Onderzoek: granuliet in Gelderse plas niet schadelijk
De stof granuliet, die onder meer is gestort in de Gelderse zandwinplas Over de Maas, is daar niet schadelijk voor mensen of het milieu. Dat concluderen onderzoekers van Arcadis, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag.
Er heerste veel onrust over de granulietstort omdat er mogelijk giftige stoffen in het water zouden komen. Maar de onderzoekers hebben niets van de gevaarlijke stof acrylamide aangetroffen in Over de Maas.
Granuliet is fijngemalen granietsteen en een restproduct uit de asfaltindustrie. Het wordt onder meer gebruikt om bodems van plassen op te hogen. In de stof zit een bindmiddel waarover zorgen heersten dat het kankerverwekkend zou zijn.
De onderzoekers zeggen wel dat de stof niet geschikt als toplaag, waar waterplanten groeien en dieren leven. Dit is niet omdat de stof giftig zou zijn, maar omdat planten nu eenmaal niet kunnen groeien op de laag steengruis. Overigens wordt granuliet ook niet als „leeflaag” gebruikt, maar afgedekt met andere soorten materiaal.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vindt het „vervelend dat mensen zich zorgen hebben gemaakt over het gebruik van granuliet”. Ze is blij dat het rapport van Arcadis er nu ligt en hoopt dat de zorgen bij omwonenden van Over de Maas nu zijn weggenomen.
Over de granulietstort was veel te doen. Volgens onderzoeksprogramma Zembla was de besluitvorming erover niet integer. Zo zou oud-minister Halbe Zijlstra (VVD) in zijn functie als topman bij het infrastructuurbedrijf VolkerWessels druk hebben gezet op ambtenaren om de stort door te laten gaan. Zijn partijgenote minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur), kwam in de knel nadat zij zich had uitgelaten over Zijlstra’s rol. Ze vertelde namelijk aan de Kamer dat Zijlstra nauwelijks een rol had gespeeld in de besluitvorming. Later zei ze dat ze zelf nooit zo gehandeld zou hebben als hij.
Ook waren verschillende partijen in de Tweede Kamer mordicus tegen het gebruik van granuliet. Economische belangen zouden keer op keer andere belangen, bijvoorbeeld van omwonenden of de natuur wegdrukken, zo was de kritiek.