Weer olifanten kijken in Ouwehands Dierenpark, met testbewijs op zak
Kon ze maar meezwemmen met de pinguïns. Dat dacht zestiger Marianne toen ze woensdag Ouwehands Dierenpark in Rhenen mocht bezoeken.
Ze snakt naar meer recreatiemogelijkheden in coronatijd. Zoals een frisse duik nemen, zonder allerlei beperkingen.
Woensdag kon Marianne zich in ieder geval samen met haar man en andere familieleden vermaken in de dierentuin. Daarvoor moesten ze allemaal een negatieve coronasneltest tonen. Ouwehands Dierenpark is een van de attracties die meedoen aan een overheidsprogramma om Nederland geleidelijk weer van het slot te halen. Gedurende vier dagen ontvangt het park dagelijks maximaal 2000 gasten.
Flamingo
„Superfijn”, vindt moeder Joëlle van Rijswijk het tripje naar de dierentuin. Ze was gefascineerd door de marters. „Een olifant doet niet veel spannends, maar die marters renden en stoeiden en stoven vlak voor het hek voorbij”, vertelt de Veenendaalse moeder bij de hoofdpoort van Ouwehands Dierenpark. Ze wijst naar zoontje Kalder in de kinderwagen; het joch smikkelt zijn bakje patat met mayo op. „Ik heb vooral van hem genoten.”
Bezoekers dienen zich daags voor het uitje te testen op corona. Uiteraard mogen gasten alleen het dierenpark binnen als ze geen coronaverschijnselen hebben. Marjolein Westenberg uit Elst (bij Nijmegen) moest dinsdag naar een testlocatie in het Arnhemse Gelredome. De jonge moeder heeft de rompslomp er graag voor over. „Het was super”, blikt ze terug. „Mijn favoriet is de tijger.” Zoontje Ben heeft een roze flamingo gescoord. In de kinderwagen heeft het ventje het pluchen dier onder zijn armen geklemd.
Opgetogen over het uitje in coronatijd is ook de 35-jarige Lidewij (35) uit Renkum. „De panda’s vond ik het leukst.” De milieuadviseur werkte het afgelopen jaar thuis vaak achter de computer en ging vrijwel alleen de deur uit voor „winkelen, wandelen en fietsen.” „Eindelijk valt er vandaag weer eens iets te beleven. Lekker even de deur uit. Ik zou zelfs een uitje dat me normaal niet zou interesseren, hebben aangepakt, zoals een concert met klassieke muziek.”
<InlineImage imgUrl=“https://images.rd.nl/fill/w:2500/h:2500/plain/https%3A%2F%2Ferdee-prod-bucket-s3-001.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com%2F17014994_c65537f96a.JPG” caption=“Lidewij uit Renkum: „Eindelijk valt er vandaag weer eens iets te beleven. Lekker even de deur uit.” beeld RD" alt=“17014994.JPG” />
Annebeth, mondkapje op, is blij met het „nette uitje” naar Rhenen. Dat ze dinsdag een tijdje bezig was met de coronatest neemt ze voor lief. De 38-jarige vrouw uit reformatorische kring („ik ben niet iemand die snel naar het theater gaat”) werkt in de gehandicaptenzorg.
Ze vindt het fijn om deze woensdag even afstand te nemen van het werk. De coronamaatregelen leiden tot spanningen onder mensen met een verstandelijke beperking, merkt ze. „Onze cliënten kunnen minder bezoek ontvangen en niet meer winkelen. Dat geeft hen stress. Ze raken ontregeld, dat kan zich uiten in slaan en schelden.”
Kwetsbaar
Enthousiast huppelt Levi (9), rugzakje om de schouders, uit Breda naar de hoofdpoort. De jongen heeft het syndroom van Down. „Hij is kwetsbaar”, zegt zijn moeder Marika (42). „Ik ben daarom blij dat er alleen niet-besmette mensen mogen komen.” Levi is helemaal weg van apen en bezoekt met zijn moeder vaak het Brabantse safaripark Beekse Bergen. „Hij kent 22 soorten apen bij naam.”
Potdicht zat Ouwehands Dierenpark de afgelopen vier maanden. Dat de deuren weer vier dagen openzwaaien, stemt tot „blijdschap”, zegt directeur Robin de Lange. Toch zit de rem erop. In normale tijden kan de Rhenense dierentuin 6000 mensen ontvangen, nu ligt de grens op 2000. In binnenruimtes moeten bezoekers mondkapjes dragen.
Afgaand op de eerste paar uur dat het park weer open is, heeft De Lange grote twijfels bij het toegangssysteem, waarbij gasten een negatieve sneltest via een app moeten tonen. „Het testen gaat nog wel, maar bezoekers vergeten vaak de app te downloaden.” Wat vindt hij van de kritiek van het OMT dat de overheid te snel weer allerlei massale testevenementen toestaat? „Bij ons is ruimte genoeg. Ons 22 hectare grote terrein is het best georganiseerde bos van Nederland.”