app. Veruit de meerderheid van hen is niet overtuigd dat de app bijdraagt aan het terugdringen van coronabesmettingen. Dat komt doordat bron- en contactonderzoekers de werking en het belang van de app niet goed begrijpen, blijkt uit het onderzoek. De corona-app moet dan ook beter worden geïntegreerd in het bron- en contactonderzoeksproces, zo luidt de conclusie.
Het is de bedoeling dat medewerkers van de GGD bij het bron- en contactonderzoek vragen of iemand de app gebruikt. Als dat zo is, wordt er een code verstuurd en krijgen de contacten van de besmette persoon een melding via de app. Dat lijkt echter lang niet bij alle GGD’en goed te gaan. Niet alle bron- en contactonderzoekers weten welke stappen zij moeten nemen om de app een nuttige aanvulling te laten zijn op het traditionele bron- en contactonderzoek.
Hetzelfde probleem bestaat onder gebruikers van de app, die inmiddels bijna 4,8 miljoen keer is gedownload. Mensen downloaden de app uit „plichtsbesef”, maar voor lang niet iedereen is het nut ervan bewezen. Gebruikers vragen zich bijvoorbeeld af hoe bepaald wordt of iemand een risico loopt. Zo kan het voorkomen dat de app alarm slaat vanwege een nabij geweest besmet persoon, terwijl die zich in een andere ruimte bevond.
Soms kan het wel acht tot tien dagen duren voordat gebruikers een melding ontvangen na blootstelling aan een besmet persoon. Dat komt onder meer doordat niet iedere gebruiker begrijpt hoe ze hun besmetting kunnen registreren in de app, of doordat de GGD slecht bereikbaar was.
De CoronaMelder-app werd een half jaar geleden in gebruik genomen. De app houdt met bluetooth in de gaten of gebruikers dicht bij andere mensen zijn geweest, zonder hun identiteit prijs te geven. Als zij vervolgens positief worden getest, kunnen ze andere gebruikers van de app waarschuwen als zij langer dan een kwartier in hun buurt waren. In een half jaar heeft de app duizenden mensen gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met corona.