PBL: meer vaklui en ambtenaren nodig tegen woningtekort
Er zijn te weinig arbeidskrachten in de bouw en bij gemeenten om het woningtekort aan te pakken, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een notitie voor de kabinetsformatie. Het personeelstekort is volgens het PBL „de grootste belemmering van de bouwcapaciteit”.
Op de korte termijn is er meer geld nodig voor gemeenten, zodat ze hun taken wat betreft ruimtelijke ordening goed kunnen uitvoeren. Maar ook op de langere termijn zijn maatregelen nodig volgens het PBL. Zo moet de overheid het opleiden van vakmensen in de bouw en meer innovatie in de bouwsector gaan stimuleren. Daardoor kan er op termijn meer gebouwd worden, aldus de instantie.
Toch is alleen extra geld van de overheid niet voldoende om de „complexe puzzel” dat het woningtekort is op te lossen. Ook het „rücksichtslos bouwen van grote wijken buiten de stad” lost het probleem niet op, zegt PBL-onderzoeker Frans Schilder. Dat levert volgens hem alleen maar problemen op voor de leefbaarheid. Wat wel helpt is dat gemeenten en marktpartijen beter met elkaar afstemmen waar de juiste woningen moeten komen.
De nood is vooral hoog voor jongeren en gezinnen. Wel zijn er volgens de onderzoekers waarschijnlijk minder woningen nodig dan de 1 miljoen die veel partijen als doel voor 2030 hanteren. Het exacte aantal is volgens het PBL niet duidelijk, maar 1 miljoen woningen lijkt wel „aan de hoge kant”. In de Randstad, maar ook in bijvoorbeeld Eindhoven of Arnhem, is de woningdruk op het moment het grootst.