Economie

Een leukere werkkring voor puzzelaar Simon door corona

Corona geeft onverwacht een positieve wending aan het leven Simon van Keulen (39). De verstandelijk beperkte inwoner van Vlissingen moet zijn werkzaamheden in een restaurant abrupt beëindigen. Korte tijd later kan hij in een kringloopcentrum aan de slag.

Ad Ermstrang
12 April 2021 18:00
Simon van Keulen: „De puzzel met 6000 stukjes was heel moeilijk.” beeld RD, Anton Dommerholt
Simon van Keulen: „De puzzel met 6000 stukjes was heel moeilijk.” beeld RD, Anton Dommerholt

In de vensterbank staat een modelletje van een oude VW-bus. Op een kussen op de bank is het voertuig eveneens afgedrukt. Simon vindt de auto’s prachtig, maar zijn voorliefde voor het maken van puzzels is nog veel groter. Hij draait zijn hand niet om voor enkele duizenden stukjes. Het kost wel veel inspanning, maar het thuiszitten aan het begin van de corona-epidemie brengt hem ertoe zelfs een puzzel met 6000 stukjes af te ronden. „Heel moeilijk, met bloemen.” Tijdens het maken van de puzzels gaat steevast de cd-speler aan. Er weerklinken psalmen en geestelijke liederen. Hij heeft zijn voorkeuren en zingt graag wat woorden mee. Hij weet wel welke: „God heb ik lief.”

Kort na zijn schooltijd, die duurt tot zijn 19e levensjaar, kan hij aan de slag bij een restaurant van ’s Heeren Loo Zorggroep, Het Getij in Middelburg. De eetgelegenheid wordt vooral gebruikt door bewoners van een appartementencomplex, maar ook buitenstaanders kunnen er na een reservering een maaltijd nuttigen. Simon gaat er al die jaren op de fiets naartoe. Zijn werkzaamheden bestaan hoofdzakelijk uit afwassen en opruimen. Hij is er ruim achttien jaar werkzaam als het restaurant, net als alle andere horecagelegenheden, in maart 2020 plotseling de deuren moet sluiten. „Door de ziekte”, weet Simon als hem gevraagd wordt naar de reden.

Volgens zijn zus Anneke Sturm (51), die bij het gesprek aanwezig is, maakt de familie zich best zorgen. Wat nu? „Maar dat was onterecht, want Simon paste zich wonderwel aan en wist zich thuis met zijn puzzels uitstekend te vermaken.”

Met vijf andere zussen en zeven broers hebben de gezinsleden een unieke mantelzorgconstructie opgezet. „Simon woonde tot voor twee jaar bij onze ouders, maar die komen gaandeweg op leeftijd.” Een van de zussen koopt met haar man een kleine woning naast de hare aan de Nieuwe Vlissingseweg. Die is door hen opgeknapt en wordt sinds twee jaar aan Simon verhuurd. De in de buurt wonende zussen zorgen beurtelings voor hun broer. „’s Ochtends eet hij zelfstandig, maar mijn zus kan wel via de camera zien of hij uit bed is.” Andere maaltijden worden bij hen genuttigd of een van hen gaat naar Simon. „De weekenden is hij bij onze ouders. Een keer per week komt de thuiszorg langs, evenals een huishoudelijke hulp.”

In juni loopt een van de zussen een vroegere begeleider van haar broer tegen het lijf. Die is dan aan het werk in het kringloopcentrum van ’s Heeren Loo in Serooskerke. „Simon kon er zo terecht.” De afstand blijkt te groot voor de fiets, maar er kan gebruik worden gemaakt van speciaal busvervoer.

Simon geeft aan zijn werk veel leuker te vinden dan voorheen. In de kringloop zoekt hij de binnengekomen puzzels uit. Als die niet compleet is, gaat het hele geval de prullenbak in. Hij prijst artikelen, helpt bij de kassa, zoekt kleding mee uit en sorteert nep- en echte legoblokjes. De familie staat verbaasd. „Zelfs zijn vocabulaire is verbeterd.”

Werk en corona

Deel 13 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 14.

Heeft u een tip voor deze serie? Mail het naar econ@rd.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer