Binnenland

Jongetje (6) na zeven uur uit afwateringspijp gered

Het zesjarige jongetje dat vrijdagmiddag in een diepe put was gevallen is rond halféén in de nacht van vrijdag op zaterdag gered.

Binnenlandredactie
2 April 2002 10:43Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Ruim zeven uur lang waren de reddingswerkers in touw om Oussama Zluigui uit zijn benarde positie te bevrijden. Het kind was om 17.15 uur door de 30 centimeter brede opening van een afwateringspijp gevallen en zat, naar later bleek, op een diepte van ongeveer 15 meter klem met de armen omhoog. Zo nu en dan huilde hij, maar naarmate de avond vorderde, konden reddingswerkers steeds moeilijker met hem praten. Omdat de jongen in het water stond, raakte hij onderkoeld. De hulpverleners probeerden hem voortdurend op de hoogte te houden van wat er gebeurde.

Het kind werd gered doordat een graafmachine in de buurt van de pijp een groot gat had gegraven, waarin twee reddingswerkers afdaalden en de pijp op enkele plaatsen doorzaagden. De machine had tot een diepte van 12 meter gegraven, maar de jongen bleek op 15 meter diepte te zitten. Met een vangstok, zoals die wordt gebruikt door de dierenambulance, lukte het uiteindelijk de jongen omhoog te halen, aldus brandweercommandant J. Donkers.

De graafmachine haalde vervolgens de twee reddingswerkers en het jochie naar boven. Het kind was nog goed bij. Hij heeft geen verwondingen opgelopen. Wel was hij verzwakt en onderkoeld. Ook had hij last van kramp, omdat hij al die uren met zijn armpjes omhoog had gestaan in de smalle pijp. „Wat een grote machines en wat een diep gat”, waren de eerste zinnen die hij zei toen hij weer boven de grond stond. Oussama werd overgebracht naar het academisch ziekenhuis in Maastricht. Maar hij hoefde daar niet te blijven. Zaterdagmiddag is hij weer thuisgebracht. Volgens de artsen maakte hij het goed. Hij zou geen negatieve lichamelijke gevolgen aan het ongeluk overhouden. De politie zei dat het jongetje vrij snel na thuiskomst weer buiten wilde spelen.

In totaal hebben volgens Donkers 75 mensen van verschillende hulpdiensten uren gewerkt om het kind te bevrijden. Ze kregen daarbij hulp van een speciaal team van de brandweer uit het Duitse Aken. De reddingsoperatie trok enkele duizenden kijkers.

De burgemeester van Kerkrade, J. Som, vertelde na afloop van de operatie dat het niet om een rioolput ging, zoals eerder werd aangenomen, maar om een afvoerpijp voor regenwater. Kerkrade doet aan duurzaam waterbeheer. Met de afvoerpijpen wordt het regenwater opgevangen en terug de grond in geleid. Het is niet bekend hoeveel van dit soort pijpen de gemeente heeft.

Som wilde nog niet zeggen of de gemeente aansprakelijk is voor het ongeval. Hij wacht eerst de resultaten van het gemeenteonderzoek af.

De politie in Kerkrade begint een groot buurtonderzoek om te achterhalen hoe de jongen in de afwateringspijp kon vallen. De politie wil de kinderen spreken die op het moment van het ongeval op een pleintje bij de afwateringspijp speelden. Volgens enkelen van hen hadden andere kinderen de afsluiting van de afvoerpijp gehaald.

De gemeente stelt ook een onderzoek in, onder meer naar de veiligheid van de overige afwateringspijpen in Kerkrade.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer