Europa gedenkt gevallenen in Eerste Wereldoorlog
Om klokslag 11 uur ’s morgens op 11 november 1918 zwegen langs een front van bijna duizend kilometer de kanonnen. De Grote Oorlog van 1914 tot 1918 was eindelijk ten einde. Meer dan 8,5 miljoen mannen bleven dood achter in de modderige, kapotgeschoten velden van Vlaanderen en Noord–Frankrijk.
Een hele generatie van Europese mannen was weggevaagd. Het continent zou nog lang de wonden likken van de eerste mondiale, industriële oorlog in de geschiedenis.
Dit historische moment wordt ook dit jaar in Europa en daarbuiten herdacht. Frankrijk brengt een eerbetoon aan de miljoenen Fransen die streden en omkwamen in La Grande Guerre. Deze strijders worden ’les poilus’ genoemd.
President Chirac zal een krans leggen bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. Vijftien veteranen uit de Eerste Wereldoorlog wonen de plechtigheid bij. Zij zijn allen ouder dan 105 jaar en de enige nog levende veteranen in Frankrijk.
Minister Alliot–Marie van Defensie woont een ceremonie bij in het bos van Compiègne, ten noorden van Parijs. Daar werd de wapenstilstand tussen Frankrijk, Engeland en de VS enerzijds en Duitsland en de Habsburgse monarchie anderzijds getekend.
In België zullen om 11 uur een minuut lang de sirenes afgaan. Koning Albert II woont een ceremonie bij aan het graf van de onbekende soldaat in Brussel. De laatste Belgische veteraan van de oorlog kan de plechtigheid niet meer bijwonen. Hij overleed in september op 105–jarige leeftijd in de VS.
In Groot–Brittannnië zit koningin Elizabeth II de herdenkingsplechtigheden in Londen voor. Bijna 10.000 militairen van de landmacht, luchtmacht en marine zullen deelnemen aan een grote parade, evenals 1500 burgers. Aan het hoofd van het defilé zullen de veteranen van de slag om Normandië in de Tweede Wereldoorlog lopen.
Op de eerste slag van het elfde uur door de Big Ben in Londen zullen twee minuten stilte in acht worden genomen. Het begin en het einde van de herdenking wordt aangegeven door kanonschoten van de Horse Guards. De koning legt vervolgens een krans bij het oorlogsmonument in Whitehall, samen met premier Blair.